Tarihçi Mehmet Ö. Alkan: Atatürk dini kullandı

Published by

on

Tarihçi Mehmet Ö. Alkan: Atatürk dini kullandı

(Ey kemalistler, biz mi uyduruyoruz? Işte size tarihçi)

***

Taraf gazetesinden Neşe Düzel’in İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Tarih Ana Bilim Dalı Başkanı olan tarihçi Mehmet Ö. Alkan ile yaptığı röportajdan:

NEŞE DÜZEL: Birinci Meclis dualarla açılıyor. Atatürk neden Birinci Meclis’i camide dualar ederek açtı?

– MEHMET Ö. ALKAN: Cuma namazından sonra, dualarla açıldı Meclis. Zaten 1925’e dek Mustafa Kemal’in konuşmalarında hep İslam yer alır. Çünkü din, aynı zamanda iktidarı meşrulaştırmanın çok iyi bir aracıdır. Şu unutulmamalı, Mustafa Kemal çok iyi bir siyasetçi. Toplumun Osmanlı’dan beri dinî söyleme çok alışık olduğunu biliyor. Oysa o, Mustafa isminden de hoşlanmıyor.

NEŞE DÜZEL: Neden hoşlanmıyor?

– MEHMET Ö. ALKAN: Peygamber’in ismi de Mustafa aynı zamanda. Muhammed Mustafa (Allahümme salli ala seyyidina Muhammed ve ala ali seyyidina Muhammed)…

Mustafa Kemal’in en erken aktardığı, hepimizin bildiği bir anısı vardır. Öğretmeni, “Senin adın Mustafa, benim adım Mustafa, bundan sonra senin adın Mustafa Kemal olsun” der. Sizce bir öğretmenin verdiği isim kayıtlara nasıl geçer? O, bu ismi, M. Kemal olarak Harbiye’den itibaren kullanmaya başlıyor. Çünkü Mustafa ailesinin verdiği isim. Gazi Paşa ise ikinci kez evlendiği için anneye tepkili. Askerî okulda yatılı okuyor. Ve Milli Mücadele’ye kadar ismini M. Kemal diye kullanıyor. Ama Milli Mücadele’yle birlikte ismini “Mustafa” Kemal olarak kullanmaya başlıyor.

NEŞE DÜZEL: Niye?

– MEHMET Ö. ALKAN: Milli Mücadele’ye İslami bir destek ve meşrulaştırma arandığı çok açık. Milli Mücadele’nin en baştan beri tezi, bunun kısmen dinî bir savaş olduğudur. İlk baştan itibaren, “Biz Hilafet’i, Saltanat’ı ve Başkent’i kurtaracağız” denmiştir.(…)

Gazi Paşa’nın, Milli Mücadele döneminde Mustafa Kemal ismini kullanmasına tekrar dönersek…

Bunu yaparak, toplumun din hassasiyetini dikkate alıyor. Daha sonra nüfus kâğıdında ise “Mustafa ismini atıyor” artık Kemal Atatürk oluyor.

NEŞE DÜZEL: Peki, Atatürk ismini ona kim veriyor?

– MEHMET Ö. ALKAN: Atatürk ismini de kendisi seçiyor. “Ona, Atatürk ismini Meclis verdi” denir. Bu teknik olarak doğrudur ama Çankaya’daki sofraya soyadı Türk atası mı olsun yoksa Atatürk mü olsun önerisini kendisi getiriyor. “Atatürk olsun” diyorlar ve durumdan vazife çıkartılıp bu bir kanun haline getiriliyor.

 

**********

 

KAYNAK: Taraf Gazetesi, 16 Kasım 2011.

 

**********

 

`K. Çandarlıoğlu´

 

**********

 

“Belgelerle Gerçek Tarih” isimli 792 sayfalık çalışmamızı ücretsiz indirebilirsiniz:

http://www.mediafire.com/?vgk9k8cozdpy7ez

*

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

http://www.belgelerlegercektarih.wordpress.com

*

*

6 responses to “Tarihçi Mehmet Ö. Alkan: Atatürk dini kullandı”

  1. Burak. B Avatar
    Burak. B

    Mustafa Kemal in herhangi bir savaşta bulunduğunu pek düşünmüyorum. O cephedeydi bu cephedeydi diye bir sürü iddialar var. Admin bunlar ne kadar doğru? Bu konuyla ilgili aydınlatırsan çok sevinirim.

    1. İslam Davetçisi Avatar
      İslam Davetçisi

      Balkan Savaşı’nda Ali Fethi Okyarla perişan olup Edirne’yi düşürdü. Çanakkale’de paşa bile değildi. Ağır zayiata sebep oldu. Libya’da bombadan fırlayan kireç taşından değil iritisten kör oldu. Libya’dan dönüşte Kudüste shema israil duasını okudu. Doğu Cephesinde Ruslar çekildiği için toprakları geri aldık. Muş ve Bitlis’i kurtarmadı. Hatta geri çekilen Ruslara niye gidiyorsunuz diye ateş ediyorlardı. Karlsbadda tedavi olduktan sonra 1918de 75.000 esir vererek Ürdün’den Adana’ya kaçtı pardon başarılı (!) bir şekilde ricat etti. Bursa önünde düşmanı durdurmamıza rağmen Bursa onun bizatihi emriyle tek kurşun atmadan terkedildi. Onun yüzünden sofoklis Osman gaziye terbiyesizlik etti.
      Sakarya savaşında kafayı çekip attan düştü ve kaçıyordu. Fevzi Paşa ricat etmedi ve zaferi kazandık. Düşman Polatlı Haymana arasındaki ve Haymanaya daha yakın olan Çal Dağına kadar geldi. İngilizler desteği anlaşma gereği kesince Yunan ordusu mahvoldu. Daha sonra büyük taarruzdan önce Yunanistan’da ihtilal oldu ve İngiliz yardımı da kesilince Yunan ordusu aç kaldı ve perişan oldu. O da ( lanetullahi aleyh) darmadağın Yunan ordusunu yenip kahraman (!) oldu. Kendisi düzenli orduyla yunandan başka kimseye tek kurşun sıkmadı.
      1925te de kuzey Irak’ı İngilizlere kuzu kuzu bıraktı. Yedi düveli yenen (!) adam 1918de olduğu gibi kıçı kırık bir İngiliz devletini yenemedi.
      İşte onun kahramanlığı (!) bundan ibaret.
      Ayrıca malum kişi deccal yazıp YouTube’da videoyu seyret. Deccalin de kahramanlıklarından bahsedilecektir. Bu adam da zati küçük deccal…

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.