Prof. Dr. Ilber Ortaylı: Islam’da laiklik olmaz

Published by

on

Prof. Dr. Ilber Ortaylı: Islam’da laiklik olmaz

*

Resimleri orjinal boyutunda görmek için üzerlerine tıklayınız

“Bilim Adamı” Prof. Dr. Ilber Ortaylı

***

***

Prof. Dr. Ilber Ortaylı’nın, “Tarihin Izinde” isimli kitabının “Yahudilikte ve Müslümanlıkta Laiklik Reçetesi Olmaz” bölümünde aynen şöyle yazıyor:

“Din ile devletin ayrılması Yahudilik ve Müslümanlıkta imkânsızdır. Çünkü her iki din, insanların yirmi dört saatini ayarlar. Sadece devletle olan ilişkilerini değil özel hayatlarını, nasıl yiyip içeceklerini, nasıl temizleneceklerini, karı-koca arasındaki ilişkiyi ve tabii ki devletle olan ilişkiyi belirler.”[1]

Ilber Ortaylı, Islam’ın özel hayatı düzenlediği gibi kamusal hayatı da düzenlediğini, aynı eserinde:

“Müslümanlık ve Yahudilikte vahiy kamusal ve özel hayatı düzenler; bu nedenle devletle dinin ayrılışının teorik reçeteleri yoktur.”[2] şeklinde belirtmektedir.

*

ilber ortayli tarihin izinde, ilber ortayli islamda laiklik olmaz, ilber ortayli laiklik, ilber ortayli din ile devlet ayrilmaz, ilber ortayli atatürk, ilber ortayli seriat

[1] no’lu dipnot ile alakalı… Ilber Ortaylı’nın “Tarihin Izinde” isimli kitabının 193’üncü sayfası…

***

Böylece, Laikliğin Islam’a aykırı olduğu gerçeğini, kemalistlerin, “yobaz, kara cahil” gibi hakaretlerle kamuoyu gözünde itibarsızlaştırmaya çalıştıkları “Islam alimlerinden” sonra; Cambridge, Oxford, Princeton, Galatasaray, Bilkent ve daha başka birçok Üniversite’de öğretim üyeliği yapmış olan Türk Tarih Profesörü Prof. Dr. Ilber Ortaylı gibi bir “Bilim Adamı” da ifade etmiş oldu.

Acaba kemalistler, Prof. Dr. Ilber Ortaylı’ya da “yobaz, kara cahil” diyecekler mi?

***

Prof. Dr. Ilber Ortaylı bunları bir konferansta da dile getirmişti:

.

.

**********

.

KAYNAKLAR:

[1] İlber Ortaylı, Tarihin İzinde, Cep Boy, 2. Baskı, Profil Yayıncılık, Istanbul 2009, sayfa 193. (Normal Boy kitap için bakınız; Profil Yayıncılık, Istanbul 2008, sayfa 179.)

[2] İlber Ortaylı, Tarihin İzinde, Cep Boy, 2. Baskı, Profil Yayıncılık, Istanbul 2009, sayfa 210. (Normal Boy kitap için bakınız; Profil Yayıncılık, Istanbul 2008, sayfa 183-197.)

.

**********

.

Kadir Çandarlıoğlu

.

**********

.

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

www.belgelerlegercektarih.com

*

 

18 responses to “Prof. Dr. Ilber Ortaylı: Islam’da laiklik olmaz”

  1. Şeriat hükümleri ve hikmetleri – ÖRTÜNMEK (Kılık-Kıyafet) | Belgelerle Gerçek Tarih Avatar

    […] Prof. Dr. Ilber Ortaylı: Islam’da laiklik olmaz […]

  2. gerçek Avatar
    gerçek

    Evet İlber hoca müslüman değil. Madem İlber hocayı önemsiyorsunuz Mustafa Armağan ve Kadir Mısıroğlu gibi akp yalakalarını bırakıp İlber hocaya kulak verin.

    1. belgelerlegercektarih Avatar

      gercek, yani müslümanliktan cikalim diyorsun.

