Kadir Mısıroğlu M. Kemal Atatürk hakkında yalan mı söylüyor?

Published by

on

Kadir Mısıroğlu M. Kemal Atatürk hakkında yalan mı söylüyor?

*

yunus-nadi-ataturk-m-kemal-yunus-nadi-ataturk-kurani-inkar-mi-ediyor-ataturk-kuran-m-kemal-ataturk-vahy-ataturk-vahiy-inkar-ataturk-kadir-misiroglu

Yunus Nadi, M. Kemal ile aynı karede…

***

Kadir Mısıroğlu, “Kırk Görgü Şahidinden Naklen Benden Tarihe Haberler” isimli kitabında son devrin önde gelen hâfızlarından olan Cevdet Soydanses’in, Balıkesir’de askerlik yaptığı günlerde M. Kemal ile olan bir hatırasını kendisine şöyle anlattığını naklediyor:

“Ben Balıkesir’de askerlik yapıyordum. Bir akşam gece yarısına yakın yatakhanemize bir çavuş gelerek:

‘- Aranızda hafız var mı?’ diye sordu.
‘- Ben hafızım.’ dedim.
‘- Benimle geliyorsun.’ dedi.
Giyinip, yatakhaneden çıktım. Ben hasta, ölmek üzere olan biri var da Kur’an okunacak sanıyordum. Birlikte merkez binaya gittik. Kapının önünde çavuş, kapıyı tıklattıktan sonra içeriden:

‘Gel!’ denilmesi üzerine kapıyı açtı. Selam ve resmi ta’zim ifasından sonra:
‘- Hafızı getirdim.’ dedi.
‘- Sen çık, O gelsin.’ dediler.

Çavuş çıktı, ben içeri girdim. Askerce selam verdikten sonra hazırol vaziyetinde bekledim. Karşımda bir güruh vardı. Önlerinde rakı kadehleriyle yemek yiyip, çerez atıştırıyorlardı. Tavanda mutantan bir avize, gözleri kamaştırmaktaydı. Birçok masa birleştirilerek tek bir masa haline getirilmişti. Masanın başında gazetelerden tanıdığım M. Kemal, etrafında ise sivil ve asker birçok kimse yemek yiyip, içki içiyorlardı.

M. Kemal Paşa bana hitaben:

‘- Sen hafız mısın?’ diye sordu.
‘- Evet’ cevabını vermem üzerine:
‘- Peki, bize Kur’an’dan bir şey oku.’ dedi.
‘- Ne okuyayım?’ diye sordum.
‘- Sure-i Rahman oku!’ dedi.
Bu emir üzerine ben hemen yere çömeldim, cebimden takkemi çıkararak başıma koydum. O, bu hareketimi görünce:

‘- Bakın, bakın! Nasıl bir ta’zim vaziyeti alıyor!’ diye söylendi.
Ben duymamazlıktan gelerek Euzubesmele’yi çektikten sonra Sure-i Rahman okumaya başladım. Biraz sonra ‘Febieyyi alai rabbiküma tükezziban’ yani ‘Şimdi rabbinizin hangi nimetini tekzib eder, yalan dersiniz?!’ mealindeki ayete geldikçe bana elindeki kadehi sallayarak:

‘- Hangi nimetini tekzip ettik. Kuru fasülyesini mi, yeşil pırasasını mı?!’ gibi laflar atmaya başladı. Malumunuz bu ayet orada çok tekerrür (tekrar) eder. Her defasında benzer istihzalar savurdu (inceden alay etti) ve nihayet:
‘- Yeter, yeter artık! Hadi defol!’ dedi. Ben ayağa kalkıp çıkmak üzereyken masadaki şişman birisi yüksek sesle:

‘- Gazi Hazretleri! Bu millete Tanrı olarak sen yetersin. Başka Tanrı gerekmez!’ demesi üzerine umumi bir bravo ve alkış sesiyle kadehler ayağa kalktı ve:

‘- Gazi Hazretleri şerefine!’ sayhalarıyla rakıyı yudumlarlarken ben sür’atle kaçıp, oradan uzaklaştım. Ertesi gün bu şişman herzegunun kim olduğunu merak ettiğimden mahalli gazeteyi aldım. Orada bu sofranın resmi vardı ve masadakilerin de ismi yazılıydı. Bu mel’unun Yunus Nadi olduğunu oradan öğrendim.”[1]

*

ataturk-yunus-nadi-m-kemal-yunus-nadi-ataturk-kuran-ataturk-dindar-miydi-m-kemal-dindar-miydi-m-kemal-din-vahiy

Yunus Nadi ve M. Kemal…

***

Şimdi bazıları Kadir Mısıroğlu’nun veya Cevdet Soydanses’in yalan söylediğini iddia edebilir. Buna bir itirazımız olamaz. Ancak bu hadiseyi destekleyen başka deliller zikretmemiz halinde bu iddialarından derhal vazgeçmelidirler. Çünkü ilim bunu gerektirir.

O devirde birçok kemalist Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimizin Allah’tan “Vahy” almadığını, haşa kendisinin uydurduğunu düşünüyordu. Işte Kadir Mısıroğlu’nun naklettiği hadisede adı geçen Yunus Nadi, Kur’an’ın Allah’ın bildirdiği buyruklar değil, sadece Peygamberin sözleri olduğunu ileri sürenlerdendi. Bunu biz uydurmuyoruz, bilakis kemalistlerin muteber kaynaklarından Gotthard Jaeschke’nin “Yeni Türkiye’de Islamlık” isimli kitabında yazıyor.[2]

Bu bir… Şimdi gelelim ikinci ve esas meseleye.

Peki M. Kemal Vahye inanıyor muydu? Inanmadığı kendi elyazılarıyla sabittir. Sözkonusu elyazılarını; “M. Kemal Atatürk’ün, ‘gökten indiği sanılan kitaplar’ sözünü savunanların iddialarına Reddiye” başlıklı makalemizde neşretmiştik.[3]

Başka bir delil ise Hâfız Âsım’ın hatıralarıdır. Hâfız Âsım, M. Kemal’in ibadetleri Türkçeleştirmek için Dolmabahçe Sarayı’na davet ettiği Hâfızlardan biridir. O, Dolmabahçe Sarayı’na davet edildiği gece yaşadıklarını Ali Kemâlî Aksüt’e anlatmış ve bu hâtıralar Mehmed Akif Ersoy’un da uzun bir müddet başyazarlığını yaptığı Sebîlürreşâd dergisinde yayınlanmıştır. Biz de bunu “M. Kemal Atatürk’e göre Kur’an Vahiy değildir” başlığıyla sitemizde neşretmiştik.[4] Oradan okunabilir.

Işte yukarıda zikrettiğimiz bütün bu delillerden sonra kimse Kadir Mısıroğlu’nun Cevdet Soydanses’ten naklettiği sözkonusu hadiseye yalan diyemez. Derse ilmî değil, “hissî” davranmış olur. Hislerle de gerçek Tarih yazılmaz.

.

**********

.

KAYNAKLAR:

.

[1] Kadir Mısıroğlu, Kırk Görgü Şahidinden Naklen Benden Tarihe Haberler, Sebil Yayınları, Istanbul 2016, sayfa 406-408.

[2] Gotthard Jaeschke, Yeni Türkiye’de Islamlık, (Tercüme eden: Hayrullah Örs), Bilgi Yayınevi, Ankara 1972, sayfa 48. Devrin Milli Eğitim Bakanı Ismail Arar bu kitaba “önsöz” yazmıştır.

[3] M. Kemal’in elyazıları için bakınız;

https://belgelerlegercektarih.wordpress.com/2012/06/24/m-kemal-ataturkun-gokten-indigi-sanilan-kitaplar-sozunu-savunanlarin-iddialarina-reddiye-cevap/

[4] Hâfız Âsım’ın hatıraları için bakınız;

https://belgelerlegercektarih.wordpress.com/2016/02/22/m-kemal-ataturke-gore-kuran-vahiy-degildir/

Başka deliller için şu yazılarımıza bakılabilir:

https://belgelerlegercektarih.wordpress.com/2012/04/30/ataturk-ve-din-ataturk-ve-islam-ataturk-ateist-mi-kemal-ataturk-musluman-mi-ataturk-tabiata-mi-tapiyor/

https://belgelerlegercektarih.wordpress.com/2012/04/28/m-kemal-ataturkten-dinimiz-islama-hakaret-hezeyan/

.

**********

.

Kadir Çandarlıoğlu

.

**********

.

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

www.belgelerlegercektarih.com

*

15 responses to “Kadir Mısıroğlu M. Kemal Atatürk hakkında yalan mı söylüyor?”

  1. Bayram Avatar
    Bayram

    Atam yapıştırmış cevabı kudurun 😀

  2. cevap Avatar
    cevap

    İsmini açik yazsaydinda ne mal olduğunu herkes oğrenseydi. Şeytanliğa hizmeten vicdani suç işlediğinizi kendinizde biliyor o sebeple maske takiniyorsunuz.
    Atanin ne olduğunu zaten biliyoruzda izinden gidenlerde onu pek aratmiyor.
    Türklüğu islam ayakta tutuyor, birleştirici unsur. Bu unsurun dişinda olanlar azinlik yani bu millete yabancidir.

    1. ismail Avatar
      ismail

      şu yazı uydurma adresle yazdığım bana ait yazı resimdeki adam kim bilmiyorum.

  3. ismail Avatar
    ismail

    Hekimoğlu ismail olarakda bilinen ömer okcu 1950 lerin başlarinda istanbul suleymaniye camiinde uç kişiyle namaz kildigini açiklamişti. İstanbulun nufusu o dönem milyondan çok fazla ve suleymaniye şehrin iki buyuk camiinden birisi.. Koskoca camide üc kişi namaz kiliyor, onlarda birisi imam. Dıgeri kim bilmiyorum. Osmanliyi yikanlar buyuk olçude islamida yikmiş. Zaten osmanli 440 senedir emperyalizme karşi islami kolladiği ayakta tuttuğu için yikildi. Sonradan gelenler neredeyse yok olmak uzere olan islami tekrar kurmuş.

  4. ismail Avatar
    ismail

    Atam izindeyiz yaziyorlar araçlara. Şu yazilari goruyor doğruluğunu dilleri inkar etsede vicdanlari biliyor. İyi yapmiş diyorlar içlerinden. O sebeple seviyorlar. Bakiniz bayram.

  5. mustafa Avatar
    mustafa

    Yalanınızı skiim, işiniz gücünüz yalan… Zavallı köylüyü bile gözünün içine bakarak dinleyen adama yakıştırdıkları şeye bak… “Ananızı da alın gidin!”

    1. belgelerlegercektarih Avatar

      Yalan olamaz. iki farkli kisiden benzer hadisenin anlatilmasi bir mana ifade etse gerek. selahaddin demirtas da köylünün gözünün icine bakarak dinliyordu. hatta saz bile caliyordu. ancak bu onun makbul biri oldugunu göstermez. hissi davraniyorsunuz, anlayisla karsiliyorum. fakat maalesef gercekler hep istedigimiz gibi olmuyor. Allah sabir versin, suc sizde degil, sizi aldatanlarda.

      1. Batuhan Mehmed Boztaş Avatar
        Batuhan Mehmed Boztaş

        bir kemalist çıkmış diyor ki mustafa kemal atatürk 7 yaşında Kur’anı hatim etmiş 8 yaşında hafız olmuş buna ne diyeceksiniz ben sizi kötülemiyorum ama buna ne diyeceksiniz

  6. Batuhan Mehmed Avatar
    Batuhan Mehmed

    bir kemalist çıkmış diyor ki mustafa kemal 7 yaşında Kur’anı hatim etmiş 8 yaşında hafız olmuş buna ne diyeceksiniz ben sizi kötülemiyorum ama bu adama ne diyeceksiniz

  7. batuhanmehmed Avatar
    batuhanmehmed

    bir kemalist çıkmış diyor ki mustafa kemal atatürk 7 yaşında Kur’anı hatim etmiş 8 yaşında hafız olmuş diyor buna ne diyeceksiniz ben size düşman değilim kötülemiyorum ama buna ne diyeceksiniz

