Armstrong’un “Bozkurt” adlı M.Kemal Biyografisine Dair

Published by

on

Armstrong’un “Bozkurt” adlı M.Kemal Biyografisine Dair

*

M.Kemal’in sözcüsü konumunda bulunan kalemşör Falih Rıfkı Atay’ın “Çankaya”sının ilgili sayfası…

***

Bir yerde M.Kemal aleyhinde birçok dehşet iddialar ihtiva eden Armstrong’un “Bozkurt” adlı M.Kemal biyografisi hakkında, onun; “beni en iyi anlatan kitap” dediğini yazmıştım.

Işittim ki bazı cahil kemalistler, “böyle şey mi olur? Yasakladığı kitabı neden övsün?” diye cahilane bir gerekçe öne sürmüşler…

Bu güruha cevap vermek aslında zuldür. Fakat söz konusu cümle M.Kemal’in sözcüsü konumunda bulunan Falih Rıfkı Atay’ın “Çankaya” adlı kitabında geçer. Buyrun okuyalım, aydınlanalım, cehaletten sıyrılalım:

“Atatürk methedilmekten hiç şüphesiz hoşlanmakla beraber, mesela, Türkiye’de yayınlanmasına izin verilmiyen ‘Armstrong’un ‘Bozkurd’u kendi üzerine yazılmış eserler arasında en beğendiği idi. Bu kitabın haksız ve yanlış, hatta doğru da olsa yazılmasını hoş bulmıyacağınız tarafları olsa bile, Atatürk’ün şahsiyet ve karakter sırlarına hayli yaklaşan bir tarafı olmalı idi.”[1]

Peki M. Kemal’i büyük ölçüde doğru ve iyi anlatan bu kitap neden yasaklandı? Hala meseleyi anlayamayıp bu suali soruyorlar. Akıllı olanlar buradaki mantığı çözüp “uyanır”, cahil olanlar ise uyumaya devam eder.

Neden olacak, tabii ki “Resmi Tarih” inşa etmek için… Falih Rıfkı bile; “doğru da olsa yazılmasını hoş bulmıyacağınız tarafları…” diyor. Hala anlamadınız mı?

Kitap, M. Kemal’in kendi üzerine yazılan biyografiler arasında en beğendiği eser olmasına, yani “gerçek M. Kemal”i anlatmasına rağmen yasaklandı. Çünkü bu “gerçek M. Kemal”i halka kabul ettirmenin ve üzerine yeni bir rejim tesis etmenin mümkünatı yoktu. Halka mitolojik bir karakter, suni bir M. Kemal, insanüstü bir M. Kemal, kahraman bir M. Kemal anlatmak icab ediyordu. Öyle de yapıldı.

Umarım mesele anlaşılmıştır. Hala anlayamayanların aklından veya imanından şüphe ederim.

.

**********

.

KAYNAK:
.

[1] Falih Rıfkı Atay, Çankaya, cild 1, Dünya Yayınları, Istanbul 1958, sayfa 12. (Sansürsüz baskı)

.

**********

.

Kadir Çandarlıoğlu

https://www.instagram.com/kadir_candarlioglu_gercektarih

https://instagram.com/belgelerlegercektarihcom

.

Paylaşım Şartı:

Paylaşmak istediğiniz bir yazı, görsel vs. varsa, alakalı yazıya gidin ve yukarıdaki adres çubuğunda görülen linki kopyalayıp paylaşmak istediğiniz yere yapıştırın. Yani YALNIZCA LİNK PAYLAŞIMINA MÜSAADE EDİYORUZ. Ayrıca yazının sonunda “facebook” veya “twitter”ın sosyal medya paylaşım butonları var. O butonlara tıklayarak da paylaşılabilir. Başka türlüsüne hiçbir surette rızamız yoktur.

*

4 responses to “Armstrong’un “Bozkurt” adlı M.Kemal Biyografisine Dair”

  1. yenişehirli abdoş ağa Avatar

    senin makaleleri kemalistlere gönderiyorum verdikleri tek cevap=💩💩💩😈😈😈 😂😂😂

  2. putsavar Avatar

    osmanlı padişahlarının bağlı olduğu tarikatlar yazısı gelsin.

  3. Ramazan Avatar
    Ramazan

    Sitenin şablonunu değilseniz, bu çok basit kalıyor. Bilgiler için teşekkürler, bozkurt u okudum, insandan çok bir hayvandan bahsediyor sanki, bu biyografiden insanın utanması gerekirken beğenmek…

  4. Yenişehirli abdoş ağa Avatar

    Kemalist TC nin maksadı türk milletini ahmaklaştırıp mahlukatın en aşağısı yapmak (vatan millet sakarya vb. Masallarla) veya Mustafa Kemal’i müslüman gibi gösterip bu herifi insanlara zorla sevdirmektir.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.