Harf Inkılabının zararları – Prof. Dr. Mehmed Saray

Published by

on

Harf Inkılabının zararları – Prof. Dr. Mehmed Saray

Prof Dr Mehmed Saray Harf Inkilabinin zararlari  Prof Dr Mehmet Saray Harf inkilabi, harf devrimi

Prof. Dr. Mehmed Saray

***

Harf Inkılabının meydana getirdiği zararlar o kadar büyüktür ki, Prof. Dr. Mehmed Saray’ın şu ifadeleri bunu anlatmaktadır:

“Maalesef, tarihimizin kaynakları olarak bildiğimiz eserlerin yüzde 99’u hala neşredilmemiş durumdadır. Bu vazifeyi Türk Tarih Kurumu’nun (TTK) yapması gerekirdi. Türk Tarih Kurumu kendi tarihimizle uğraşan bir müessese olmaktan çıkmış, adeta bir arkeoloji kurumu haline dönüşmüştür. Bu üzücü gelişme neticesinde o müessesenin mâlî imkanları haksız yere yabancı kültürlerin araştırılmasına harcanmıştır.

Zannederim dünyada bu kadar zengin tarihi mirasa sahip olan başka bir millet yoktur. Yine bugün dünyada bu zengin hazinesinden kendi genç nesilleri için istifade ettirme mücadelesi vermeyen yegane millet biziz. (…) Bu kaynaklarımızı, kültür hazinelerimizi neşretmemenin ıztırabını son yirmi, otuz senedir çekmekteyiz. Bilhassa genç nesillerimizi adeta diğer milletlerin kültürlerini ve eserlerini okumaya itmişiz. Neticede devletçe ve milletçe acı günler yaşadık. Eğer gençlerimiz kendi milli tarihinin ve kültürünün zengin kaynaklarını bilerek yetişmiş olsaydı, elbette yabancı ideolojilerin peşinde koşan bir topluluk haline gelmezdi. Ümidimiz ve temennimiz odur ki, yakın geçmişin bu acı hatıralarından ders alınsın, hükümet ve devlet olarak milli kültürümüzü bütün haşmetiyle ortaya koyacak olan çalışmalar yapılsın ve kaynaklarımız neşredilsin.”

 

**********

 

KAYNAK:

Yeni Nesil Gazetesi, 2 Şubat 1984.

 

**********

 

Kadir Çandarlıoğlu

 

**********

 

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

http://www.belgelerlegercektarih.wordpress.com

*

*

One response to “Harf Inkılabının zararları – Prof. Dr. Mehmed Saray”

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.