Tutuklanan Gazeteciler Casus mu?

Published by

on

Tutuklanan Gazeteciler Casus mu?

*

Udo Ulfkotte

Enteresan bir şekilde bu yıl hayatını kaybeden “Satılmış Gazeteciler” isimli kitabın yazarı:

Udo Ulfkotte…

***

Alman “Die Welt” Gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in geçtiğimiz günlerde tutuklanması, akıllara 13 Ocak 2017’de güya “kalp krizi” geçirerek vefat eden meşhur Alman gazeteci Udo Ulfkotte’nin “Satılmış Gazeteciler” isimli kitabını getirdi.

Ulfkotte, gündeme bomba gibi düşen bu kitabında “gazetecilerin” casusluk faaliyetlerinde nasıl kullanıldıklarını bütün tafsilatıyla anlatıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Genel Başkanı olduğu CDU partisinin kendisine de casusluk teklif ettiğini yazan gazeteci Ulfkotte, başından geçenleri şöyle anlatıyor:

“Kişisel olmaktan vazgeçip, ansızın kendimden iğrendiğim zamanı saniyesi saniyesine tam olarak betimleyebilirim. Frankfurtlu ceza hukukçusu Hans Wolfgang Euler’e telefon edip çare sorduğum gündü. Çünkü Alman CDU politikacılarının içinde en tanınmışlarından biri, şahitler huzurunda, kendi çalışma odasında o zamanki Rheinland-Pfalz Eyaletinin SPD’li Başbakanı Kurt Beck’den casusluk yaparak bilgi toplamam için görev vermek istiyordu.

Bu şahitlerden biri eski CDU Ren Eyaleti mali yöneticisiydi. Adam CDU için çok şey yapmıştı ve birçok şey hakkında uzun süre ağzını açmamıştı. Bugün perdenin arkasındaki adamların adlarını açıkça söyleyip söylememeye karar verebilecek durumdadır. Ben ise onunla birlikte alenen ya da mahkeme önünde açıklama yapmak için teklifimin arkasında duruyorum.

CDU’nun ünlü mali yöneticisi -söylediğim gibi- teklif eden kişi değildi, tersine, CDU’nun ünlü bir politikacısı bana gazeteci olarak kamufle olmuş halde Kurt Beck’in karısının evlilik yaşamıyla ilgili casusluk yaparak bilgi toplamam karşılığında ilk adımda 5000 avro teklif ettiği zaman, orada tanık olarak oturuyordu. Beck ailesinin korunması için ayrıntıya girmek istemiyorum ve girmeyeceğim, sadece şu kadarını söyleyeyim: Beck ailesinin banka hesap özetleri çoktan CDU’nun önündeydi. Söylendiğine göre CDU’ya yakın bir banka çalışanı ile birlikte çalışıyorlardı. Besbelli başbakanın, CDU’nun bilgisi olmadan yapacağı hiçbir şey yoktu. Ailenin özel hayatının ayrıntısına kadar. Ve ben bunu belgeleyecektim. Karşımda oturan ve vicdansızlığı aşan politikacı ne de olsa CDU’nun ünlü bir komisyonunun üyesiydi. Arzularını yaklaşik iki saat dinledim; içim altüst oldu ve bundan dolayı sustum. O dakikalarda kendime, ne kadar derinlere batmış olmalıydım ki bir politikacı, kendisi ve partisi için gizli ödeme karşılığında (konferans ücreti olarak kamufle edilmiş) o pis işi üstleneceğimi sanıyor, diye sordum.

*

kurt-beck-udo-ulfkotte

Rheinland-Pfalz Eyaletinin SPD’li Başbakanı Kurt Beck… (Foto: Staatskanzlei RP)

***

Mainz Eyalet Meclisi’nde görünüşte teklifle ilgilendim ve o sıcak gün hemen arabadan ceza hukukçusu Hans Wolfgang Euler’e telefon ettim. Euler, Kurt Beck’in özel kalem müdürü ile bir buluşma ayarladı. Orada tekliflerden haberdar olunduğunu öğrendik. Çünkü CDU’nun Kurt Beck’i izlemek için görevlendirdiği tek gazeteci ben değildim. Eğer benim gazeteci olarak birçok politikacıya bu yapışkan yakınlığım olmasaydı bütün bunlar başıma gelmezdi. Bu aşağılık hareketi normal bir istekmiş gibi benden bekliyorlardı.

Buna karşın benim o zaman birçok avantajım vardı: Konrad Adenauer’in Italyan Cadenabbiasında Comer Gölü kıyısındaki yüzme havuzlu ve parklı tatil ikametgâhına girip çıkıyordum. La Collina Villası CDU’ya yakın Konrad-Adenauer-Vakfına aitti (ve aittir) ve ben onunla bütünleşmiştim. Orada sık sık Alman siyasetinin iktidar grubuna rastlıyordum. Çünkü o yıllarda ben örneğin Adenauer-Vakfı’nın planlama kadrosundaydım. Ve CDU beni bağışı bol konferans görevleriyle yemliyordu. Özellikle de o zaman yabancıların giremediği La Collina Villası’nda, tehlikeli bir şekilde insanın üzerine geliyorlardı. Orada yemek yeniyordu ve çok çok içiliyordu. (..)

Benim için, isteklerine katılmasam baş ağrısı ve baskı olacağını anladım. Ama bu benim umurumda değildi. Artık tekrar aynaya bakabilmek istiyordum.

