Sabetayistler nerelerde ikamet ediyorlardı ? (Kemalist kaynaklı paylaşım)

Published by

on

Sabetayistler nerelerde ikamet ediyorlardı ? (Kemalist kaynaklı paylaşım)

Sabetay Sevi

***

Öncelikle Sabetaycılığı bilmeyenler için bilgilenmeleri… Bilenler için de hafızalarındaki bilgilerin tazelenmesi babında kısa ve özet bilgi sunalım.

Sabetay Sevi 31 mayıs 1665 tarihinde “Mesih” olduğunu ilan etti. Yahudi inancına göre Mesih, kendilerine, bugünkü israil topraklarında bağımsız bir devlet kuracak ve dünyanın dört bir yanma dağılmış olan Yahudileri bir araya toplayacaktı.

Gelişmelerden rahatsız olan Osmanlı yönetimi Sabetay Sevi’yi tutukladı ve yargıladı. Sultan IV. Mehmed, çok uzun süren yargılamayı perde arkasından takip etti. Yargılama sonunda Sabetay Sevi Müslümanlığı kabul etti. (Dönme)

“Bu can bu bedende olduğu sürece Müslüman’ım” dedi ve “Mehmed Aziz Efendi” adını aldı. Karısı Sara ise “Fatma Hanım” adını seçti! Taraftarlarının bazıları bu hareketi ihanet olarak görüp, Sabetayist olmaktan vazgeçti. Hatta kimileri, “yeni durum”a karşı çıkıp intihar etti. Çoğunluk ise Müslümanlığı kabul etti. Kabul edenler kendilerine “maaminler” (inananlar) diyorlardı. Sabetay Sevi ve yandaşlarına, dinlerinden döndükleri için, “avdetî” (dönme) denilmeye başlandı.

Sabetayistler, islamiyet’i kabul ettiklerini söylemelerine, görünuşte Müslüman gibi hareket etmelerine rağmen, gerçekte Musevîliğe inanmaktaydılar.

Sabetayistlerin büyük çoğunluğu İspanyol göçmeni, yani “Sefarad”dı. Bu nedenle anadilleri Îbranîce-İspanyolca karışımı Ladino’ydu. Çoğu Türkçe’yi ve Rumca’yı da iyi derecede konuşuyordu.

**********

Bu kısa mukaddimeden sonra şimdi asıl konumuza gelelim…

Sabetaycılık sadece İzmir, Selanik gibi Osmanlı kentlerinde değil, Orta ve Kuzey Avrupa kentlerinde de yayılmıştı. Sabetay Sevi 1675 tarihinde öldü. Ve gerçek gizem bundan sonra kök saldı. Çünkü Mesih’e inanan büyük bir kesim Sabetay Sevi’nin gövdesel olarak Müslümanlığa döndüğünü, ancak ruhsal olarak göğe uçarak yeniden dünyaya döneceğine inandılar.

Sabetay’ın 1666’da din değiştirmesini izleyen on yıl boyunca yaklaşık 200 aile de Mesihlerinin izinden giderek Müslüman olmuştu, bu ailelerinin çoğu Edirne, Selanik, İstanbul, İzmir ve Bursa’daydı. Anadolu’da ve Balkanlar’da da din değiştiren bazı aileler vardı.1683 yılında Selanik’teki Yahudiler arasında kitlesel din değiştirmeler görüldü ve kısa sürede yaklaşık 300 aile Müslüman oldu.

Bilinen en eski kaynak olan Danimarkalı gezgin Karsten Nibeuhr’un 1784 tarihli eserinde, burada (Selanik’te) 600 dönme aile bulunduğu belirtiliyor. (John Freely, Kayıp Mesih, s. 254-255 ve 258)

Gershom Scholem, Sabetay Sevi adlı çalışmasında nüfusun 60 000 (altmış bin, o tarihte) olduğunu yazar. (s. 326)

Sabetay Sevi öldükten sonra Sabetaycılığın merkezi durumuna gelen kent Selanik’ti. Sabetay Sevi’nin son eşi Ayşe, Selanikli’ydi.

 

**********

 

KAYNAK:

Soner Yalçın, Efendi: Beyaz Türklerin Büyük Sırrı, Doğan Kitap, 31. Baskı, 2004, sayfa 38, 39, 40, 41

**********

NOT: Selanik ve Izmir’i kendilerine merkez seçmiş olan bu Sabetayist aileler, yani yahudi dönmelerin, Türkiye Cumhuriyeti’nin yönetiminde oldukları biliniyor.

