Venizelos M. Kemal Atatürk’ü neden Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdi?

Published by

on

Venizelos M. Kemal Atatürk’ü neden Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdi?

*

ataturk-venizelos-m-kemal-nobel-baris-odulu

Venizelos ve M. Kemal…

***

15 Mayıs 1919 günü Izmir’i işgal eden ve oradan yakıp yıkarak Anadolu içerlerine kadar gelen Yunan Ordusu’nun, daha doğrusu câni sürüsünün Başbakanı Elefterios Venizelos 12 Ocak 1934’te yazdığı bir mektupla M. Kemal’i Nobel Barış Ödülü’ne aday göstermiştir.

Venizelos bu mektubunda Osmanlı Devleti’nin yaklaşık 7 asırdır Yakın Doğu ve Orta Avrupa’da kan döktüğünü, ancak M. Kemal’in 1923 yılında kurduğu laik, modern Türkiye Cumhuriyeti’yle bu duruma son verdiğini, eski topraklarını terk ederek milli sınırları ile iktifa ettiğini belirtiyor ve bu “katkılarından” dolayı onu Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdiğini ilan ediyor. Anlaşılan Venizelos; Osmanlı’yı yıkan, Hilafeti kaldıran ve dini yok edip laikliği getiren M. Kemal’e bir “ödül” verme ihtiyacı duyuyor. Adeta sevincinden göbek atıyor.

*

ataturk-venizelos-m-kemal-nobel-baris-odulu-11

Venizelos’un Nobel Ödülü Komitesi Başkanlığına Fransızca gönderdiği mektubun birinci sayfası…

***

Işte Anadolu’yu yakıp yıkan ve insanımızı doğrayan câni sürüsünün Başbakanı Venizelos’un Nobel Ödülü Komitesi Başkanlığına gönderdiği o mektup:

“Bay Başkan

Yedi asra yakın bir süre zarfında Yakın Doğu ve Orta Avrupa’nın büyük bir kısmı kanlı mücadelelere sahne olmuştur. Osmanlı Imparatorluğu ve sultanların mutlakıyetçi idareleri bunun başlıca amili idi. Hristiyan milletlerin Imparatorluğa bağlanmaları ve bundan mütevellit Salibin Hilâle karşı yaptığı kaçınılmaz mücadeleler, kurtulma emeli ile bu milletlerce yapılan isyanlar, Osmanlı Imparatorluğu sultanların idaresinde kaldığı sürece devamlı tehlike kaynağı teşkil eden bir durum husule getiriyordu.

M. Kemal Paşa’nın muhasımlarına karşı yaptığı milli harekâtın galibiyetle sonuçlanmasını müteakip 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması, bu istikrarsız duruma son verdi. Bir milletin hayatında bu kadar kısa bir süre içinde böylesine köklü bir değişme nadir vuku bulmuştur. Teokratik bir rejim içinde yaşayan, din ile hukuk kavramlarının birbirine karıştığı çökme yolundaki bir imparatorluğun yerini güç ve hayat dolu modern ve milli bir devlet almıştır.

*

ataturk-venizelos-m-kemal-nobel-baris-odulu-22
Venizelos’un Nobel Ödülü Komitesi Başkanlığına Fransızca gönderdiği mektubun ikinci sayfası…

***

Büyük devrimci M. Kemal Paşa’nın başlattığı hızla, mutlakıyetçi sultanlar rejimi yıkılmış ve gerçekten laik bir devlet kurulmuştur. Millet tümüyle çağdaş uygarlıkların önünde yer almak için şevk ile ilerleme yolunda bir atılım yapmıştır. Barışı takviye hareketi yeni ve seçkin Türk devletine bugünkü görüntüsünü veren tüm iç reform hareketleriyle birlikte yürümüştür. Türkiye yabancı unsurlarla meskûn vilâyetlerini terk etmek hususunda tereddüt etmemiş ve antlaşmalarda belirtildiği üzere kendi milli sınırları ile samimi şekilde iktifa ederek Yakın Doğu’da barışın gerçek bir savunucusu olmuştur.

Kanlı mücadeleler nedeni ile uzun yıllar Türkiye ile düşman durumunda kalan biz Yunanlılar, Osmanlı Imparatorluğu’nun yerini alan bu ülkede vuku bulan bu köklü değişikliğin etkilerini duyan ilk kimseler olduk. Anadolu faciasının hemen akabinde kendini yenileyen Türkiye’ye bir anlaşma fırsatı görerek elimizi uzattık. O, bu uzanan eli samimiyetle kabul etti. Ciddi anlaşmazlıklarla ayrılmış olan milletlerle samimi bir barış örneği veren bu yakınlaşmadan sadece, iki ülke için olduğu kadar Yakın Doğu barışı için de yararlı sonuçlar doğmuştur. Barışın medyun olduğu bu kıymetli katkının sahibi kişi Türkiye Cumhurbaşkanı M. Kemal Paşa’dır. 

Bu nedenle 1930 yılında Yunan Hükümet Başkanı sıfatı ile ben Türk-Yunan Paktı’nın imzası ile Yakın Doğu’da barışa doğru yeni bir devir başlarken, M. Kemal Paşa’yı Yüksek Nobel Barış Ödülü için aday göstermekle şeref kazanırım.