    2. Olcay Avatar

      sen git istediğine kulak ver

  3. atilla Avatar
    atilla

    Evet insan laik olamaz, zaten kuranda laiklikle ilgili birşey geçmesi beklenemez. İnsanın yaşamı dinine göre şekillenir. Bireysel laiklik olamaz.
    Fakat devlet laik olabilir. Laiklik zaten din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması vede her dine eşit mesafede yaklaşmaktır. Birde başlıklardaki üslubunuzu düzeltseniz daha iyi olur. Böyle şu adam yok laiklik olmaz diyo falan yazınca laiklik hepten olmuyo gözüküo, zaten ilber hocada kitabında kişi laikliğinden sözediyor devletin laikliğinden değil

    1. belgelerlegercektarih Avatar

      @atilla, Ortayli’nin yazdiklarini anlamamissiniz. Ortayli devletten bahsetmis, din ile devletin ayrilamayacagini yazmistir. Zaten öbür türlü celiski olurdu. Insan laik olamaz demissiniz, fakat ortayli’nin kisilerden bahsettigini belirttiginize göre bu sefer hiristiyanlikta kisilerin laik olabilecegini söylemis olursunuz. Ayrica Islam’da laikligin olamayacagini samimi bütün ilim adamlari söyler, Kur’an ve hadiste de bir devletin nasil hükmetmesi gerektigi zikredilir.

      1. Müslüman Avatar
        Müslüman

        Müslüman bir tolumda laiklik, ne ferd ne de hükümet bazında uygulanamaz. Çünkü islam Allah’ın mutlak hakimiyetine inanmayı gerektirir ve bundan başka doğru bir din ve yol kabul etmez (yusuf suresi:40)
        Yöneticilere ise ” aralarında Allah’ın kitabı ile hükmet”, “Allah’ın indirdiği ile hükmetmeyenler kafirlerin ta kendileridir” ifadeleriyle başka bir seçenek bırakılmamıştır.

      2. Fatih Avatar
        Fatih

        @atilla hayır devlette laik olamaz bireylerde olamaz din ile devlet işleri niye birbirinden ayrılsın ? sizin niyetiniz başka ! siz laiklik denilen gayr-i meşru sistemi savunarak sömürgeci fransızların ekmeğine yağ sürüyosunuz ! Ya kardeşim şunu anlayın devlet laik olamaz bireylerde olmaz laiklik İslama aykırıdır yani kısaca şu söylenebilir laiklik dinsizlik olduğu için Kuranı Kerime aykırıdır Maide Suresi 44. ayeti bak oku nediyor ALLAH ayrıca İslamda evlenme miras boşanma devletin nasıl olması gerektiği vardır ! Siz buna rağmen “devlet ile din işleri ayrı olmalı” diyosunuz Kuranı Kerime terstir sizin bu iddianız ! Ama az kaldı biz laikliği yıkacağız ! Ve şunu son kez tekrarlıyorum Devlette laik olamaz bireylerde ! Devlet Şeriat olmalıdır ! Allahın kesin hükmü budur ! Nitekim hz. Peygamberin kurduğu devlet şeriattı Selçukluda öyle Osmanlıda öyle ! Yani tarihteki İslam devletleri hep şeriattı tamam mı ? ayrıca laikliği en çok savunanlar: kemalistler komünistler ateistler yani din düşmanları olduğu için laikliğin dinsizlik ve gayr-i meşru bi yönetim şekli olduğu bir gerçektir ! laiklik batıldır !

  4. Ahmet Arif Avatar
    Ahmet Arif

    Bu video ilber Ortaylının sadece tarihçiliğini kurtarır.Bu durum kendisine yarardir.
    İlber Ortaylı ne zaman karşısına kemalizmin aleyhine konuşma durumu çıktığında hep sözü kıvırmıştır.hiç net konuşmamıştır.Aksine çoğu yorumlarında kamalizmin şakşakçılığını yapmıştır.Elinde güç varken Kur’an’daki ayetlere rağmen küfrün ayakta kalmasına destek olan İlber Ortaylı’nın ahireti risktedir.Onun yüzünden bir çok kişi hala uykuya devam etmektedir.

