Dr. A. Adnan Adıvar’ın Genç Cumhuriyet hakkındaki yorumu

Published by

on

Dr. A. Adnan Adıvar’ın Genç Cumhuriyet hakkındaki yorumu

 

Dr. A. Adnan Adıvar Genç Cumhuriyet hakkında şöyle diyor:

“O dönemde, Batı düşünüşünün, daha doğrusu Batı pozitivizminin[*] egemenliği öylesine yoğundu ki, buna düşünce demek bile zordur. Daha iyisi, ‘resmî dinsizlik dogması’ demelidir. Prof. H. A. R. Gibb’in imgeli deyişiyle, Türkiye pozitivist bir anıtkabir olmuştur.“[1]

[*] Bilimcilik ve deneycilik gibi fikir akımlarına temel teşkil eden pozitivizm sadece 5 duyuya hitab eden, fiziksel, maddi dünyanın gerçeklerini TEK GERÇEK kabul eden bir dünya görüşüdür. Dinsel kavramları, teolojiyi ve metafiziği reddeder.

***

NOT: Dikkatinizi çekerim, bu sözün sahibi Dr. A. Adnan Adıvar, kemalistlerin “gerici – yobaz” şeklinde tanımlayamayacakları birisidir.

 

**********

 

KAYNAKLAR:

[1] Abdülhak Adnan Adıvar, “Interaction of Islamic and Western Thought in Turkey” (der.) T.C. Young, Near Eastern Culture and Society, Princeton 1951, sayfa 127 – 129’dan nakleden Mete Tunçay, Türkiye Cumhuriyeti’nde Tek Parti Yönetiminin Kurulması (1923-1931), 3. baskı, Istanbul 1999, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, sayfa 218.

Aynı cümlelere bir başka atıf için ayrıca bakınız; Reşat Kasaba,
“Eski ile yeni arasında Kemalizm ve modernizm”, Editörler: Sibel Bozdoğan ve Reşat Kasaba, Türkiye’de Modernleşme ve Ulusal Kimlik, Çeviren: Nurettin Elhüseyni, Istanbul 1998, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, sayfa 23, dipnot 35.

Alıntı: Mustafa Armağan, Cemil Meriç’in Dünyası, (Seçme Metinler), 4. Baskı, Timaş Yayınları, Istanbul 2010, sayfa 26. Kitabın 2002, 2006 ve 2008 yıllarında yapılan ilk üç baskısı, “Düşüncenin Gökkuşağı Cemil Meriç” adıyla çıkmıştı.

 

**********

 

`K. Çandarlıoğlu´

 

**********

 

“Belgelerle Gerçek Tarih” isimli 792 sayfalık çalışmamızı ücretsiz indirebilirsiniz:

http://www.mediafire.com/?vgk9k8cozdpy7ez

*

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

http://www.belgelerlegercektarih.wordpress.com

*

*

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.