Atatürk’ü Koruma Kanunu hakkında ne dediler?
Atatürk’ü Koruma Kanunu hakkında ne dediler?

Atatürk’ü Koruma Kanunu hakkında ne dediler?

Atatürk’ü Koruma Kanunu hakkında ne dediler?

*

Resimleri orjinal boyutunda görmek için üzerlerine tıklayınız

Ataturku koruma kanunu kaldirilsin, atatürkü koruma kanununu kim cikardi

***

 

Kadir Mısıroğlu:

“Atatürk’ü koruma kanunu kaldırıldığında millet aslına dönecek, aslına dönmenin karşısında en büyük engel bu kanundur. Dünyada kanunla korunan başka kim var? Kendi milletine karşı korunan adam kahraman olur mu? Adamınıza güveniyorsanız kaldırın bu kanunu, konuşalım!”

5816 sayılı Atatürk’ü Koruma Kanunu’nun Mecliste kabulü sırasında yapılan konuşmalardan aktarıyoruz:

Adana Milletvekili Sinan Tekelioğlu:

“Bu kanun, hürriyet-i kelamı tamamıyla selbetmektedir (fikir açıklama hürriyetini tamamen ortadan kaldırmaktadır). Mesela yarın, üniversitede inkılap tarihi okutan bir hoca Atatürk’ün nutkunun haricinde bir şeyler söylerse mes’ul tutulacak mıdır?”

Diyarbekir Milletvekili Yusuf Azizoğlu:

“Iyiye iyi, kötüye kötü diyebilme, insanın en mukaddes hürriyetlerindendir. Hürriyeti yok eden bu kanun ise, Orta Çağ zihniyetinin, totaliter rejimin kanunudur. M. Kemal’in bu milletin inanışları, adetleri ve an’aneleriye bağdaşmayan bazı hatt-ı harekette bulunduğunu söylemek, realite icabıdır. Hele hele, demokratik bir zihniyetle onun devrini ideal kabul etmek imkansızdır. Atatürk’ün bütün düstur ve görüşleri hatadan salim ve her türlü tenkit ve ıslah ihtiyacından münezzeh değildir. Mantık ve iz’an gösteriyor ki, böyle bir kanun her şeyden evvel hukuk mefhumunu, hukuk prensiplerini, fikir ve vicdan hürriyetini zedeler mahiyettedir.”

Ankara Milletvekili Selahaddin Adil:

“Fevkalbeşer ve layuhti (insanüstü ve hatasız) bir kimsenin olacağına inanmıyoruz. Binaenaleyh, M. Kemal Paşanın idari, içtimai, siyasi hataları bulunduğunu söylemek ve yazmak, demokratik rejimi benimsemiş olanlar arasında tabii bir hak olmak lazım gelir. Bu kanun, Atatürk’ün ef’al ve icraatı ve şahsı hakkında yazılan bazı şeyleri savcının hakk-ı takdirine bırakmak suretiyle tecavüzkar, hakaretamiz ve tezyifkar bularak cezalandırmayi kastediyor. Vatandaşı sarih ve doğru mütalaadan mahrum bırakmak suretiyle hakk-ı kelamının milletten kısmen de olsa nez’ini (alınmasını) istiyor. Teessürle söylüyorum ki, 27 senelik devirde riyakar birçok yazarlar, hatipler, şairler milletin gösterdiği feragat ve kahramanlığa hemen hiç kıymet vermeyerek tek şahıs için uluhiyete kadar yükselen kasideleriyle gençliğe birçok yanlış kanaatler, hakikate uymayan fikirler aksettirmişlerdir. Bu kanunla tek parti rejiminin ve bu zihniyetin antidemokratikliğinin ortaya çıkmasına mani olunacaktır. Birçok hakaik-i tarihiye (tarihi hakikatler) ketmedilmiş (gizlenmiş) veya tahrif edilmiştir. Bu kanun ensal-i atiyeyi (gelecek nesilleri), pek çok dersler verecek, inkılaplara ve tecdid (yenilik) devrine dair bitaraf (tarafsız) yazılardan mahrum bırakacaktır. Halbuki Atatürk’ün hizmetleriyle beraber hem hatalarının, hem de noksanlarının millete açıkça anlatılması bir hizmet-i vataniyedir.”