  8. ismail Avatar
    ismail

    Kuranı ezberleyen hafızlara Kuranın ne dediğini anlamayan beyni sulanmış hafızlar manasınan gelen cümleleri kullanan kimdi o zaman. neden bu yönde bilgilere ulaşıyoruz. böyle birisi Kuranı Kerimi ezberlemeye uğraşırmı. Aziz Nesin gibi hafız iken sonradan imanını kaybetti desek iyide atanın hafız olduğuna dairde hiçbir bilgi yoktu daha evvelden. Haydar uydurdu. Nasılsa o zamanları bilecek insan yok uydur gitsin. M.Kemale övgü sayılır cezada çıkmaz.
    Daha yeni emeklilikte yaşa takılanlar onbinden fazla kişi olarak hükümeti şikayet etmeye anıtkabire gittiler. 80 yıl 3 ay önce ölmüş atalarından dertlerine derman olmasını istediler Allahtan istenecek şeyleri çoktan ölmüş cansız bir zavallıdan istiyorlar. şirk değilmi bu. böyle şeylerin olmasının zeminini sağlığında kendisi hazırladı. böyle birisi Kuran hafızı olurmu. Kaldıki orjinal Kuran okunmasını yasaklamış birisi. dindarları devlete sokmadı.
    Edremit belediye başkanı tekrar aday gösterilmediği için istifa ettiği CHP yı çıkarcıların partisi olarak gösteriyor. Kendisini sıkı Atatürkçü ilan ediyor. Yahu ata dediğiniz geçen asrın adamı. 2019 da kimi neden sayıklıyor birileri. sayıklamak zorunda. çünkü devletten ekmek yiyecek olan kişi sabataycı lideri Mustafa Kemale bağlılık yeminini bu sözlerle gösteriyorki birileri kendisine siyasette yeni ekmek kapıları açsın.
    himencilik oynayanlar Kuranı Kerimi ezberlemeye uğraşmaz.hafız olmazlar asla. hafızlık mütevaziliğide gerektirir.

  9. İsmail Avatar
    İsmail

    Bugün kanallardan birisinde gösterdi kemalistler kastamonuda şapka müzesi açmışlar. Demirelin başta olmak üzere ünlülerin şapkalarını topluyorlarmış milletten sergilemek adına. Uğruna yahudi ve ermenileri zengin etmek adına islami kesimin asıldığı şapka. Kemalizmin yüzkarası devrimi. Kemalistler m.kemal getirdi diye şapkanın bile müzesini kurdular. Birilerinin İdrarını dışkısını paketleyip müzelerde saklamayı unutmuşlar.
    Tvde anlattılar barbaros hayrettin paşa adamlarıyla italyaya çıkartma yapmış. Papa adamlarıyla birlikte dağlara kaçmış. Barbaros ve emrindekiler Romaya vatikana 16km kala durmuşlar. Padişahdan izin almadık deyip vazgeçmişler romayı almaktan. Prevezede haçlı donanmasını perişan eden akdenizi türk gölü izlandayı türk üssü yapan barbarosu bilen anan varmı hayır. Ömrü yenilgilerle geçmiş m kemale ülkeyi hristo ve yahudi dönmelerinin güdümüne soktu bizi boynu bükük fukara bıraktı diye taparcasına öven övene. Gavur dünyasına yaranmak adına.

  10. adamrte Avatar

    Ne ateistler bilirim hafız olup kuranı hatim etmiş…
    Yani hafız olanlar ateist olur mu demeyin oluyor maaalesef…
    Zaten yazıları ve söylemleri açık ve net..

    Atatürk gücü eline geçirmeden önce islamiyet hilafet ve padişahlar hakkında sanki hilafetin koruyucusu gibi ve sanki çok müslüman gibi ve sanki padişahlara çok sadıkmış gibi söylemlerine şahit olabilirsiniz..

    Ama gücü eline geçirdikten sonra hilafeti kaldırması padişahları sürgüne göndermesi ve islamiyet hakkında hakarete varan sözler söylemesi riyakar olduğunu gösterir.
    Neyse herkes yoluna beni ilgilendirmez…

  11. Musa Özkul Avatar
    Musa Özkul

    Ziya Osman Saba’nın 1934 ‘te kaleme aldığı “Her Akşamki yolumda” şiirinde geçtiği üzere camiler artık boşalmaktadır .
    Rabbim ,şuracıkta sen bari gözlerimi yum
    Sen bana en son kalan ,ben senin en son kulun;
    Bu akşam artık seni anmayan İstanbul’un
    Bomboş bir camiinde uyumak istiyorum.
    Onur Atalay -Türk’e Tapmak kitabından- Doktora Tezi

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.