Sultan Vahideddin Milli Mücadele’ye Para Yardımında Bulundu!

Published by

on

Sultan Vahideddin Milli Mücadele’ye Para Yardımında Bulundu!

*

11 Eylül 1922 tarihli Ikdam Gazetesi…

***

Ilk kez yayınlanan bu belge, Padişah’a hain diyenlere gelsin:

Sultan Vahideddin 10.9.1922’de Türk askerlerine verilmek üzere Hilâl-i Ahmer için açılan yardım kampanyasına 5.000 TL bağışladı. Hilâl-i Ahmer (Kızılay) 11 Eylül tarihli Ikdam gazetesinde Padişah’a teşekkür ediyor.

.

**********

.

Kadir Çandarlıoğlu

.

Paylaşım Şartı:

Paylaşmak istediğiniz bir yazı, görsel vs. varsa, alakalı yazıya gidin ve yukarıdaki adres çubuğunda görülen linki kopyalayıp paylaşmak istediğiniz yere yapıştırın. Yani YALNIZCA LİNK PAYLAŞIMINA MÜSAADE EDİYORUZ. Ayrıca yazının sonunda “facebook” veya “twitter”ın sosyal medya paylaşım butonları var. O butonlara tıklayarak da paylaşılabilir. Başka türlüsüne hiçbir surette rızamız yoktur.

*

19 responses to “Sultan Vahideddin Milli Mücadele’ye Para Yardımında Bulundu!”

  1. Raşit ATALIK Avatar
    Raşit ATALIK

    S.A.
    Çok güzel paylaşımlarda bulunmaktasınız.
    Daha nicelerini sabırsızlıkla beklemekteyim.
    İnşaAllah, okuyan gençler de bir takım gizli kalmış (saklı tutulmuş) bu gibi bilgileri okudukça eski tarihimize olan ilgileri artar da kendileri de araştırmaya başlar ve bulduklarını sizin aracılığınızla kamuya duyururlar.
    Bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Burada bahsettiğiniz 5.000 TL, şimdiki paramıza göre pek fazla bir
    şey ifade etmiyor. Dikkat edenler farkında olsa da, bu (ve bu) gibi konuların daha iyi anlaşılabilmesi için mukayeseli (o günkü değerini günümüze göre belirtecek) bir ya da bir kaç örnek verseniz daha anlamlı olur derim.
    Saygılarımla,
    Raşit

    1. ......... Avatar
      ………

      1921 de ülkedeki aylık maaşlar 2 ya da kimisi 3 lira denir. Mustafa Kemalin yüzbaşı iken aylık maaşı 3 lira 80 kuruş idi. subay maaşı ve ocak 1905 ten 1912 nin kasım ortalarına kadar yüzbaşı olarak kaldı.

  2. tarihçi Avatar
    tarihçi

    insanlar osmanlıca bilmiyor ittir gitsin burda milli mücadeleye değil hilali ahmer diyor kızılay yani. sen istediğin kadar yayınlama ben foyanı çıkartıcam senin

    1. belgelerlegercektarih Avatar

      tarihci rumuzlu cahil;

      hilali ahmer o parayi milli mücadele icin topluyor. Kampanyayi baslatan da TBMM icra vekilleri heyeti reisi rauf beydir. Sen kendi foyanda boguluyorsun haberin yok.

    2. ismail Avatar
      ismail

      tarihçi haklısın Mustafa Kemal paşan gerçektende çok büyük adam. Batı dünyasının 600 yılda yıkamadığı Osmanlı imparatorluğunu onlarında yardımını sağlayarak birkaç senede yıktı. Ama Osmanlı türk ve müslümandı. Atan ise ispanya kökenli Selanik sabetaycısı. tarihçi bak biz ne foyalar çıkartıyoruz

      1. Hakan3476 Avatar
        Hakan3476

        İsmail 600 yıllık bir imparatorluk 1 kişi ile bir kaç yılda yıkılabiliyorsa biraz sorgulamak gerekmez mi??
        Nasıl bir zekaya sahipsin gerçekten öğrenmek isterdim. Mesela Kavalalı Mehmet Ali paşayı bir okumanı isterim, ona karşı padişah kimlerden yardım almış? Böyle klavye başına geçip işkembei kübradan sallamakla tarihçi olunmuyor malesef…