Isparta Milletvekili Said Bilgiç:

“M. Kemal bir melek değildir. Onun da beşeri zaafları vardır. Halbuki böyle bir nokta üzerinde duracak bir tarihçi, bu kanuna istinaden cezalandırılabilecektir. “Kemalist rejim” deniyor. Türkiye devletinin idare şekli cumhuriyettir. Kemalist devlet tabirinden ne anlaşıldığı merak-ı mucibdir. Türkiye’nin idare şekli olan cumhuriyetin, tek parti, tek şef ve ısmarlama meclis devrinin cumhuriyetiyle bir alakası yoktur. Rejimlerin şahıslara izafesi ancak faşistlere yaraşır.”

Izmir Milletvekili Halide Edip Adıvar:

“Bu kanun, tarihten önce Asurilerin, Babillilerin insanları putlaştırdığı gibi, Atatürk’ü putlaştırmak istiyor. Atatürk’ü put haline koyan bu kanun, inkılapları adeta mütehase (fosil) haline getirecek ve tenkit hürriyetine mani olacaktır.”

Nokta dergisi soruyor:

Halide Edip, Kurtuluş Savaşı’nda M. Kemal’i desteklemişken savaş sonrasında şiddetle karşı çıkıyor. Neden?

Cevap:

“Uzaktan Mustafa Kemal’e yakındı, yaklaşınca uzaklaştı. Çünkü, Mustafa Kemal başlangıçta yapay bir kahramandı. Mütareke zamanında böyle bir kahramana ihtiyaç vardı. Bazı eller Mustafa Kemal’i ön plana itti. O zamana kadar Mustafa Kemal fazla bilinmeyen bir kişi olduğu için herkes M. Kemal’de görmek istediğini gördü.[1]

***

“Atatürk’ü Koruma” Kanunu’ndan ziyade; “Atatürk’ten Korunma” Kanunu’na ihtiyacımız var.

 

**********

 

KAYNAK:

 

[1] Nokta Dergisi, 22 Ocak 1989, sayfa 62, 63.

Ayrıca bakınız;

Ahmet Kabaklı, Temellerin Duruşması, Türk Edebiyat Vakfı Yayınları, Istanbul 2008, 5. baskı, cild 2, sayfa 73 ve devamı.

 

 

**********

 

Kadir Çandarlıoğlu

 

**********

 

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

http://www.belgelerlegercektarih.com

*

*

 

16 yorum

  1. Cesaret

    Bu kanun Atatürk’ün fikirlerinden başka fikirler düşünebilme söyleyebilme hakkı zaten veriyor.Sadece hakaret edilmemesi ve kurtuluş savaşı heykellerine zarar verilmemesi gibi yapılmaması gereken şeylerin yapılmamasına yönelik Kanundur.

      1. Taner saydam

        Katılıyorum atatürkü eleştirdim diye okuldan atıldım şerefsiz hoca neresinden anlıyorsa lafı ben diyorum atatürk mason du kuran okutmayı yasaklattı osmalıyı yıktı ezanı türkçeye çevirdi ama neresinden anladıysa lafı 2.ders müdürle beraber geldi atatürke hakeret etmişim diye okludan atıldım ..

  2. öğrenci

    eter artık şu yasayı kaldırın çocukları 5 yaşından itibaren bu putun önüne koyuyolar
    bu zulümdür kahrolsun putlar kahrolsun kemalizm
    Allahım sen bize yardım et davamızda

      1. gta 5 executıve

        Bilemedik, elimiz kırılsaydı da bu son seçimde AKP’ye yine oy verseydik de tek başına iktidara devam etseydi bir daha AKP’den ve Tayyip Bey’inden asla şaşmayacağız. Hepimiz günahkarız ve imanın icaplarından birini yerine getirmedik

  3. recepbaltaş

    5816 sayılı kanun yüz karası kanundur. atatürkçülük ya da kemalizm adı altında sirketlesen kisilerin yegane sığınağıdır. ayrıca devletin sığınacağı tabusunu yaratıp sonra her kirli isinin önüne tabusunu koymasının en cirkin seklidir.

    ancak fasist ülkelerdeki diktatörler için uygulanan bu kanun kaldırılmalı, atatürk tartışılmalı ve atatürk’ü kullananların maskeleri düsürülmeli, takiyyeci ruhları ortaya cıkarılmalıdır.

