Hani “Atatürk” Soyadını Meclis vermişti?
Hani “Atatürk” Soyadını Meclis vermişti?

Hani “Atatürk” Soyadını Meclis vermişti?

Hani “Atatürk” Soyadını Meclis vermişti?

*

atatürk soyadi
***

Mektepte ne öğrendik? “M. Kemal’e ‘Atatürk’ soyadı meclis yani halk tarafından verilmiştir.” Öyle değil mi? Ama değilmiş. Malum olduğu üzere soyadı kanunu çıkınca M. Kemal çevresindeki insanların soyadını kendisi seçmiş ve bir hatıra olmak üzere bunu o günün tarihi ve imzasıyla birlikte bir kağıda yazarak söz konusu kişilere takdim etmişti. Aşağıda gördüğünüz üzere Naim Hazım’a “Ülkü Onat” ismini de bu şekilde vermişti:

*

atatürk soyadini ne zaman aldi, atatürk soyismini ne zaman aldi atatürk soyadi ne zaman verildi, atatürk soyismi ne zaman verildi haim nazim ülkü onat soyadi

M. Kemal’in, Meclis tarafından kendisine “Atatürk” soyadı verilmeden çok evvel attığı imza…

***

Tarihe ve imzaya dikkat: 8.11.1934 tarihi ve “Atatürk” soyadı. Halbuki halk tarafından verildiği iddia edilen “Atatürk” soyadı mecliste 24.11.1934‘de verilmiş ve 27.11.1934‘de de resmi gazetede neşredilmiştir. Naim Hazım’a “Ülkü Onat” ismini verdiği yani “Atatürk” soyadını kullandığı tarihten tam 16 gün sonra.

*

atatürk soyadini ne zaman aldi, atatürk soyismini ne zaman aldi atatürk soyadi ne zaman verildi, atatürk soyismi ne zaman verildi haim nazim ülkü onat soyadi meclis tutanagi 24.11.1934

M. Kemal’e “Atatürk” soyadının verilmesine dair yapılan kanun teklifinin TBMM’ce kabul edildiğini gösteren Meclis tutanağı…

***

atatürk soyadini ne zaman aldi, atatürk soyismini ne zaman aldi atatürk soyadi ne zaman verildi, atatürk soyismi ne zaman verildi haim nazim ülkü onat soyadi resmi gazete 27.11.1934

M. Kemal’e “Atatürk” soyadı verildiğine dair Resmi Gazetede neşredilen kanun…

***

Yani M. Kemal bu soyadını kendisi beğenip seçmiş ve bunu da sanki “halk layık görmüş!” intibaını-algısını oluşturmak gayesiyle olsa gerek, meclis vasıtasıyla kendisine verdirmiştir.

Bunların her şeyi yalan!

.

**********

.

Kadir Çandarlıoğlu

.

Paylaşım Şartı:

Paylaşmak istediğiniz bir yazı, görsel vs. varsa, alakalı yazıya gidin ve yukarıdaki adres çubuğunda görülen linki kopyalayıp paylaşmak istediğiniz yere yapıştırın. Yani YALNIZCA LİNK PAYLAŞIMINA MÜSAADE EDİYORUZ. Ayrıca yazının sonunda “facebook” veya “twitter”ın sosyal medya paylaşım butonları var. O butonlara tıklayarak da paylaşılabilir. Başka türlüsüne hiçbir surette rızamız yoktur.

*

5 yorum

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: