Rus Komutanın Yanındakiler Seyit Rıza ve Şeyh Said midir?

Published by

on

Rus Komutanın Yanındakiler Seyit Rıza ve Şeyh Said midir?

*

***

Sosyal medya hesabımın özel mesaj kutusuna gelen bir videoda, bir Rus kumandanın yanında duran sakallı iki kişinin Seyit Rıza ile Şeyh Said oldukları iddia ediliyor.

Bu alçakça bir iftiradır.

Videoda görülen yabancı şahıs, Rus ordularının Başkomutanı Nikolay Nikolayeviç Romanov‘dur. Ancak yanındaki kişiler ne Seyit Rıza’dır ne de Şeyh Said’dir… Zaten benzemiyorlar da. Arzu edenler fotoğraflarını karşılaştırabilirler.

Peki kimdir bunlar?

Bu hususta, Doğu’da görev yapmış olan Kazım Karabekir Paşa’nın “Kürt Meselesi” isimli eserinde şu malumat verilir:

“Hormikli Aşireti Reisi olup Civerek’de mukim Süleyman Ağa, Merkum kazaların tahrip ve yağmasından Ali Kah, Ali Çavuş, Zeynel Çavuş, Bertal Timur Ağa, Yusuf ve Seyyid Ali Ağalarla Hağmo karyesinde ittifaka dahil olmuştur. Erzurum’un sukütuyla düşmanın Erzincan’a geldiğinde Mustafa Bey’le beraber Erzincan’a kadar giderek orada Rus orduları Kumandanı ‘Nikola Nikolaeviç’in huzuruna çıkarak otuzüç seneden beri müştaki oldukları (hasretini çektikleri) Rus Hükumet-i adilesine intizar ettiklerini ifade etmekle beraber arz-ı dehalet etmişlerdir.”[1]

*

[1] no’lu dipnotta bahsi geçen kitabın ilgili sayfaları…

***

Gördüğünüz gibi, burada ne Seyit Rıza’nın ne de Şeyh Said’in ismi geçer. Işte yine yeni bir aşağılık kemalist yalanı daha çürüttük… Ama uslanmıyorlar, çünkü utanmıyorlar, sıkılmıyorlar, arlanmıyorlar.

Ancak hemen yeri gelmişken şunu da ifade edelim ki, bazı Kürtlerin bu tarz talihsiz hareketleri bütün Kürt aşiretlerine mal edilemez. Nitekim Jandarma Genel Komutanlığı’nın neşredilen bir raporunda, Çarekan aşiretinden Şah Hüseyin Beyzade Mustafa Bey’in Ruslara cephe aldığı görülür.[2]

Ayrıca Erzincan bölgesinde Girlevik köyünde ikamet eden Abbasan aşiret reisi Usen Ağa’nın Milli Mücadele’ye katıldığı ve “Istiklal Madalyası” ile taltif edildiği bilinmektedir. Ancak Dersim hadiselerinde “eşkıya besliyorsun” denilerek sürgün edilmiştir.[3]

Genel olarak Kürt aşiretleri Birinci Dünya Harbi’nde Osmanlı Devleti’nin yanında yer almıştır. Dersim sathında teşkil edilen 2. Ordu, 4. Kolordu’ya bağlı milis güçler şöyledir:

  • Yarbay Mustafa Bey (Çarekanlı Mustafa Bey) komutasında Doğu Dersim’de Yağacık-Sekbanbaba Tepesi hattında yer alan 3 taburlu Pülümür Milis Alayı.
  • Doğu Dersim’de 1 taburlu Nazimiye Milisleri.
  • Kanfuzade Mehmed Ağa komutasında Batı Dersim’de bulunan 3 taburlu Birinci Şeyh Hesenanlı Aşireti Alayı.
  • Seyyit Rıza Ağa komutasında Batı Dersim’de bulunan 4 taburlu Ikinci Şeyh Hesenanlı Aşireti Alayı.
  • Idare Ibrahim Ağa komutasında Batı Dersim’de bulunan 2 taburlu Birinci Seydanlı Aşireti Alayı.
  • Kasımoğlu Mustafa Ağa komutasında Batı Dersim’de bulunan 3 taburlu Ikinci Seydanlı Aşireti Alayı.
  • Müstakil Kalan Taburu, Çan Taburu, Ekrek Taburu, Ohi Amele Taburu, Bulanık Taburu, Karaçor Amele Taburu.[4]

Buna ilave olarak Palu bölgesinde Diyarbekir, Lice ve Harput’tan getirilen ve sayıları bini geçen milis ve jandarmalardan kurulu müfrezeler ve daha başkaları da zikredilebilir.[5]