      2. .......... Avatar
        ……….

        hakan ben tarihçiyim sen değilsin. senin gittiğin yollardan bizler döndük. Osmanlıyı kim yıktı sayfası malum. bak hakan ismi altında bana çok oyun yapılmaya uğraşıldı zıvanadan çıkartmayın adamı. Mustafa Kemal düşmanlara çalıştı. içeriden yıktı bizi. batı avrupaya siz dışarıdan biz içeriden yaptı. yenilmiş nablusta ordu esir olmuş silahlarla birlikte. herkesi esir eden ingilizler ona dokunmuyor. İstanbula geliyor imparatorluk çökertmiş adamı paramparça ederler. kimse dokunamıyor. çünkü istanbula ingilizlerle aynı gün geldi onlar koruyor. senin atan sabataycı önce verdi sonra aldı. imparatorluk iç hainlerle dış düşmanlar arasında paylaşıldı. büyük devletler en büyük kahramanları vatanını satan hainlerden çıkartıyor denir.

      3. .......... Avatar
        ……….

        demiştik daha evvel Mustafa Kemalin aslında 1877 doğumlu olduğunu onun akranlarının uzun ömürlü olanlarının 1966 da dünyadan çekildiği kabul edilirse oğlu yaşındakilerde 1993 ortalarında çekildi desek. torunu yaşındaki uzun ömürlülerde 2021 e girişte. onu gören birkaç kişi hariç herkes dünyadan çekilmiş. o halde neden kaldırılamıyor koruma kanunları. sebep kemalistler türk değil balkanlı işgalcilerle ermeni dönmelerinin ittifakıyla türklüğe ve islama baskı unsuru. koruma kanunları kalkarsa lağımlar dönme oyunları meydanlara saçılır. ayaklanma çıkartırlar memleketi yakıp yıkarlar korkusuna geçen asrın adamı hakkında konan koruma kanunları bir türlü kaldırılamıyor.

      4. Cem Erdoğan Avatar
        Cem Erdoğan

        İsmail sanırım sen ortaçağdan gelen okuma yazma bilmeyen bir köylüsün, Osmanlı’yı Mustafa Kemal Atatürk’ün yıktığını ve kendisinin sabetayist olduğunu iddia ediyorsun, eminim ki Türk ırkına ve etnolojisi dair bilgin kafatasçılıktan ileri gitmiyordur. ayrıca Osmanlının son dönemlerinde teknolojiden, sanayiden, hukuktan, insan hak ve hürriyetlerinden geri kalarak kendi sonunu getirdiğini kabul edemeyecek kadar kör ve irtica heveslisisin. Ana vatanımız 6 cepheden düşman ordularıyla işgal edilirken son Sultan Vahîdeddin gibi kaçmayan ve vatanı için savaşan Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’mü Osmanlıyı yıkmış oluyor sana sormak isterim.

    3. Yenişehirli Abdoş ağa Avatar

      Kudur kudur

  3. AliŞükrüBey Avatar
    AliŞükrüBey

    Teşekkürler bu faideli paylaşımlar için.Her hakikat, yalandan ve masallardan arındırılan her gerçek bilgi, ideolojik kaygılarla masa başında uydurulan mitolojik efsane deposu kamalist tarih tezine bir mızrak gibi saplanıyor.Allah gücünüze güç,ilminize ilm, cesaretinize cesaret katsın

    1. belgelerlegercektarih Avatar

      Amin tesekkür ederim.

  4. Kelgöründü Ali Avatar
    Kelgöründü Ali

    İstanbul’da yapacak bir şey kalmadığını anlayıp, Kazım Karabekir ve diğer komutanları Anadolu’ya gönderen, Milli Mücadeleyi başlatan Vahdettin Han’dır. Kazım Karabekir Trabzon’a 19 Nisanda ulaştığını belirtir. 1922’den itibaren daha sonra 1. Meclisin tasfiyesiyle 2. Meclis halka rağmen aykırı kararlar aldı. Güç zehirlenmesi yaşandı…

  5. Yamalı Aşık Veysel Avatar
    Yamalı Aşık Veysel

    Kurtuluş Savaşı’nın temelini atanlar Tarihin Arka Sayfalarına itildi! Bu millet asıl kahramanlarını unutmadı, unutturmayacak…