  5. Tamer Avatar
    Tamer

    Laiklik gavurluktur. Çok uzatmaya gerek yok.tanriyi camiye hapsedip dışarıya tanri karismasin sosyal hayat bizi ilgilendirir tanrıyı değil. Demek. şirk ve kufurdur.

  6. rqzn Avatar
    rqzn

    bu ülke laik ve laik kalacak begenmeyen gidebilir

  7. ismail Avatar
    ismail

    rqzn kızılcıkmısın sen yoksa sabataycımı yada ermeni dönmesimisin yoksa aslı ispanyalı olan makedon yada rum dönmesimi. biz gidelimde buraları gavur toprağı olsun her tarafa haçlı tohumları doluşsun bunu istiyorsunuz öyle değilmi. yok öyle yağma. balkanlardan gelen balkankara kafkaslardan gelen kafkaslara. ispanyadan gelende oralara ama ben müslümanım diyenlerindir bu topraklar yaklaşık 1000 senedir. hatta doğuda bazı yerlerde neredeyse 1400 senedir. siz 850-900 sene islamı beyenmedinizde bizimkiler sizi nereye kovdu. atalarınız dedeleriniz bizden gibi yaparak kimlere çalıştıda biz dünya liderliğinden bu günkü sıradanlığa düştük böylece. Osmanlıyı içerden oyup çökerten asalaklar sizi. laiklik dediğin devlet ve din işlerinin birbirinden ayrılmasıysa camiler devletin kontrolünde ve imamların maaşını devlet veriyor. yoksa dindar olanlar devletten atılsınsa biz konalım devleteyse derdiniz. bu biraz zor. arkanızsa haçlı dünyası olmasa biz sizi atacağızda sırtınızı sağlam yere dayadınız. o sağlamlıkda sadece sayı çokluğu yoksa şu sıralar adamlar koronadan toplu olarak ölmekle meşguller. 350000 ölünün 32000i hıristiyan dünyası.

    1. ........ Avatar
      ……..

      350 binin 320 bini diye düzelttikde yine bilerek yanlış olanı koymuşsun mahsusmu yapıyorsun bana gıcıklığına

  8. ........ Avatar
    ……..

    Bugün haberlerde vardı. korona virüse karşı önlem olarak yapılan maskelere K.Atatürk imzası atmış birileri bayrak resmide yaparak. efendin nasıl çöpe atılacakmış şimdi bunlar kavgası neymiş atatürke hakaretmiş. Adamlar atatürk yazısını haşa Allah yerine koyuyor. Mecliste atatürk delirmişliği korku bokuna hesap edilen şeylere bakın. onlarca sene gazeteler atatürk resmi bastı. yırtıldı çöpe atıldı o gazeteler. daha kimbilir nelerde oldu koskoca memlekette hiçkimseye bişey olmadı.80 li yılların başlarında bizim uzak bir akraba kahvehanede duvarda asılı gazete sayfasından atatürk resmini yenisini asarız diyerek çöpe attı diye 5.5 ay hapis cezası yatmıştı. bu atatürkü sevmiyor diye o zaman bizim oralardaki kimi ahlaksız atatürkçülerin kumpasından başka birşey değildi o olay. Günümüze gelelim yahu atatürk döneminde doğanlar çekilmiş artık. atatürkten 30 sene sonra doğanların bile ömrünün üçte ikisi geçmiş. onu geçtik hadi atatürk döneminden kalma milyondan fazla insan olsun sonradan yurt dışından doluşmaları ve hatayı elesek bile.1930 lu yıllarda doğanlar o yıllarda çok küçük yaşta. 20 lı yıllarda doğanlar bile çocuk öyle olmayanlarda ağır alzaymırlı kendilerinden bile haberleri yok. hala atatürk korkusu meclisin tepesine sinmiş. kim korkutuyor bu milleti bu kadar.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.