– Bunların Medya’da söz sahibi olanları yıllarca Şeriat’ı kötülediler.

– Üniversitlerde üst görevde olanlar Islam’ın emri olan baş örtüsünü yasakladılar…

– Ordu da üst düzey görev yapanlar dinine bağlı insanları Ordu’ya almadılar. Namaz kılanları Ordu’dan ihraç ettiler. Başörtülü anaları yemin törenlerine almadıar.

– Siyaset’te yüksek mevkilerde bulunanlar ise, bu yahudi dönmesi Sabetayist aileleri desteklediler ve önlerini açtılar. Allah’ın (C.C.) Kuran da bildirdiği kanunları ülkemizde uygulamadan çıkarttılar.

??? Peki soruyorum “BEN MÜSLÜMANIM” diyen, fakat Laikliği savunan gafil kardeşlerime; Onlar “inançları gereği” işlerini yapıyorlar…

PEKI SIZ NE HALT YEMEYE BU OYUNA ORTAK OLUYORSUNUZ ???

ASLINIZA DÖNÜN, DIN’INIZE DÖNÜN… BU BIZDEN “GÖRÜNEN” FAKAT BIZDEN “OLMAYANLARIN” OYUNLARINA GELMEYIN. MÜSLÜMAN’A KARŞI, YAHUDILERI SAVUNMAYIN. ADAMLAR BUNLARI KENDILERI YAZIYOR, INKAR DA ETMIYORLAR.

ALLAH (CELLE CELALUHU) AÇIKCA “KURAN KANUNLARI ILE HÜKMEDILMESINI” EMRETMIŞTIR.

HALA YAHUDI AĞIZI VE PROPAGANDASI ILE KURAN’A KARŞI GELMEYIN.

NEDEN GENELDE IZMIR’LILERIN ISLAM VE KURAN ALEYHTARLIĞI YAPTIKLARINI ANLADINIZ MI ŞIMDI ?

ELBETTE DIN’INE SAHIP ÇIKAN IZMIR’LI MÜSLÜMANLARI TENZIH EDERIZ.

 

**********

 

`K. Çandarlıoğlu´

 

**********

 

“Belgelerle Gerçek Tarih” isimli 792 sayfalık çalışmamızı ücretsiz indirebilirsiniz:

http://www.mediafire.com/?vgk9k8cozdpy7ez

*

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

http://www.belgelerlegercektarih.wordpress.com

*

*

5 responses to “Sabetayistler nerelerde ikamet ediyorlardı ? (Kemalist kaynaklı paylaşım)”

  1. ibrahim383838 Avatar
    ibrahim383838

    Ülkemizdeki gafiller topluluğu, bu yazıyı görür İnşaAllah.

  2. Ahmet Avatar
    Ahmet

    Sabetay sevi ortaya çıktığında onu ilk şikayet edenlerden bir kısmı musevilerdi. Acaba yahudiliği asıl inançlarının perdesi olarak mı kullanmışlardı sabetayistler?

  3. ismail Avatar
    ismail

    Ahmet yahudilerin onu şikayet etmesinin sebebi aslında hem o dine bile inanmayıp hem yahudiliği kendi çıkarları doğrultusunda bozduğu için, birde yahudiler onun yüzünden Osmanlı coğrafyasından kovulma yada kıyıma uğrama korkusunda oldukları için. Çünkü Sabatay yalan yere çok rahat yemin edebiliyor kendisinide ilah yerine koyarak bunu yeminleriyle destekliyordu. Sabatay sevinin batı Avrupayı da arkasına alarak Osmanlıyı içeriden çökerterek ele geçirme hesapları içinde olduğunu bilemediklerinden. Tabiki bunu kendi döneminde yapamadı çünkü Osmanlı o dönemde dünyanın en güçlüsüydü. Ama müslüman olduk yalanıyla Osmanlının iiçine yuvalanmayada başladılar. Ama takip eden asırlarda onun yolundan giden Mustafa Kemal ve adamları 1906-1922 döneminde bu işi nihayete erdirdiler. Osmanlı onların eliyle tarihe karıştırıldı. Sonra o sabatayı şikayet eden yahudilerin soyundan gelenlerde Mustafa kemalci oldu. Bakın günümüzde yahudiler hiç utanmadan Kurtuluş savaşının öncülüğünü biz yaptık derler. Hiç Osmanlıyı biz yıktık demezler.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.