Cumhuriyet’in İlân şekli de tam bir rezalet idi – Kâzım Karabekir Paşa anlatıyor

Published by

on

Cumhuriyet’in İlân şekli de tam bir rezalet idi – Kâzım Karabekir Paşa anlatıyor

*

Resimleri orjinal boyutunda görmek için üzerlerine tıklayınız


Şark Fatihi Kâzım Karabekir Paşa

***

Uğur Mumcu’nun yayına hazırladığı Kâzım Karabekir’in hatıralarından okuyalım…

30 Ekim sabahı, Bahriye müfrezesi komutanı Kâzım Karabekir’e Ankara’dan açık bir telgrafın geldiğini, bu telgrafta Cumhuriyet’in ilan olunduğunu, bu nedenle yüz pare top atılmasının istendiğini bildirir. (…)

Vali Hazım Bey (Tepeytran) haberi şaşkınlıkla karşılar. Valinin Cumhuriyet’in ilânından haberi yoktur. Karabekir, hem şaşırmış hem kırılmıştır. Bu duygularını şöyle dile getirir:

“Ben hem mebus (Milletvekili) ve hem de bir ordu kumandanı olduğum halde bana da kimse birşey bildirmemişti. Bu vaziyet haklı olarak halkı da orduyu da telâş ve endişeye düşürdü. Daha dün yüreklerine ferahlık verdiğim zatlar benden bu şeklin mânâsını soruyorlardı. Bu vaziyette tabii Cumhuriyet’in ilânını ertesi günü dahi kutlayamadık.” (…)

Karabekir, Cumhuriyet’in ilânını Trabzon’da Bahriye müfreze kumandanlığından haberi almasından yakınır. Ve Başkomutan M. Kemal Paşa’yı şöyle eleştirir:

“İstiklâl Harbi’nin tehlikeli günlerinde sonuna kadar feragat, fedakâr arkadaşlarının rey ve irşadına ihtiyaç gösteren M. Kemal Paşa artık muzaffer bir başkomutan sıfatıyla maiyet komutanlarına Cumhuriyeti `dikte´ ettirmiştir. Eski arkadaşlarının rakip olabileceği endişesi ile sui şahsiyetler icadı da lâzım gelmişti; bunun için eski arkadaşlarını kötülemek lâzımdı. Bunu da hakkıyla yapmıştır.”

Kâzım Karabekir, 5 Kasım günü vapurla Trabzon’dan ayrılır. Vapur 9 Kasım günü İstanbul’da olacaktır. Vapur kaptanı yolda emir almıştır. Vapur, bir gün sonra İstanbul’da demirleyecektir.

Karabekir, bu gecikmenin nedenini halkın kendisini karşılamasına engel olunması biçiminde yorumlar.

“10 Kasım sabahı vapurumuz Boğaz’a girdi. Kavak’ta ayrı ayrı istikametlerde Rauf Bey ve Refet Paşa ve İstanbul gazete muhabirleri vapurumuza çıktılar. Her biri bir sual soruyor, beni arkadaşlarımla görüşmeye ve beş yıldan beri görmediğim şirin yerlerimizi seyr etmeye fırsat vermiyorlardı. Endişeleri Cumhuriyet’in ilân şeklinden doğuyordu.

Bir sabah top sesleriyle endişe ile uyandık. Meğer Cumhuriyet ilân oluyormuş. Ankara’dan gelen haberler M. Kemal Paşa’nın yeni toplandığı bir muhit ile tam bir `diktatörlüğe´ gittiğidir. Millî hâkimiyet yerine `şahsî hükümranlık´ kurulmuştur, istiklâlimizi kurtaranlar hürriyetimizi boğacaklar mıydı? (…)

Rauf Bey ile Refet Paşa’dan öğrendiğimde Cumhuriyet `adı altında şahsî saltanat´ kurulmuş olduğu ve halk ve matbuanın (basının) da kurtuldukları bir istibdattan (despotluktan) diğer bir yenisine düştüklerinden feryat ettikleridir.

Istiklâl Harbi’nde `Birinci derecede vazife´ görmüş bu arkadaşlar dahi sabahleyin top sesleriyle uyandıktan sonra Cumhuriyetin ilân olduğunu öğrenmişlerdir. M. Kemal Paşa, mefkuresi (ideali) olan hilâfet ve saltanat makamına geçmesini arkadaşlarının önlediğini görünce Cumhurreisliğine (Cumhurbaskanlığına) de mani olacakları endişesi ile işi sert bir kapatma suretiyle Millet Meclisi’nin daha vahim ciheti de kayd-ı hayat şartı ile mevkiinde kalabilmek için eski arkadaşlarını Cumhuriyet aleyhtarı ve padişah taraftarı göstermesidir.”

Öğle üzeri vapur Galata rıhtımına yanaşır. Rıhtımda kalabalık bir halk ve halkın önünde de resmî görevliler Karabekir’i karşılamaktadır. Halk, Karabekir’i coşkun gösterilerle kalacağı yer olan bugün İstanbul Üniversitesi’nin bulunduğu Harbiye Nezareti’nin dış kapısındaki köşke kadar getirir.

 

**********

 

KAYNAK: Kâzım Karabekir, Kâzım Karabekir Anlatıyor, Yayına Hazırlayan: Uğur Mumcu, Tekin Yayınevi, Ankara 1993, sayfa 107 – 113.

 

**********

 

Kadir Çandarlıoğlu

 

**********

 

“Belgelerle Gerçek Tarih” isimli 792 sayfalık çalışmamızı ücretsiz indirebilirsiniz:

http://www.mediafire.com/?vgk9k8cozdpy7ez

*

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

http://www.belgelerlegercektarih.wordpress.com

*

*

4 responses to “Cumhuriyet’in İlân şekli de tam bir rezalet idi – Kâzım Karabekir Paşa anlatıyor”

  1. düzmece bunlar Avatar
    düzmece bunlar

    İnanmayın bunlara düpedüz düzmece….

    1. Ali Şükrü Halife Avatar
      Ali Şükrü Halife

      Mekatipteki yalan tarihe inandın.
      Buna niye inanmıyon?
      Vahdettinin,Damat Feritin,Ahmet Tevfikin,Çerkez Ethemin,Sakallı Nurettinin,Abdülhamit-i Saninin vatan haini olmadığı ortaya çıktı.
      Hele kanun kalksın da gör bakalım.

  2. dursun Avatar
    dursun

    BÜTÜN HERKES ELİNDEKİ BELGELERİ DÖKÜMANLARI BİLGİLERİ KISACA İÇ VE DIŞ TARİHİMİZİ YAPILAN ANLAŞMALAR İLE BERABER MASAYA YATIRILSIN.BU İŞ DAHA FAZLA UZAMASIN BİLELİM KİM NE KİM NE DEĞİLDİR.BU İŞ SİYASET İŞİ DEĞİL BU İŞ ARTIK KANAYAN BİR YARA OLMUŞTUR..GERÇEK BABASINI ANNESİNİ BİLMEYEN ÇOÇUKLAR GİBİ ORTALIKTA DOLAŞMAKTANSA ,CESARETLE VE HİÇ BİR KURUMU VEYA KİŞİLERİ YIPRATMADAN AKILLARDAKİ SORU İŞARETLERİNİ GİDERECEK ŞEKİLDE TARİHCİLER BİLİM ADAMLARI GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKARMALIDIR.BU ARTIK ZARURİ OLMUŞTUR.ŞU ANA KADAR BAKTIĞIMIZDA AVRUPA VE AMERKANIN BİR ÇOK UZUN VADELİ OYUN PLANLADIĞINI GÖSTERE GÖSTERE YAPTIĞINI GÖRÜYORUZ,SON ZAMANLARDA NELERE MARUZ KALDIĞIMIZI GÖRÜYORUZ,KAZANDIĞIMIZ SAVAŞLARIN SONUÇLARINIDA GÖRÜYORUZ..BU YÜZLEŞME MUHAKKAK OLMALI.CESARET BÜTÜN DOĞRULUKLARIN BAŞLANGICIDIR..BİZİ YA DİN ÜZERİNDEN YADA ATATÜRK ÜZERİNDEN KULLANMAYA KALKANLARIN SONU OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM…TÜRKİYE PİYASAYA YENİ GİREN İLAÇLARIN DENENDİĞİ ,YAPTIRIMLARLA DIŞARDAN YÖNETİLEN ÜLKE DURUMUNDAN ÇIKARILMALI.BU ANCAK BÖYLE OLUR.ZAAFIMIZ VAR BUNLARI YENMELİYİZ…NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE..

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.