M. Kemal Atatürk’ün ne zaman Islami söylemlere başvurduğu hakkında bir Analiz

Published by

on

M. Kemal Atatürk’ün ne zaman Islami söylemlere başvurduğu hakkında bir Analiz

Son zamanlarda M. Kemal Atatürk’ü müslüman bir profil olarak takdim etmek moda oldu. Bu modanın başlamasının yegane sebebi ise müslümanların şuurlanmasıdır. Gerek Internet gibi kitle iletişim araçlarının hayatımıza girmesi, gerekse kemalistlerin değişen dünyada eski baskıcı yöntemlerini uygulamaya fırsat bulamamaları ve bunun neticesi olarak dini kitapların basılabilmesi, dolayısıyla laikliğe uygun yapay bir din anlatmayı üstlenen Hıyanet (Diyanet) Işleri Başkanlığının dini anlatan tek kaynak olma özelliğini kaybetmesi; bu şuurlanmanın temel etkenlerindendir.

Bütün bu gelişmeleri yakından takip eden kemalistler, rejimin kurtuluşunu, M. Kemal Atatürk’ü “müslüman” olarak tanıtmakta gördüler. Zira şuurlanan bir müslüman; Hilafet’i, Kur’an’ı, Ezan’ı, Şeriat’ı vs. ülkemizde uygulamadan kaldıran bir adamı ve rejimini asla kabul etmez… Binaenaleyh rejimin sürdürülebilirliği açısından bir tehlike oluşturur. Hedefleri ise bunu önlemektir.

Müslümanım ama Atatürkçüyüm diyenler, M. Kemal Atatürk’ün 1925 tarihinden evvelki demeçlerini, onun müslümanlığına delil sayarlar… Halbuki o demeçler, halkın ve muhafazakarların desteğini almak için verilmişti. M. Kemal Atatürk’ün o dönem verdiği demeçlere itibar ettiğimiz takdirde, onun aynı zamanda padişahçı, saltanatçı, hilafetçi, şeriatçı olduğuna da hükmetmek lazım gelir. Zira o dönem padişahı, hilafeti övmüş ve o meşhur Balıkesir Zağanos Paşa Camii’nde yaptığı konuşmada Kur’an-ı Kerim’in Anayasa olduğunu beyan etmiştir. Lakin daha sonra tam aksi istikamette hareket ettiği herkesçe malumdur.

Şimdi bir analiz yapalım… M. Kemal Atatürk’ün not defterlerinin, imzalı yazılarının, mektuplarının, telgraflarının, kaydedilmiş demeç ve nutuklarının, doğrulukları uzmanlar ve araştırmacılarca denetlenerek tarih sırasına göre bir araya getirilmesiyle oluşturulan “Atatürk’ün Bütün Eserleri” isimli 30 cildlik  kitap dizisine müracaat ederek, M. Kemal Atatürk’ün Islami terimleri hangi zaman diliminde ve hangi yoğunlukta kullandığına bakalım.

“Atatürk’ün Bütün Eserleri” (Nutuk hariç) isimli bu külliyatında Taha Akyol’un yaptığı içerik analizine göre, M. Kemal Atatürk, Islami terimleri Meclis’in açıldığı 23 Nisan 1920’den 27 Ocak 1923 tarihine kadar olan yaklaşık 3 yıllık dönemde toplam 792 kez kullanmıştır. Bakınız; Tablo 1

*

Resimleri orjinal boyutunda görmek için üzerlerine tıklayınız

Tablo 1

***

Zaferden sonra kullanılan Islami terimler hızla azalmakla birlikte, bir süre devam ediyor, zira saltanatın ve daha sonra Hilafetin kaldırılmasında bu uygulamaları meşrulaştırmak amaçlanmıştır.

Buna göre, 23 Nisan 1923 ile 1 Kasım 1929 tarihini kapsayan yaklaşık 7 yıllık dönemde M. Kemal Atatürk, sadece 362 kez Islami terimlere başvurmuştur.

3 yılda 792 kez,
7 yılda ise yalnızca 362 kez… Inanılmaz bir düşüş söz konusu.

Hilafet kaldırıldıktan sonra, 1927’den 1929 yılına kadar, yani 2 yılda M. Kemal Atatürk’ün sadece bir kez “Allah” ismini söylediği görülüyor.

O da “Allahaısmarladık”tır herhalde…

Bakınız; Tablo 2.

Tablo 2

***

Görüldüğü gibi M. Kemal, Kurtuluş Savaşı’nda sıkça Islami söylemlere başvurmuştur. Bu söylemleri, zaferden sonra Hilafetin kaldırılmasına kadar hızla azaltmış da olsa devam ettirmiş ve dizginleri ele alıp halkın desteğine ihtiyacı kalmayınca da tamamen terketmiştir. Yani kısaca, emellerine ulaşmak için dini kullanmıştır.

