Kertenkele dizisindeki Sahte Imam Tiplemesi ve Tarihsel Arka Planı

Published by

on

 Kertenkele dizisindeki Sahte Imam Tiplemesi ve Tarihsel Arka Planı

*

Resimleri orjinal boyutunda görmek için üzerlerine tıklayınız

kertenkele dizisi sahte imam yesilcam imam yesilcam din yesilcam islam düsmanligi yesilcam hoca, yesilcam din adamlari 2

***

kertenkele dizisi sahte imam yesilcam imam yesilcam din yesilcam islam düsmanligi yesilcam hoca, yesilcam din adamlari

NOT: Bazıları dizinin kötü maksadlı yapılmadığını, imam tiplemesi yapan kişinin imam kıyafetlerini çalarak “sahte” imamı oynadığını, üstelik inançsız olduğunu ve fakat daha sonra bir dönüşüm geçirerek iman edeceğini söylüyorlar. Eğer bu dönüşüm gerçekleşirse, biz de yazıyı dönüştürürüz.

***

ATV’nin yeni dizisi “Kertenkele”deki “sahte imam” tiplemesi ile ilgili geçenlerde Diyanet’ten bir açıklama geldi.

Diyanet Işleri Başkanlığı Basın ve Halkla Ilişkiler Müşavirliği’nden yapılan açıklamada, “Filmde karakterize edilen “sahte imam” tiplemesi toplumsal saygınlığı olan din görevlilerimizi derinden yaralamıştır” denildi.

Açıklamada, “Geçmiş dönemlerde kaldığını düşündüğümüz bu tarz senaryoların cübbeyle, sarıkla ve bu kıyafetlerin taşıdığı değerleri küçük düşürücü tiplemelerle bir dizide karakterize edilmesini tasvip etmek asla mümkün değildir” ifadelerine yer verildi.

Diyanet’in -doğru bulduğumuz- bu açıklaması bana hiç yabancı gelmedi. Kemalist rejimin hakim olduğu dönemde de din adamları her fırsatta tahkir ediliyordu.

Islam’a cephe almış kemalist rejim, Tek Parti döneminde, Islam’ın sembollerini alabildiğince aşağılamak ve kendi ideolojisini yaymak maksadıyla toplumlar üzerinde etkili bir yönlendirme kuvvetine sahip olan “sinema”yı kullanmıştır… Sanat (şayet sanat denilebilirse), siyasete alet edilmiştir. Din adamları hain, yalancı, işbirlikçi ve düzenbaz olarak yansıtılmış ve toplum nezdinde itibarları sıfırlanmaya çalışılmıştır.

Diyanet’in sözkonusu açıklaması, bana dönemin Diyanet Işleri Başkanı Mehmet Şerafettin Yaltkaya’nın Başbakanlığa hitaben kaleme aldığı 28 Nisan 1942 tarihli şikayet yazısını hatırlattı.

Yaltkaya, CHP’ye bağlı halkevlerinde verilen temsillerde din adamlarının alenen aşağılanmasına karşı protestoda bulunuyordu:

“23 Şubat 1942 tarihi akşamı Çankırı Halkevi’nde gerek mevzuu, gerek rollerin tarzı ifası itibariyle çok çirkin bir temsil verildiği, vilayet müftümüz tarafından şu suretle bildirilmektedir:

‘Bir şehirli, köydeki amcasını şehre çağırıyor. Medeni hayattan iyi bir gece ve eğlenceli bir alem yaşatarak, kendisine ikram edileceği bildiriliyor. Bu vaadi yerine getirmek üzere sahneye ve iki koltuğunda kara kaplı iki kitapla, sarıklı, cübbeli bir hoca getiriliyor ve köylü amcanın yanına oturtuluyor. Bu manzaradan hoşlanmayan köylü amca, öfkeleniyor ve şehirli akrabasına dönerek; ‘Bu eşek herifi, bu kaba herifi, bu ayı herifi yanıma oturtup, bana hakaret etmek için mi beni çağırdın?’ diyerek ve kollarını hakaretle sallayarak, yanından kalkıp gidiyor.’

Arz ederken sıkıldığımız şu çirkin ve kaba temsilden, sahne hayatının terbiyevî gayelerini bilen her vatandaşın nefret edeceği meydandadır. Sahne hayatında intihap edilen mevzuun, millî, ahlakî, vatanî olması ve her sanatkar rolünü ifa ederken, herhangi içtimai bir zümreyi ve bir şahsı incitecek hal ve hareketten içtinap etmesi, sanatın ihmali caiz olmayan iki rüknüdür. Sanat, gayri ahlakî gayelere veya içtimai sınıflar, biribirini tezyif ve tahkire alet edilirse, terbiye amacını istihdaf eden (hedefleyen) sanat, bu defa ahlaksızlığın şuyuuna, zümre nizaına (çatışmasına) ve binnetice içtimai fevzaya (kargaşaya) müntehi olur. Muhtelif yerlerde, müsamerelerde bazı saygısız vatandaşlar tarafından zaman zaman tekrar edilerek, halkın istikrah (tiksinme) edeceği bir hadde varan bu çirkin hareketlere bir nihayet verilmesini, milli terbiyemiz ve hakiki temsil sanatımız emreder.(…)

Riyasetimiz vaktiyle Ağrı vilayet merkezinde verilen bir temsili de, 23 Ocak 1939 tarih ve 97 sayılı bir yazı ile yüksek makamınıza arz etmişti. Lütfen bu defa yukarıdaki maruzatımıza ehemmiyet verilerek, alakalı olanlara icab eden emirlerinizin verilmesini tazimlerimizle arz ederiz.”[1]

kertenkele dizisi sahte imam yesilcam imam yesilcam din yesilcam islam düsmanligi yesilcam hoca, yesilcam din adamlari kemalizm hoca 1

***

kertenkele dizisi sahte imam yesilcam imam yesilcam din yesilcam islam düsmanligi yesilcam hoca, yesilcam din adamlari kemalizm hoca 2

[1] no’lu dipnotta bahsi geçen belge…

***

Görüldüğü gibi din adamları, rejimin resmi propagandasında her zaman aşağılayıcı bakışlara maruz kalmışlardır.

Kemalist rejim nezdinde Din adamları, geriliğin ve irticanın simgesi sayılmaktaydı ve toplum nezdinde de bu kanaat oluşturulmaya çalışılmıştır. Bugün M. Kemal ve rejimini eleştirdiğimizde, Atatürkçü muhatabımızın bize “gerici, yobaz, örümcek beyinli” vs. gibi sözlerle hakaret etmesi sebepsiz değildir… Bilinçaltında kemalist rejimin kara propagandasına maruz kalmanın tesiriyle bu şekilde (irade dışı) tepki vermektedir. Kemalistzedelerin neden bu tür refleksler gösterdiklerine dair daha evvel iki yazı kaleme almıştık.[2]

 

**********

 

KAYNAKLAR:

 

[1] “Diyanet Işleri Reisliği’nden Başvekalet’e”, (28 Nisan 1942),Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Cumhuriyet Arşivi Daire Başkanlığı, Başbakanlık Muamelat Genel Müdürlüğü Kataloğu, Katalog Numarası: 030 10/26 151 17.

[2] Kemalistzedelerle ilgili daha evvel kaleme alınmış iki yazıyı dikkatlerinize arz ediyoruz:

http://atomic-temporary-34931856.wpcomstaging.com/2012/04/21/kemalistlerin-icinde-bulundugumuz-durumu-anlayamamalari/

http://atomic-temporary-34931856.wpcomstaging.com/2013/04/03/kufurbaz-ve-bizi-anlamayan-kemalistlere/

 

**********

 

Kadir Çandarlıoğlu

 

**********

 

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

www.belgelerlegercektarih.com

*

Yeşilçam filmlerinde bu tür tiplemeler bolca görülebilir. Işte Yeşilçam’ın hoca düşmanlığından birkaç misal…

yesilcam propagandasi yesilcam hoca yesilcam din adamlari 1

***

yesilcam propagandasi yesilcam hoca yesilcam din adamlari 4

***

yesilcam propagandasi yesilcam hoca yesilcam din adamlari 5

***

yesilcam propagandasi yesilcam hoca yesilcam din adamlari 2

***

yesilcam propagandasi yesilcam hoca yesilcam din adamlari 3

***

Bu filmleri izleyen bir insanın dine bakışı nasıl olur?

.

9 responses to “Kertenkele dizisindeki Sahte Imam Tiplemesi ve Tarihsel Arka Planı”

  1. Utku Avatar
    Utku

    Bir diziyi bile din ile eleştiriyorsun, adı üstünde dizi eğlence ve vakit geçirmek için.
    Senin gibi dinle kafayı bozmuş kişilere acıyorum.

    1. ahmet Avatar
      ahmet

      Saçmalama Utku efendi. Diziler bir takım insanların elinde bir propaganda aracıdır. Bunu anlamamak için geri zekalı olmak lazım. Dinle kafayı bozmak da ne demek. Din inananların yaşantısını düzenleyen kurallar bütünüdür. Gücümüz yettiğince elimizden geldiğince uyabilmek lazım inanıyorsak şayet.

    2. Antikemalist Avatar
      Antikemalist

      Kafayı siz atanızla batıya özenme ile bozmuşsunuz. Önce sen bunu eleştir. Sonra bize bak. Yine bunları söylemeye devam edeceksen et. Sorun yok. Sen atan ile kafayı boz, biz Allah’ın insanlığa gönderdiği nur olan İslâm ile.

  2. tevfikfariz Avatar
    tevfikfariz

    @utku müslümanların hayatı dindir. İslam’ın bütün fiiller için emrettiği düsturlar vardır ve biz her işimizi dinin emrettiği şekilde yaparız. Bu kenefte def-i hacet yapmaktan su içmeğe kadar her şey için geçerlidir. Bu din ile kafayı bozmak değil, müslüman olmaktır.

    1. ahmet Avatar
      ahmet

      bir zamanlar ben bu dizileri veya filmleri gulerek izliyordum ama artık izlesem bilene bunun bir amaca hizmet ettigini iyi biliyorum saygılar

  3. serdar Avatar
    serdar

    mutlu ol yeter dizisini izledim ..dizide baş karakter küfürlü mektup yazdırıyor..mektubun girişi ”de ki ; ” diye başlıyor..yine baş karakter ellerini açmış dua ederek yaradan ile dalga geçiyor..

    1. belgelerlegercektarih Avatar

      verdigin malumat icin tesekkürler serdar.

      1. serdar Avatar
        serdar

        bunları yazabilme fırsatını verdiğiniz için asıl ben teşekkür ederim.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.