M. Kemal’in Sakarya Meydan Muharebesi’nden kaçmak istemesi

Published by

on

M. Kemal’in Sakarya Meydan Muharebesi’nden kaçmak istemesi

*

Resimleri orjinal boyutunda görmek için üzerlerine tıklayınız

Dr. Rıza Nur’un hatıratında söz konusu olayın anlatıldığı 863 ve 864’üncü sayfaların fotoğrafı (sayfalar birleştirilmiştir)

***

Moskova ve Lozan antlaşmalarına delege olarak katılan, 14 ciltlik Türk Tarihi’ni yazan, ilk Milli Eğitim Bakanı ve aynı zamanda Sağlık Bakanlığı da yapmış olan Dr. Rıza Nur, M. Kemal’in Sakarya Meydan Muharebesi’nden kaçmak istediğini söylüyor…

Fotoğraf’a bakınız, Dr. Rıza Nur’un hatıratından söz konusu hadiseyi anlattığı sayfanın resmi… Fotoğraf’ı göremeyenler için buraya da biz yazalım:

Dr. Rıza Nur: “Bu Çal Dağı’nın düşmesi bütün ümitlerimizi bitirdi. Yeniden Türk Milleti’nin istikbali, hürriyeti, hayatı tehlikeye düştü, gidiyor. Artık hep ölü haldeyiz. Kimsede can kalmadı. Ağzımızı bıçak açmıyor.

Bunun üzerine Mustafa Kemal orduya geri çekilme emri vermiş. Bu haber de geldi. Mustafa Kemal’in özel hizmetlerinde kullandığı Arnavut yaveri Salih de cepheden geldi. Mustafa Kemal’in eşyalarını topladı. Kaçıyorlar. Mustafa Kemal ata binmiş, sarhoşmuş. Düşmüş, kaburga kemiği de kırılmış.

Meğerse Yunanlar sol cephemizi 10 gündür söktüremedikleri için ümitsizliğe düşüp geri çekilmeye karar vermişler. Ağırlıklarını Sakarya’nın batı cephesine alıyorlarmış. Fevzi Çakmak bunu sezmiş ve Mustafa Kemal’e `Aman geri çekilme! Düşman da geri çekiliyor. Emri geri al.´ demiş. Ne ise Mustafa Kemal geri çekilmeyi durdurdu. İşte Fevzi Çakmak bu vaziyeti kurtardı.”

 

**********

 

KAYNAK: Dr. Rıza Nur, Hayat ve Hatıratım (Paris 1929), Altındağ Yayınları, Istanbul 1967, cild 3, sayfa 863, 864.

 

**********

 

`K. Çandarlıoğlu´

 

**********

 

“Belgelerle Gerçek Tarih” isimli 792 sayfalık çalışmamızı ücretsiz indirebilirsiniz:

http://www.mediafire.com/?vgk9k8cozdpy7ez

*

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

http://www.belgelerlegercektarih.wordpress.com

*

*

7 responses to “M. Kemal’in Sakarya Meydan Muharebesi’nden kaçmak istemesi”

  1. Ali Rıza Avatar
    Ali Rıza

    Kâzım Karabekir de bunu teyit ediyor.

  2. Bugra Avatar
    Bugra

    Allah senden razı olsun gerçekten çok önemli araştırmalar ,konular bunlar bunları her t.c vatandaşının bilmesi okuması lazım ! Nasıl okullarda küçücük çocukların beyni yıkanıyor çocuklar yanlış eğitiliyor resmen bu kadar ihanete rağmen müslüman değil zorla kemalist yapiliyor ! Allah en kısa sürede en büyük problem olan su kemalist putperest eğitim sisteminden diktasindan kurtulup doğru düzgün insanların gerçek tarihimizi öğrendiği bir eğitim sistemine geçmeyi nasip etsin..

  3. Hasan Avatar
    Hasan

    Hani kurtuluş savası diye bir savaş olmamıştı Düzmece ve uydurmaca bir savaştı

    1. belgelerlegercektarih Avatar

      Hasan, öyle bir savas olmadigini kim iddia etti? Sen uzayda mi yasiyorsun canim kardesim?

      1. Kerem Avatar
        Kerem

        Allah senden razı olsun Sizin PDF dosyanızı indirmiştim kemalist iken 700-800 kusürlük bir dosya idi. O sıralarda Osmanlı tarihini araştırmaktaydım. Sizin PDF dosyanızı okuyunca çok mantıklı geldi ve ANTİKEMALİST oldum. Benim gözlerimi açtığın için Allah tekrardan razı olsun. Saygılar sevgilerle iyi günler dilerim.

  4. Enes Avatar
    Enes

    Selamun Aleyküm. Kerem adlı arkadaş 700 800 sayfalık bir dosyadan bahsediyor bende vardı ama bulamıyorum ona nasıl ulaşabilirim?

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.