***

M. Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda dini kullandığına dair Prof. Dr. Cemil Koçak, Prof. Dr. Metin Hülagü ve Doç. Dr. Mehmet Ö. Alkan’ın yorumlarına yer verdiğimiz konulara bakabilirsiniz:

http://atomic-temporary-34931856.wpcomstaging.com/2012/04/18/m-kemal-ataturkun-milli-mucadele-donemi-islamcilik-politikasi-2-2/

http://atomic-temporary-34931856.wpcomstaging.com/2012/07/06/prof-dr-cemil-kocak-toplum-yakin-gecmisin-gerceklerini-ogrenirse-cok-sasirir-roportaj/

http://atomic-temporary-34931856.wpcomstaging.com/2012/06/07/tarihci-mehmet-o-alkan-ataturk-dini-kullandi/

***

Ayrıca şu konularımıza da bakılabilir:

http://atomic-temporary-34931856.wpcomstaging.com/2012/04/30/ataturk-ve-din-ataturk-ve-islam-ataturk-ateist-mi-kemal-ataturk-musluman-mi-ataturk-tabiata-mi-tapiyor/

http://atomic-temporary-34931856.wpcomstaging.com/2012/05/04/m-kemal-ataturk-ikre-bismi-rabbi-safsatasi-hasa/

http://atomic-temporary-34931856.wpcomstaging.com/2012/05/14/m-kemal-ataturkun-balikesir-hutbesiyle-ilgili/

http://atomic-temporary-34931856.wpcomstaging.com/2012/05/11/m-kemal-ataturk-tarafindan-aldatilan-din-adamlarinin-kurtulus-savasindaki-rolu/

http://atomic-temporary-34931856.wpcomstaging.com/2012/06/22/1315/

 

**********

 

Kadir Çandarlıoğlu

 

**********

 

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

http://www.belgelerlegercektarih.wordpress.com

*

*

16 responses to “M. Kemal Atatürk’ün ne zaman Islami söylemlere başvurduğu hakkında bir Analiz”

  1. vagonarasimuhabbet Avatar
    vagonarasimuhabbet

    “çağdaş” veyahut “muasır medeniyet” kelimeleri ne kadar kullanılmış acaba bunlar hakkında bir çalışma mevcut mudur ?!.

    1. freeman Avatar
      freeman

      Onuda bir zahmet kemalistler arastirsinda ellerinde söyleyebilecek bir argümanlari olsun

    2. gürsel başdemir Avatar
      gürsel başdemir

      millete zorla şapka giydirmekle çağdaş olunmuyor.Eğer çağdaşlık istiyorsan gerici dediğiniz Abdülhamit hanın açtığı okullara bak,kız liseleri,güzel sanatlar fakültesi,tıbbıyeler,mühendislik ,vs vs MONARŞİDEN MEŞRİTİYEDE GEÇİLMESİ AVRUPADA 1800 yıllara tekabül eder osmanlıda 1860 lı yıllarda meclis vardı,siyasi parti vardı amele,fırkasından sosyalist fırkaya kadar yüzlerce parti vardı,kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi avrupada 1920 lerden sonradır isvişrede 1970 de verilmiş,sen aç osmanlıdaki resimlere bak son derece modern giyimli kravatlı,pantolunlu ceketli fotoğraflar görürsün osmanlıda özgürlükler vardı yahudiler avrupada ezilirken neden kaçıp osmanlıya sığındılar açıklasana,japonlar,ruslar,yunanlılar,israiller vs kendi dillerini değiştirmediler kendi eserlerini bir anda okumaktan mahrum kalan bir nesil dünya sahnesinde yoktur.kendi değerlerine,tarihine bu kadar düşmanlık kimse yapmamıştır balo ve şapka ile ilerici olunmuyor.

  2. Kahraman Ersin Avatar
    Kahraman Ersin

    Ben 13-14 yaşlarındayken bizim çok dinlediğimiz bir amca vardı mahallemizde o bir keresinde bizim sorumuza bir kız düşünün nehirde boğulurken sen o kızı karaya çıkarıyorsun ve tecavüz ediyorsun şimdi o kızı boğulmaktan kurtardım mı dedi ve bize biraz düşünün öyle karar verin dedi ve Ogün bugün bende bunu anlatırım Mustafa Kemal o kızı nehirden kurtardimi yoksa daha mı kötüsünü yaptı ve ben ve çocuklarım Mustafa Kemal’i sevmedim sevdirmedim ve tek düşüncem onun ispanyadan getirilen ve Yunanistan’a yerleştirilen sabatayci Yahudi milletinden olduğunu düşünüyorum.

    1. yenişehirli abdoş ağa Avatar

      düşüncen %100 doğru

  3. vazgectim Avatar
    vazgectim

    Kimsenin sormadığı bir suali soracağım
    atatürk Türk alfabesinin ilk öğretmeni
    peki atatürkün öğretmenleri kimdi ? ona kim öğretti *bu alfabeyi nereden buldu ne zaman öğrendi de Türk milletine öğretti

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.