Papa 11. Pius, M. Kemal Atatürk’ten ne istedi? Ayasofya neden kapatıldı?

Published by

on

Papa 11. Pius, M. Kemal Atatürk’ten ne istedi? Ayasofya neden kapatıldı?

*

vatikan papa 11. pius ayasofya m. kemal atatürk papa XI pius,

Papa 11. Pius…

***

M. Kemal’in Ayasofya Camii’ni kapattığını daha evvel paylaştığımız uzunca bir makalede belgelerle ispatlamıştık.[1] Bu yazımızda ise kapalı kapılar ardında konuşulanları gün yüzüne çıkaracağız. M. Kemal Ayasofya’yı niçin kapattı? Kimler istedi? Neye karşılık kapatıldı? Bu yazıda bütün bunların cevabını bulacaksınız.

Yakın Tarih ile az çok meşgul olanlar, 1922’de, Lozan Barış Konferansı başladığı sıralarda Ingiliz “gazeteci” Grace Mary Ellison’un, Ankara’ya gelip M. Kemal ile görüştüğünü bilirler. Bu görüşmede söz Ayasofya Camii’ne gelir ve Ellison o dönem Vatikan’da Papa olan 11. Pius’un teklifini M. Kemal’e iletir. Devamını kendisinden dinleyelim:

*

kuvai milliye ankarasi Grace Ellison, An Englishwoman in Angora, 1923, ayasofyayi kim kapatti, atatürk ayasofya, m. kemal ayasofya imza

***

“Ankara’da M. Kemal Paşa’ya Papa’nın barış için büyük isteğini söyledim. Paşa’ya Hıristiyanlara karşı cömert davranışının ne olacağını sordum. Ayasofya bir Hıristiyan kilisesi olduğuna göre, Hıristiyanların ruhani lideri Papa’ya geri verilip verilmeyeceğini araştırdım.

M. Kemal Paşa cevap verdi: ‘Eğer Hıristiyan kilisesinin bir tek kolu olsaydı, Ayasofya şimdi, bizim Müslüman geleneklerimizin bir parçası olmasına rağmen, bu mümkün olabilirdi. Hıristiyan kilisesi o kadar çok bölündüğüne göre bu, imkansızdır. O takdirde Ruslar, Yunanlar ve Anglikanlar bizim topraklarımızda Ayasofya için birbirleriyle dövüşmeye kışkırtılacaklardır. Ve sizin barış için öğütlediğiniz iyi davranış, sonsuz bir çatışmaya yol açacaktır. Ama yine de Hıristiyanlara dünya gözünde layık olan onuru vermek için, elimizden ne gelirse yapmaya çalışacağız ve Ayasofya’yı bir cami olarak korumakla, Katolik kilisesinin gerçekten haysiyetini incitiyorsak, onu, ya bir müzeye çevireceğiz, ya da tamamen kapatacağız. Hiç kimse bizim, bilerek, planlı Hıristiyan kilisesini incittiğimizi söyleyememelidir.’
– Paşa’ya Hıristiyan dinine karşı gösterdiği içten duygularından ötürü teşekkür ettim.”[2]

*

grace mary ellison a englishwoman in angora m. kemal ayasofya atatürk ayasofya kim kapatti, imza ayasofya cami müze, Atatürk papa, m. kemal

grace mary ellison a englishwoman in angora m. kemal ayasofya atatürk ayasofya kim kapatti, imza ayasofya cami müze, Atatürk papa, m. kemal sayfa 245

[2] no’lu dipnotta bahsi geçen sözlerin yer aldığı ingilizce kitabın ilgili sayfaları…

***

Evet, bu satırları okuyanların başından aşağı kaynar sular döküldüğünü tahmin edebiliyorum. Fakat hakikat bu, yapacak bir şey yok…

Ellison, M. Kemal ile yaptığı görüşmeyi ve Ankara’daki izlenimlerini, “An Englishwoman in Angora” başlığıyla kitaplaştırıp 1923’te ingilizce neşretti. M. Kemal’in hakim olduğu Türkiye’de ise bu kitaba itiraz eden, yukarıdaki iddiaları tekzip eden kimse çıkmadı. Yani burada kesinlikle bir iftira söz konusu değildir.