*

villa_la_collina_2012-01-udo-ulfkotte-gekaufte-journalisten-satilmis-gazeteciler-rockefeller

La Collina Villası…

***

Konrad Adenauer’in La Collina Villası ayrıca bir sır barındırıyor. Villa, Comer Gölü’nün üzerinde öteki gölün kıyıdaki küçük Bellagio Köyü’ne bakan bir tepededir, feribotla birkaç dakika uzaklıkta. Ve ahtapot gibi gizli kuruluşların ağ örgüsü ile elit güçleri etrafında toplayan Rockefeller-Vakfı’nın orada, Bellagio’da da dünyaya kapalı eğitim merkezi vardır. Siyasetin elitleri, gerçekten gizli olarak Amerikan elitleriyle buluşup siyasi kararları konuşacaklarsa o zaman La Collina Villası’ndan aşağıya inip, feribotla Bellagio’da Grand Hotel Villa Serbelloni’ye giderek oradan Rockefeller Vakfı’nın bir şoförü tarafından gizlice alınıp götürülüyorlardı. Gizli prosedür bana Tahran’da Ferdovsi Caddesi 324 numaradaki Alman Elçiliğini anımsattı. Hemen yanında Ferdovsi Caddesi’nde Türk Elçiliği bulunuyor. Her ikisi de çok gizli olarak yer altından bir geçitle birbirlerine bağlanmıştır; böylelikle elçi ve yakın çalışma arkadaşları acil durumlarda komşu araziye kaçabiliyorlar. Alman Federal Haber Alma Servisi’nin (Alman Istihbarat teşkilatı) temsilcisi beni Alman elçiliğine sokmak isterse ve bundan Alman elçilik personelinin haberi olmazsa, o zaman Türk elçiliğine gitmem ve orada yer altı geçidinden alınmam gerekiyordu. Bu türden yer altı geçitleri birçok Alman elçiliğinde vardır (daha çok Arap ve Afrika ülkelerinde, bazen onları Amerikan servisleri de kişileri dışarıya kaçırmak için kullanıyor, ama o burada önemli değil).

*

villa_la_collina_2012-02-gekaufte-journalisten-udo-ulfkotte-rockefeller

La Collina Villası’ndan Comer Gölü’ne ve kıyıdaki Bellagio Köyü’ne bir bakış…

***

Bütün bunlar benim için heyecan verici ve esrarengiz şeylerdi, ama yakından bakınca daha çok saçma denebilir. Tıpkı Alman üst düzey siyasetçilerinin La Collina Villası’ndan çıkıp feribotla Belaggio’ya gidişleri ve Rockefeller-Vakfı’nda siyasi tavırları için direktif almak için gizlice buluşmaları gibi, Rockefeller-Vakfı’nın yan kuruluşu ‘Trilateral Komisyon’ üzerinden Alman üst düzey gazetecileri kendine kazandığını ancak çok sonraları öğrendim; hilekâr örümcek gibi yardımseverlik kozasını kaçış yolu kapanıncaya kadar örer.”[1]

*

deniz-yucel-wer-ist-deniz-yucel-erdogan-diktator-oder-nicht-can-dundar-journalisten-in-der-turkei-udo-ulfkotte-gekaufte-journalisten

Tutuklanan gazeteci Deniz Yücel…

***

Udo Ulfkotte’nin başından geçenler; “acaba Deniz Yücel de böyle işlere bulaş(tırıl)mış mıdır?” sorusunu aklıma getirmiyor değil… Yani Deniz Yücel’in tutuklanmasını, hemen; “Türkiye gazetecileri tutukluyor, açıklama hürriyetini, haber alma hakkını tehdit ediyor” şeklinde anlamak yanlış ve önyargılı bir tutum olur. Meseleye Ulfkotte’nin bütün bu anlattıklarını dikkate almadan bakmak, yanlış hükümlere varmamıza dolayısıyla oyuna gelmemize sebep olabilir.

Burada gurbetçilerimize büyük iş düşüyor. Gurbetçi kardeşlerimiz çevrelerindeki insanlara Udo Ulfkotte’nin Almanca orijinal ismi “Gekaufte Journalisten” olan kitabını tavsiye etmeli ve ellerinden geldiğince bizim burada yaptığımız gibi onları bilgilendirmelidirler ki, medyanın algı operasyonları tesirsiz kalsın.

.

KAYNAK:

.

[1] Udo Ulfkotte, Satılmış Gazeteciler- Politikacılar, Gizli Servisler, Büyük Sermaye, Almanya’nın Kitle Iletişim Araçlarını Nasıl Kullanıyor?, Almanca aslından tercüme eden: Hüseyin Salihoğlu, Imge Kitabevi Yayınları, Ankara 2015, sayfa 93-96.

Kitabın Almanca orijinal ismi: “Gekaufte Journalisten.”

.

**********

.

Kadir Çandarlıoğlu

.

2 responses to “Tutuklanan Gazeteciler Casus mu?”

  1. Faik Avatar
    Faik

    Selamunaleyküm değerlidir Kardeşim,
    Uzun yillardir yazılarınızı büyük bir ilgiyle ve saygıyla takip etmekdeyim. Ben Almanyada Doğma büyüme bir gurbetçi kardeşinim. Udo Ulfkotte hakkinda şunları söylemek isterim, kendisi aşırı sağcı olup büyük bir Islam ve Türk düşmanıdır. Bircok Islam düşmanı olan gruplarin mitinglerinde konuşmacı olarak katılmıştır. O Gazeticiyi överken dikkat edilmesi gerekir. Özellikle Almanyada bu fikirleri için gizliden hayranları olsa bile, açık ortamlarda kimse kendini deşifre edip o kişiye saygı duymaz.

    1. belgelerlegercektarih Avatar

      Faik, Aleykumselam. Yorumunuz icin tesekküler. Yazida Ulfkotte’yi övmedik.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.