M. Kemal Atatürk, Bozkurt armasıyla alay etti mi?

Published by

on

M. Kemal Atatürk, Bozkurt armasıyla alay etti mi?

*

Resimleri orjinal boyutunda görmek için üzerlerine tıklayınız

Bozkurt armasi, Bozkurt motifi, Bozkurt amblemi, Atatürk bozkurt armasi, kemal bozkurt armasi, Atatürk bozkurt, Devlet armasi bozkurt***

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, 30 milletvekilinin imzasıyla ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti Resmî Armasının Belirlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nı AK Parti Grup Başkanlığı’na sundu. Tasarı, uygun görülürse Meclis Başkanlığı’na sunularak yasalaşma yoluna gidilecek. Devletin bayrağından sonra en önemli sembolünün arması olduğunu söyleyen AK Partili vekil Uslu ”Cumhuriyetin ilanından bugüne bizi temsil eden bir armamız yok. Dünyada tanınan 203 ülke arasında simge oluşturmamış ülkeler sadece Türkiye ve Dominik Cumhuriyeti’dir. Bu durum diğer devletlerle yan yana yapılan kürsü açıklamalarında dahi göze çarpan ciddi bir eksiktir” dedi.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında da Devleti temsil edecek bir arma arayışı vardı. Bir gün M. Kemal Atatürk’e, “Bozkurt” motifi tavsiye edilmiş, ancak M. Kemal’in reddetmesi sonucu bu teşebbüs akim kalmıştır. Gelin bu olayı M. Kemal’in yakın dostu Falih Rıfkı Atay’dan dinleyelim:

“Bir gün Türk Cumhuriyeti için nasıl bir arma şekilleri bulmak lâzımgeldiğini münakaşa ediyorduk. Arkadaşlardan biri esaslı motif olarak “Kurt”u tavsiye etti.

Atatürk sordu:

– Ne kurdu?
– Bozkurt.

Ve uzun hikâyesini anlattık. Gülümseyerek:

– Masalları bırakınız dedi, her şeyin kaynağı insan zekâsıdır. Siz bana bir zekâ timsali arayınız.”[1]

Şimdi bazıları, özellikle Bozkurtçu arkadaşlarımız, Falih Rıfkı’nın yalan söylediğini iddia edebilir, ancak böyle düşünenlere kötü bir haberim var, zira M. Kemal Atatürk’ün manevi kızı Prof. Dr. Afet Inan da, “Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler” adlı anı kitabında, M. Kemal’in “Bozkurt” armasını kabul etmediğini yazmıştır.[2]

Bu vak’a, M. Kemal’in kalemşörü Falih Rıfkı’nın hatıralarında kısa da olsa yer alır.[3]

**********

KAYNAKLAR:

[1] Niyazi Ahmet Banoğlu, Nükte, Fıkra ve Çizgilerle Atatürk, cild 3, Nurgök Matbaası, Istanbul 1955, sayfa 32.

[2] Afet Inan, Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler, (Yeni Baskıyı hazırlayan: Arı Inan), Türkiye Iş Bankası Kültür Yayınları, 8. Baskı, Istanbul 2009, sayfa 251, 252.

[3] Falih Rıfkı Atay, Çankaya, cild 2, Dünya Yayınları, Istanbul 1958, sayfa 367. (Sansürsüz baskı).

**********

Kadir Çandarlıoğlu

**********

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

www.belgelerlegercektarih.com

*

One response to “M. Kemal Atatürk, Bozkurt armasıyla alay etti mi?”

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.