    1. Kadir Çandaroğlu..yazına niye tarih vererek başlamıyorsun? Atatürkü Koruma kanunu 1950 de adnan menderes tarafından çıkarılmıştır. Abd ve fransa gibi ülkelerde de benzer yasalar mevcuttur. “Lese mejeste” olarak nitelenir.

      Yorumcunun biri… Kanun gücünü yitirmez uydurma.sallama.

      H.mısırlıoğlu, shakespeare adının Şeyh Pir’den geldiğini ve müslüman olduğunu savunurken nasıl cahil bir adamsa, bu yazıda da bilgisizliğini açığa vurmuştur. Bu arada: Şeyh arapca üstad demektir, pir ise farsça üstad demektir. 🙂 öğrenin bunları. Cesaret ve adabınız varsa yayınlarsınız yorumumu.

      1. Kanunun hangi yil cikarilmis oldugu degil, kimler yani hangi zihniyet tarafindan cikarildigi mühimdir. Bu kanunu cikaran M. Kemal’in son basbakani ve dostu Celal Bayar’in partisidir. Bu parti CHP’den istifa eden vekiller tarafindan kurulmustur. Aralarinda ideolojik bir farklilik yok, farklilik olmadigi gibi Inönü tarafindan da onaylanip kurulmusutr. Yani kisacasi, bu kanun kemalistler tarafindan cikarilmistir. Sizin “lese mejeste” dediginiz sey, mevcut devlet baskanina hakaret etmeyi yasaklar. Zaten siradan bir insana hakaret etmek de suctur. Halbuki M. Kemal artik devletin basinda olmadigi gibi hayatta da degildir. Atatürkü koruma kanunun uygulamasindan da acikca görüldügü üzere sadece hakaret degil, onu elestirmek, hatta elestirdigi kisileri övmek dahi suctur. Necip Fazil’in mahkumiyeti buna en iyi delildir. Sultan Vahideddin’i övdügü icin, kararda mealen; “Atatürkün zemmettigi Vahideddin’i methetmek Atatürke hakarettir.” yazar. Daha fazla malumat edinebilmeniz icin Koruma kanununa da temas ettigimiz bir paylasimin bagltantisini ekliyorum:

        http://belgelerlegercektarih.com/2015/12/28/kemalist-iftiralara-cevaplar-1/

        Cehalet nedir biliyor musun? Shakespear’in müslüman olup olmadigi Ingiltere’de bile tartisildigi halde bu iddiayi Türkiye’de dile getirilenlerle alay etmektir.

        Bu husustaki deliller icin su yazimiza bakabilirsin:

        http://belgelerlegercektarih.com/2016/08/28/kadir-misiroglu-shakespeare-muslumandir-gercek-adi-seyh-pirdir/

  4. emin

    Akparti 15 yıldır iktidarda. En güçlü ve devlete, yargıya en hakim olduğu dönemi yaşıyor. ancak özellikle son 1 yıl kadardır m.kemal üzerinden provakasyon ve linç operasyonlarının yapıldığı, özellikle Doğan medyasının bunda ön ayak olduğu görülüyor. Tarih programında tarihi bir mesele hakkında söylediklerinden dolayı tarihçiler hapisle yargılanıyor, -üstelik aynı iddiaları daha önce Doğan Medyası da yayınlamış(afet inan mevzusu)- bir tarih dergisi m.kemal hakkındaki bir haber bir mektup nedeniyle toplatıldı, haberi yapan tarihçi hapisle yargılanıyor, derginin toplatılmasını isteyen de İstanbul il emniyetiymiş. Daha bu gün gördüm, akprati milletvekili Ayhan Ogan’ın bir sözünü m.kemale hakaret saymış ve koru halinde savcıları yine göreve çağırıyorlar! Bunlar bu cesareti kimden alıyor? iştahlarını çığırtakanlıklarını sürekli arttırıp kabartan, kelle isteriz dedirten kimdir nedir? İzmir milletvekili Binali Yıldırım başbakan olunca ne değişti?

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: