Ulusal Bayramların Gerçek Gayesi

Published by

on

Ulusal Bayramların Gerçek Gayesi

*

ulusal ve resmi bayramlari kutlamanin gayesi, atatürk ulusal bayramlar m.kemal ulusal bayramlar.jpg

[2] no’lu dipnot ile alakalı… Resmi Gazete’de yayınlanan “Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler YönetmeliÄŸi…”

***

Ulusal Bayramlar kemalistler için neden bu kadar mühimdir? Cevabı da hemen biz verelim; Çünkü ulusal bayramlar, insanların rejime olan bağlılığını diri tutmak için icat edilmiştir. Bilhassa son dönemde miadı dolmuş kemalist rejimi şarj etmek vazifesi görüyor.

 

Fransız tarihçi Bertaux bu tür kutlamaların gerçek gayesini şöyle açıklar:

“Kutlamak, kitleleri devlet ideolojisinin tören ve ritüellerinin etrafında seferber etmenin yöntemiydi. Bir yandan geçmiÅŸten seçilmiÅŸ bazı olayların topluca anılması, diÄŸer yandan da ÅŸimdiki zamanın yüceltilmesiyle yeni gelenekler icat ediliyordu. Sonuç, her bireyi kendine kurgulanmış bir toplum içinde tanımlamaya teÅŸvik eden muazzam bir devlet propagandasıydı. Sovyetler BirliÄŸi, Ekim Devrimi’ni ulusal çeÅŸitliliÄŸi, rejimin somut örneÄŸi olan işçiyi ve işçi sınıfının dünya çapındaki dayanışmasını yüceltiyordu. Kemalist Türkiye, herhangi bir sınıf mücadelesi fikriyle bozulmamış bir ilerleme ve modernite kültü geliÅŸtiriyordu. Ideolojik farklarının ötesinde Italya ve Almanya, yeni faÅŸist çağın doÄŸuÅŸunu müjdeliyordu. Fransa’daki Üçüncü Cumhuriyet deniz aşırı topraklara yayılan bir sömürge imparatorluÄŸu imajını öne çıkarıyordu…. Otoriter rejimlerin dikkatli bir ÅŸekilde planlanan ve yukarıdan aÅŸağıya dayatılan ritüelleri sadece halkın bir araya geldiÄŸi anlar deÄŸillerdi; bu ritüellerin fotoÄŸraf ve film gibi görsel araçlar üzerinden yayınımları, onları devlet ve liderleri lehine daimi bir halkoyuna dönüştürüyordu. FaÅŸizmin en güçlü dönemlerinde gerçekleÅŸtirilen kitle gösterileri, sergiler ve kutlamalar, toplu bir fikir birliÄŸi hissiyatı yaratarak, rejimin karanlık yüzünü oluÅŸturan baskı, sansür, sindirme, tecrit ve yok etme uygulamalarını gizliyordu.”[1]

Bunu kemalizmi takviye etmek isteyen darbeci Kenan Evren de inkar etmiyor zaten.

Nitekim bu husus 14.8.1981 tarihli ve 8/3456 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla, yani darbeci Kenan Evren döneminde yürürlüğe konulan “Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler YönetmeliÄŸi”nin birinci maddesinde;

“Bayramların anlam ve önemine uygun olarak coÅŸku ile kutlanmasını saÄŸlamak ve böylece Büyük Atatürk’e ve ilkelerine baÄŸlılığı geliÅŸtirmek ve Ulusal birliÄŸi pekiÅŸtirmek…”[2] ÅŸeklinde ifade edilmiÅŸtir.

Yani günümüzdeki kemalistlerin, ulusal bayramları “devlet töreni” ile kutlamak istemeleri masum bir talep deÄŸildir. Arka planda bu gerçek yatmaktadır.

.

**********

.

KAYNAKLAR:

.

[1] Sandrine Bertaux, Ulusu Tasarlamak 1920’ler ve 1930’larda Avrupa Devletleri (Projecting the Nation European States in the 1920s and 1930s), Osmanlı Bankası ArÅŸiv AraÅŸtırma Merkezi, Istanbul 2006, sayfa 124, 125.

[2] Söz konusu madde için bakınız; 14 Ağustos 1981 tarihli ve 8/3456 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve 1 Ekim 1981 tarihli ve 17475 sayılı Resmi Gazete, sayfa 60.

.

**********

.

Kadir Çandarlıoğlu

.

**********

.

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

www.belgelerlegercektarih.com

*

2 responses to “Ulusal Bayramların Gerçek Gayesi”

  1. muhassıl mutlu Avatar
    muhassıl mutlu

    Bir tek aksırdığı tıksırdığı ossurduğu günleri bayram etmemişler!!

  2. sinema Avatar

    Siteniz Çok Güzel Konularýnýzý Takip Ediyorum Teþekkürler.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.