  6. .......... Avatar
    ……….

    cem erdoğan 1 kasın 1922 günü çıkan yasayı kim meclise sürdü? osmanlı teknolojiden geri kaldığı için değil içerdeki ihanetler nedeniyle battı (sence ingilizlerden 1000 tane silah alıp birebir aynısını yapan bir ülke gerimi kalmıştır bu silah “aynalı martin” 93 harbinde çok işimize yaradı ama güya vatan perver jöntürkler batırdığı için yenildik) sizin ulu önder dediğiniz kişi devleti arkasından vurdu vahideddin han anadoluya gönderdi ve ona 40.000 lira verdi kazım paşa ve(bi paşa dahavardı hatırlamadım) anadoluya göndererek işini yapmış oldu daha napsın. sen vahideddine hainderken bize ölüm fetvalarını göstereceksin o fetvalar ingiliz zoruyla çıkartıldı istanbula geri çağırılma ise 1952 yılının harp tarihi vesikaları dergisini okursan “ingiliz isteği üzerine” benzeri ifade var bu dergi GENELKURMAY tarafından yayınlanıyo eğer inanmadıysan git araştır ingiliz belgeleri, genelkurmay, ferman, ve bilgi bunları söylüyo

    1. ismail Avatar
      ismail

      Cem denen kızılcığa söylesin birileri. Mustafa Kemal işgalcilerin adamı idi. İşgal onu getirmek içindi. Mustafa Kemalin birinci cihan harbindeki Osmanlıyı çökerten yinilgilerinin ödülü olarak. Osmanlı paylaşıldı. Bir payınıda balkan dönmesi kemalistler aldı. Balkanlılar ingiliz eliyle Osmanlının kalan yerlerini işgal etti. Dünyanın her yerinde işgalden sonra gelenler işgalcilerin getirdiği kukla yönetimlerdir.

  7. ismail Avatar
    ismail

    Cem erdoğan Mustafa Kemal tek başına değil. Hepimiz mustafa Krealiz diyen milyonlarca gavur dönmesi var bu ülkede. Ta 500 sene evvelindede vardı bu zihniyet. Osmanlının iyi birşey yapması ayaklanma sebebi idi. Osmanlı 1569 da gök dürbününü buldu. Teleskobu. 1576 da rasathane kurdu. Batıdan emir alanlar hoca kılığında ayaklanan gavurlardı. Rasathanenin yıkıtırılması için gerekçe neymiş. Meleklerin edep yerleri gözetleniyormuş. İslamda melekleri kadınlara benzetmek küfürdür. İslamdan düşme sebebi. Bu inanç yahudilik ve Hıristiyanlıkda var. Ayaklanmayı onlar başlatmış işte. Osmanlı hangi iyi şeyi yapsa ayaklanma başlatarak icad yapamaz etmişler Osmanlıyı. Ben gavura karşı üstün bir silah bulacağım. Bunun karşılığı İstanbulun kırk yerden yakılması ve kül edilmesi. Böyle geri bırakıldı Türklük. 1911 de İstanbulda tekrar rasathane kurulduğunda sabataycılar artık ülkeyi ele geçirmiş idi. Kim onlar Kemalistler.
    Bak başka bir sitede şu yazdıklarımı korkudan koyamıyorlar yönetim şeklimiz halen daha korku boku selanik olduğu için.

    İsmail gebze
    54 dakika önce
    Ermeni sürgününden bahsediliyor. Ermeniler 1915 te tedbiren suriyeye sürüldü. Ama 1918 kasımında geriye döndü onlar. Mustafa Kemali getirdi ingilizler başımıza. Mustafa Kemal islami kimlik verdi onlara aramızda saklanabilsinler diye. Onların çocukları ve sabataycılar orduya dolduruldu. İslam güçlendikçe askeri darbe yaptılar. Onları İngilizler kullanıyor onlar mason teşkilatlarından emir alıyorlardı. 1920 de İngilizler Ankaradada vardı. 11 mart 1920de Mustafa Kemal Ankaraya geldikten 2.5 ay sonra çekildiler. Onu ingilizler getirdi başımıza.