Gördüğünüz gibi Papa, M. Kemal’den Ayasofya konusunda taviz istiyor… Üstelik Lozan Barış Konferansının devam ettiği bir hengamda. Peki ne karşılığında? Kemalistler sürekli olarak “Lozan, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusudur” diyorlar ya! O halde bu tavizi, “Türkiye Cumhuriyeti’ni M. Kemal’e bir nevi ‘ihale’ etmek karşılığında istiyor” diyebilir miyiz? Nasıl Suudi Arabistan’ı, Suriye’yi, Irak’ı, Yemen’i birilerine “ihale” etmişlerse, Türkiye’yi de M. Kemal’e ihale etmişlerdir diyemez miyiz? Sadece soruyorum…

Peki gözlerinden ateş fışkırtan karizmatik “ATAMIZ” niçin “siz kim oluyorsunuz, biz muzafferiz, Ayasofya bizim hakkımızdır” d(iy)emedi. Ne oldu o büyük, ulular ulusu kahramanımıza?

Hani 7 düveli tepelemişti? Demek hepsi masalmış…

*

grace mary ellison a englishwoman in angora m. kemal ayasofya atatürk ayasofya kim kapatti, imza ayasofya cami müze, Atatürk papa, m. kemal sayfa kuva-i milliye ankarasi sayfa 247

grace mary ellison a englishwoman in angora m. kemal ayasofya atatürk ayasofya kim kapatti, imza ayasofya cami müze, Atatürk papa, m. kemal sayfa kuva-i milliye ankarasi

[2] no’lu dipnotta bahsi geçen sözlerin yer aldığı (Türkçeye tercüme edilmiş) kitabın ilgili sayfaları…

***

Bakın M. Kemal yukarıda ne diyor: “…Ayasofya’yı bir cami olarak korumakla, Katolik kilisesinin gerçekten haysiyetini incitiyorsak, onu, ya bir müzeye çevireceğiz, ya da tamamen kapatacağız.”

1923’te neşredildi bu çarpıcı sözler!.. Neyi inkar edeceksiniz?

E peki Müslümanların haysiyeti ne olacak? Bunu hiç düşündü mü? Peki gavurun şapkasını Müslüman milletin başına zorla geçirdiğinde Müslümanların haysiyetini bir an olsun düşünmüş müydü “yüce gönüllü” paşamız?

Bu nasıl iştir anlamak mümkün değil… Müslümanların halifesini kovar, fakat Papa’ya ihtiram eder. Türklerin Hakanı ve Osmanlı Padişahını tepeler, ancak Ingiltere Kralı 8. Edward’a saygıda kusur etmez ve onu Dolmabahçe rıhtımında “bizzat” eliyle karaya çıkarır.[3] Hıristiyanların haysiyeti için Sultan Fatih’in emaneti olan koskoca Ayasofya Camii’ni kapatır, fakat Müslümanların camilerini başlarına yıkar ve haysiyetleri hiç umrunda olmaz. Akıl almıyor…

Ve bizden, böyle birine “ATAM” dememizi istiyorsunuz!.. Bunu hangi Müslüman, hangi Türk diyebilir? Fatih Sultan Mehmed’in emaneti olan Ayasofya Camii’ne sahip çıkmadığı için mi “ATAM” diyeceğiz? Böyle bir şey mümkün mü? Elbette değil!..

Yarın 30 Ağustos Zafer Bayramı… Güya Zafer… Neyin zaferi, kimin zaferi? Her şey apaçık ortada… Vicdanınız kabul edebiliyorsa durmayın, gidin kutlayın.

.

**********

.

KAYNAKLAR:

.

[1] Ayasofya Camii’ni M. Kemal kapattı, belgelerle ispatı için bakınız;

https://belgelerlegercektarih.wordpress.com/2015/02/28/ayasofya-camiini-ataturk-mu-kapatti-ataturkun-imzasi-sahte-mi/

[2] Grace Mary Ellison, An Englishwoman In Angora, 1923, sayfa 244, 245.

Bu kitap “Milliyet Yayınları” tarafından Türkçeye kazandırıldı. Bakınız; Grace Mary Ellison, Bir Ingiliz Kadını Gözüyle Kuva-i Milliye Ankarası, (Tercüme eden Ibrahim S. Turek), Milliyet Yayınları, 1. Baskı, Istanbul 1973, sayfa 247, 248.

[3] M. Kemal ile Ingiltere Kralı 8. Edward’ın samimiyeti için bakınız;

https://belgelerlegercektarih.wordpress.com/2012/10/19/ingiltere-krali-m-kemal-ataturkun-elini-optu-yalani/

.

**********

.

Kadir Çandarlıoğlu

.

**********

.

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

http://www.belgelerlegercektarih.com

*

10 responses to “Papa 11. Pius, M. Kemal Atatürk’ten ne istedi? Ayasofya neden kapatıldı?”

  1. Feyyaz Ali Almak Avatar
    Feyyaz Ali Almak

    Herşey iyi hoş anladık peki neden başımızdaki adam bunu açmıyor yoksa bu da Mustafa kemalin izindenmi gidiyor gerçi kendisi zaten söylemişti ..

    iPhone’umdan gönderildi

    1. Sahir Avatar
      Sahir

      Adamların bizden kazanla aldıklarını biz şimdilik kepçeyle alıyoruz. Vakti zamanı geldiğinde biz de kazanla alacaz inşaAllah. Allah görmeyi nasip etsin.

      1. sezar Avatar
        sezar

        Hala açılamıyorsa demek ki o zamanın gerekçeleri hala geçerli. 20 yıldır bir arpa boyu yol almadıysanız, kaygılarınız varsa o zaman da yapılan doğru olmasa da haklıymış bu görülüyor.

  2. Sahir Avatar
    Sahir

    Allah’ın laneti, gazabı, bütün kafirlerin, münafıkların, tağutların, zalimlerin İslam düşmanlarının üzerine olsun. Müslümanların kanlarıyla fethettikleri topraklara çöküp, köşklerde balolar, kumar partileri, içki partileri düzenleyip sonra Müslümanlara zulmeden, onlara zorla Batı’nın kanunlarını dayatan, sonra da buna halk devrimi diyenler siccin kuyularına atılsın. Amin

  3. Nylus Avatar
    Nylus
  4. Zemheri Avatar
    Zemheri

    Birgün gelecek ve bizler Ayasofya camii dinde saf saf namaza duracağız

  5. Gökhan A. Avatar
    Gökhan A.

    Sayın Kadir Bey , bunu bilmiyordum ve sayenizde öğrendim. Ama Atatürk de olsa bir vakıf malını Avrupalılara yaranacağız diye veya belki de vatanın iyiliği ìçin mecbur kalarak müzeye çevirme hakkı var mıydı ve bu doğru muydu?

  6. Ali Avatar
    Ali

    bir şey dikkatimi çekti Ingiliz “gazeteci” Grace Mary Ellison’un kitabında 247 ve 248. sayfaları göstermişsiniz ve 248 de son pragrafta şöyle yazıyor ‘Yunanlı esirler türk ordusuyla savaşlarında kendilerine yardım etmedikleri ve arkadan vurdukları için ingiltereye acı suçlamalarda bulunuyorlardı’ derken neyden basediyor 30 ağustostan mı? tahminimce bildiğiniz üzere 1919 un aslında savaş değil tiyatro olduğuna dair yabancı kişilerin sözleri var (halkımız gerçekten savaşmıştır kuvayimiliye felan onlar ayrı) mesela Yunan prensinin bunla alakalı sözleri var, hatıratlarında yazıyor diyorlar araştırdım ama bulamadım. bu bahsettiğim cümle bunla alakalı olabilir mi?

  7. yenişehirli abdoş ağa Avatar

    şu 5816 kalksa çoooooooook güzel olur.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.