*

ataturk-venizelos-m-kemal-nobel-baris-odulu-33
Venizelos’un Nobel Ödülü Komitesi Başkanlığına Fransızca gönderdiği mektubun üçüncü ve son sayfası…

***

Ihtiramatı faikamın kabulünü rica ederim, Bay Başkan.
E.K. Venizelos”

***

Eğer bazıları bu durumu içine sindirebiliyorsa ve meseleyi hala anlayamamışsa diyecek bir şey yok.

.

KAYNAK:

Mektup için bakınız; Atatürk’ün Milli Dış Politikası (Cumhuriyet Dönemine Ait 100 Belge) 1923-1938, cild 2, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara 1981, sayfa 241-243.

.

**********

.

Kadir Çandarlıoğlu

.

**********

.

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

www.belgelerlegercektarih.com

*

9 responses to “Venizelos M. Kemal Atatürk’ü neden Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdi?”

  1. janissary Avatar
    janissary

    bunu bilmiyordum öğrendiğim iyi oldu.Bir yorum yapmaya cevap vermeye gerek bile yok sadece teşekkür ediyorum.Venizelos un mektubu başlıbaşına her şeyi açıklıyor.kemal e barış ödülü verilmesini istiyor. islamı Atalarımızı tarihimizi ve manevi mirasımızı barışa engel gördüğü ve kemali de bunları ortadan kaldırdığı (öyle sanıyor pis papaz venizelos) için sanki işgal katliam yapan onlar değilmiş,kurtuluş savaşını onlara karşı vermemişiz gibi, daha atalarımız anadolu da iken haçlı seferleri ile sürekli saldıran yakan yıkan müslümanı geçtim kendi hristiyan dindaşlarını bile katledip soyan sahte barış yapan antlaşmaları barışı bile kötü durumlardan istifade ilk fırsatta bozan bunlar değilmiş gibi baş adamları çok sevdikleri kemale barış ödülü verilmesini isteyen bu mektubun üstüne daha fazla söylenecek söz yok.

  2. ismail Avatar
    ismail

    On seneyi geçti hulki cevizoğlunun ceviz kabuğu programina yunanli bir tarihci katildi. Turk tarihcide vardi galiba orada. Yunanli tarihci diyorduki 1919 da yunan ordusunun izmire çikmasiyla mustafa kemalin samsuna çikmasi ayni amaca hizmet eder. Oda Osmanli devletinin tasfiye edilmesi. Aslinda onlar yani sabetaycilarla yunanlilar gayet iyi dosttu. Bandirma vapuruyla kandirma savaşi yapilip o bahaneyle işin sonunda Osmanli imparatorluğu tarihin çoplüğüne atildi.
    Yunanlilar kaç yerde övüyorlar istiklal savaşi gazetesinde mustafa kemali. 3.5 sene evvelinden 1919 da samsuna çikişinda cumhuriyetci olarak açikliyorlar mustafa kemali. Yani onun osmanli devletini kaldirip cumhuriyeti ilan edeceğinide çok onceden açiklamiş oluyorlar böylelikle. Bu onlarin bati anadoluyu geçici işgali ve bu bahaneyle osmanlinin tasfiye edilmesi sayesinde gerçekleşiyor. Herşey alenen ortada.

    1. belgelerlegercektarih Avatar

      Ismail, yorumun icin tesekkürler. Bu programi internette bulabilir miyiz? Bir de sitenizden bahsetmissiniz, ismi neydi sitenizin?

  3. ismailden fikra Avatar
    ismailden fikra

    Ben tv de seyrettiğim haliyle biliyorum. Hulki cevizoğlu adiyla you tubede vardir belki. Benim kendime ait sitem yok açmadim. Özgür sitede yazdim senelerce.

  4. Ahmet Hakan’a Cevap 5 | Belgelerle Gerçek Tarih Avatar

    […] Venizelos’un Nobel Ödülü Komitesi Başkanlığına Fransızca gönderdiği mektubun birinci sayfası… Tafsilat için bakınız; https://belgelerlegercektarih.com/2016/11/13/venizelos-m-kemal-ataturku-neden-nobel-baris-odulune-ada… […]

  5. Ahmet Hakan’a Cevap 5 – Kadir Mısıroğlu’nun Vasiyeti | Belgelerle Gerçek Tarih Avatar

    […] Venizelos’un Nobel Ödülü Komitesi Başkanlığına Fransızca gönderdiği mektubun birinci sayfası… Tafsilat için bakınız; https://belgelerlegercektarih.com/2016/11/13/venizelos-m-kemal-ataturku-neden-nobel-baris-odulune-ada… […]

  6. Atatürk-Yunan Dostluğu-5: “Yunanistan aleyhinde yazmak yasak!” – Belgelerle Gerçek Tarih Avatar

    […] [4] no’lu dipnota dair…Venizelos’un M. Kemal’in adaylığı için Nobel Ödülü Komitesi Başkanlığına gönderdiği Fransızca mektubun birinci sayfası… Mektubun tamamı ve Türkçe tercümesi için tıklayınız: https://belgelerlegercektarih.com/2016/11/13/venizelos-m-kemal-ataturku-neden-nobel-baris-odulune-ad… […]

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.