    Ağa sen ne diyorsun Cumhurbaşkanımız 2013 te yeni anayasa yapmaktan bahsetti. Dini emirlere göre yasaklar koymaktan bahsetti. Karşı geliyor olmaz diyorlar dedi. İki ayyaşın yaptığı anayasa oluyorda bu niye olmasın deyince 3 milyon gavur ayaklandı bu ülkede. Biliyorlarki ayaklanmada yenilirlerse gavur dünyası gelecek ülkeyi işgal edecek ve onları kurtaracak. Balkanlardan o kadar çok gavur doldurduki Kemalistler bu ülkeye. Onlar ülkede gavur dünyasının bekçi köpekliğini yapıyorlar
    İsmail gebze
    11 yaşında çocuk okulda kartopu atıyor Adıtürk heykeline. okuldan attılar çocuğu. Her hangi bir memur yada işçi halen daha azıcık eleştirsin kör kemali hemen atılır devletten. Kendisi 1905 te Abdulhamite başarısız bir suikast düzenledi. Abdulhamit onu ordudan atmadı. Aç karnını doyurmaya devam etti. İngilizler eliyle başa geldiğinde öyle bir diktatörlük kurduki haşa Allahmı büyük Mustafa Kemalmi sorusuna Allah cevabını veremezdi insanlar. Onun döneminde ömür 40-45 arası dolayındaydı. sebep içki sigara uyuşturucu eylence ve başka rezillikler serbest. Dindardık devletten atılma damgalanma sebebi. M.Kemali eleştirmek ağır işkenceler gördükten sonra hapse düşme sebebi. İnsanlar bir tarafa yüklüce para saklarlardı. Karakola düşersem bu para beni işkenceden kurtarır hesabına.
    Bir padişah neden öldürülmek istenir. devlet yıkılsın diye.

  8. ......... Avatar
    ………

    1990 ı 1991 e bağlayan gece Darıcadan birisine milli piyangodan büyük ikramiye olarak 1 milyar lira çıktı. Çok büyük paraydı. Şimdiki 1000 lira markete git rezil ol dön. Paranın haysiyeti yok. hemde hiç İngiliz yahudi lobisi 100 yılı aşkın zamandır soyuyor bizi. O sebeple memleketin hali böyle. şuradan doğal gaz çıkıyor buradan petrol millet yine sürünüyor. Çünkü ülke
    Osmanlıyı satanlar yüzünden sürünüyor. Mustafa Kemal işgalcilerin adamı. Zorla boyun eydiriyor onlar. Öğrenin artık bunları. Hangi ülkede kimkimin heykeline mezarınabu kadar boyun eyiyor. hangi ülkenin parası bu derece eriyor. bize giren kazıklar büyütmüş bu şahsı

  9. ismail Avatar
    ismail

    Bu sabataycı komutanlar gerek kışlalarda gerek cephelerde suları kasten kesik tutarlarmış askerler namaz kılamasın diye. cünüp olan askerler yıkanamazmış bunların yüzünden. Bu oyunlarda amaç askerleri islamdan uzaklaştırmak. Çingene Talat paşa azılı islam düşmanıymış o ve benzerleri yaparmış bu oyunları. Mustafa kemal diyor anılarında 2. Abdulhamit dönemi için sular kesik musluk az askerlere abdestsiz namaz kıldırıyorlardı diye. Suları kesen islam düşmanı sabataycı subaylar. Kendi oyunlarından padişahı suçlamaya malzeme çıkartmak. şeytanlık işini iyi biliyor. İnternetin her tarafında bu talat paşayı öyle yağlayıp ballıyorlarki. Halbuki balkan savaşlarında Edirnedeki askerlerimize kaçın gidin evinize buralarda boşuna ölmeyin diyesiymiş. Selimiye camiini yıkalımda Bulgar askerleri içine pisleyemesin numaraları çekermiş millete. Şükrü paşa ibreti alem için asarım seni askerleri gözü önünde deyip kovmuş bunu cepheden. Peşindende Kemalizmin hain ilan ettiği adam oldu o şükrü paşa. Sanki işler hep merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özalın dediği gibi olmuş. İmparatorluk çökerten hainler kahraman olarak gösterilmiş bu topraklarda kahramanlar ise hain damgası yemiş.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.