*

Dersim Pülümür kazası eşrafından Şahin Beyzade Mustafa Bey’in Birinci Dünya Harbi ve Milli Mücadele’de hizmeti sebkat ettiğine dair Kiğı Müdafaa-i Hukuk Cemiyetine ait bir belgenin metni.[6]
***

Kürt ve Alevilerin gönüllerinde taht kurmuş isimleri bu gibi palavralarla hain ilan etmek suretiyle Kürtleri Türklerden, Alevileri de Sünnilerden koparmayı hedefleyen Laik Kemalist yalan ve iftiralara karşı son derece dikkatli olunmalı ve provokasyonlara gelinmemelidir. CHP Tek Parti rejiminin vaktiyle Alevi ve Kürt kardeşlerimize reva gördüğü zulümler hala hafızalarda yerini korumakta ve acı neticeleri vicdanlarımızı sızlatıp başlarımızı ağrıtmaktadır. Kürt ve Alevi kardeşlerimizin Müslümanlardan başka dostu ve Büyük Türkiye’den başka Vatanı yoktur, olamaz.

.

**********

.

KAYNAKLAR:

.

[1] Kazım Karabekir, Kürt Meselesi, Emre Yayınları, 12. Baskı, Istanbul 2004, sayfa 98, 99.

[2] Jandarma Umum Komutanlığı Raporu (1932), Kaynak Yayınları, 2. Baskı, Istanbul 1998, sayfa 138’den aktaran; Selahattin Ali Arik, Yakın Doğu’da Koçgiri & Dersim Kızılbaş Kürd Soykırımı, Peri Yayınları, Istanbul 2012, sayfa 241, 242.

[3] Selahattin Ali Arik, Yakın Doğu’da Koçgiri & Dersim Kızılbaş Kürd Soykırımı, Peri Yayınları, Istanbul 2012, sayfa 240, 241.

[4] Mehmet Evsile, Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesi’nce Aşiret Mensuplarından Oluşturulan Milis Birlikleri, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, sayı 36, cild 12, Kasım 1996, sayfa 923.

[5] Mehmet Evsile, Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesi’nce Aşiret Mensuplarından Oluşturulan Milis Birlikleri, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, sayı 36, cild 12, Kasım 1996, sayfa 920.

[6] Nuri Köstüklü, Kiğı Müdafaa-i Hukuk Cemiyetine Ait Bazı Belgeler, Uluslararası Birinci Dünya Savaşı’nın 100. Yılı Sempozyumu, sayfa 157.

.

**********

.

Kadir Çandarlıoğlu

.

Paylaşım Şartı:

Paylaşmak istediğiniz bir yazı, görsel vs. varsa, alakalı yazıya gidin ve yukarıdaki adres çubuğunda görülen linki kopyalayıp paylaşmak istediğiniz yere yapıştırın. Yani YALNIZCA LİNK PAYLAŞIMINA MÜSAADE EDİYORUZ. Ayrıca yazının sonunda “facebook” veya “twitter”ın sosyal medya paylaşım butonları var. O butonlara tıklayarak da paylaşılabilir. Başka türlüsüne hiçbir surette rızamız yoktur.

*

7 responses to “Rus Komutanın Yanındakiler Seyit Rıza ve Şeyh Said midir?”

  1.  Avatar
    Anonymous

    Bu yalani cikaranlar serdfsizdir hocam.

    Android için Outlook’u edinin

    ________________________________

  2. gülderuni Avatar
    gülderuni

    Her yerde hatta tarih ders kitaplarına ısrarla konmalıdır

  3. Makbule Avatar
    Makbule

    Georges-Anquetil LeBalSurLeVolcan_1927 isminde bir e-book var orda 22. sayfada bir resim var sahilde çekilmiş birkaç kadin ve erkekle birlikte birtane sakalli adam var. Ayni burdaki resimdeki hocanin tipatip aynisi. Tek farki kitaptaki resimdeki adam mayolu :). Yoksa başindaki şapka bile benziyor.

    1. belgelerlegercektarih Avatar

      Tesekkü ederim

  4. Kelgöründü Ali Avatar
    Kelgöründü Ali

    Bunlar masal dünyalarını savunmak uğruna her sakallıya dedem diye sarılıyorlar!

  5. Yenişehirli Abdoş ağa Avatar
    Yenişehirli Abdoş ağa

    Kemalistler çok gerizekalı.

  6. Makbule Avatar
    Makbule

    Hakaret etmek kemalistlerin işi. Biz onlar gibi olmayalım. Ama ahiret hayatı için araştırıp doğruyu bulmaya çalışmamak ahmaklıktır bence. Sonuçta ruhmuz ebedidir. Bu bir tespit, hakaret değil.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.