Ayasofya kararnamesindeki Atatürk imzası sahte mi?

Published by

on

Ayasofya kararnamesindeki Atatürk imzası sahte mi?

*

m. kemal ayasofya belgesi diger imzasi

***

Ayasofya’yı müzeye çeviren 24/11/1934 tarihli kararnamedeki imzanın M. Kemal’in diğer imzalarına benzemediğini ileri sürerek, “bu imzayı Atatürk atmadı, sahtedir” diyenlerin bütün iddialarını şu yazımda belgelerle çürütmüştüm: https://belgelerlegercektarih.wordpress.com/2015/02/28/ayasofya-camiini-ataturk-mu-kapatti-ataturkun-imzasi-sahte-mi/

Fakat biz yeni bir belge paylaşıp bu kısır tartışmalara bir ikinci defa daha son noktayı koyalım… Bahsi geçen kararnameden 35 gün sonra ve fakat bu defa M. Kemal’in bilinen imzasıyla yayınlanan ve yukarıya aldığımız 29/12/1934 tarihli kararnamede şöyle denmektedir:

Ayasofya Müzesi’nin kurulmasından evvel cami avlusunda Istanbul Alman asarıatika enstitüsü Müdürü Mr. Sehede’nin bazı yerleri kazmasına izin verilmesi, Maarif Vekilliğinin 23/12/1934 tarih ve 92041 sayılı tezkeresi üzerine Icra Vekilleri Heyeti’nce 29/12/1934’de onanmıştır.”

M. Kemal’in bilinen imzasıyla neşredilen bu kararnamede; “Ayasofya müzesinin kurulmasından evvel…” şeklindeki ifadeden de anlaşılacağı üzere, M. Kemal’in, Ayasofya’nın daha evvel “müzeye çevrileceğine” dair kararnameden haberi olduğu açıkça görülmektedir.

Mesele hiç bir itiraza mahal bırakmayacak derecede kesindir.

Bu ülkede solcular; “Ayasofya Atatürk’ün imzasıyla müze olmuştur ve dolayısıyla da müze olarak kalmalıdır” diyorlar.

Bazı Sağcılar ise; “Ayasofya kararnamesindeki Atatürk imzası sahtedir, dolayısıyla Cami olmalıdır” şeklinde mukabelede bulunuyorlar.

Yani açıkça ifade etmek gerekirse, M.Kemal’i kendi ideolojilerine “malzeme” yapmak, yani kullanmak istiyorlar. Bunlar her mevzuda böyleydi. Hakikat aşkı ve ilim namusu inanın hiçbir zaman umurlarında olmadı. Şahsiyetli ve ilmî bir duruş sergileyemeyen bu korkak ve hilebazlar, yalan resmi tarihi de işte böyle yazdılar.

Halbuki ben açık ve net olarak şöyle diyorum;

Imza M. Kemal’e ait fakat ona rağmen Ayasofya Cami olmalıdır.

Çünkü benim putum yok!

.

**********

.

KAYNAK:
.

[1] Cumhuriyet Arşivi, 030 18 01 02/50 88 19.

.

**********

.

Kadir Çandarlıoğlu

.

Paylaşım Şartı:

Paylaşmak istediğiniz bir yazı, görsel vs. varsa, alakalı yazıya gidin ve yukarıdaki adres çubuğunda görülen linki kopyalayıp paylaşmak istediğiniz yere yapıştırın. Yani YALNIZCA LİNK PAYLAŞIMINA MÜSAADE EDİYORUZ. Ayrıca yazının sonunda “facebook” veya “twitter”ın sosyal medya paylaşım butonları var. O butonlara tıklayarak da paylaşılabilir. Başka türlüsüne hiçbir surette rızamız yoktur.

*

3 responses to “Ayasofya kararnamesindeki Atatürk imzası sahte mi?”

  1. Şeref alyaz Avatar
    Şeref alyaz

    Allah razi olsun gerçekler öyle veya böyle ortaya çikacaktır.

  2. salihdemirhan Avatar
    salihdemirhan

    İmza sahte veya gerçek, bu güne kadar üzerine gidip dokunabilen çıkmamış; Allah razı olsun, ancak bugün kü iktidarın bu yöndeki irade ve beyanlarını siper alarak birileri sesleri çıkmağa başlaya bildi. İnşAllah bu irade ve güçle bu hizmette başarılır.

  3. Yenişehirli Abdoş ağa Avatar

    Ayasofya papanın İngilterenin ve Yunanistan emriyle müze oldu.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.