M. Kemal Atatürk devrinde Devlet görevlileri Namaz kılamıyordu

Published by

on

M. Kemal Atatürk devrinde Devlet görevlileri Namaz kılamıyordu

*

 

***

Bu videoda Kadir Mısıroğlu, M. Kemal devrinde yaşamış bir şahıstan işittiklerini naklediyor. Bu şahıs, M. Kemal devrinde devlet vazifesi yapanların Namaz kılamadığını, kılanların ise işten kovulduğunu söylemiş.

Kemalist yalanlarla beyinleri esir alınmış insanlar daha doğrusu kurbanlar, elbette Kadir Mısıroğlu’nun söylediklerine inanmayacaklardır. Ancak yarasalar istemiyor diye hakikat güneşi doğmaktan vazgeçmez. Biz yine de söz konusu hakikati, üstelik daha fazlasını, kemalizmin kurbanı olmuş bu kardeşlerimize bizzat kendi kaynaklarından ispatlayalım.

“Daha fazlasını” diyoruz, zira sadece namaz kılmanın değil, oruç tutmanın da istenmediğini ispatlayacağız.

Malum, M. Kemal’in manevi kızı Afet Inan’ın Arı isminde bir kızı var. Arı Inan, 1974-1978 yılları arasında, Cumhuriyet’in kuruluşuna şahit olmuş meşhur Atatürkçülerle söyleşiler yapmış ve bunu “Tarihe Tanıklık Edenler-Cumhuriyet’in Kurucu Kuşağıyla Söyleşiler” başlığıyla kitaplaştırmıştır. Ne gariptir ki, 70’li yıllar olmasına rağmen, yani Cumhuriyet’in kuruluşundan yarım asır geçmiş olmasına rağmen o tarihe tanıklık eden insanlar konuşmaktan korkmuşlar. Arı Inan bu hususu kitabının “sunuş” kısmında şöyle ifade ediyor:

“Bu çalışma beni hem çok heyecanlandırdı, hem de bazı güçlüklerle karşı karşıya bıraktı. Aşağı yukarı 70 yaşının üstünde olan konuşmacılar, bazı şeyleri açık bir şekilde anlatmak istemediler. Zaman zaman elimdeki teybim, onlar için korkutucu bir alet haline geldi. ‘Onu kapat da öyle anlatalım’ dedikleri çok olmuştur.”

Yani M. Kemal devrinde öyle bir sansür ve baskı uygulanmış ki, bu insanlar yarım asır sonra bile bu baskıyı üzerlerinden atamamışlar ve M. Kemal’in manevi kızının kızı olan Arı Inan’a dahi bazı hakikatleri söylemekten çekinmişlerdir. Ancak yine de kitapta bazı hakikat kırıntılarına rastlamak mümkün. Işte bunlardan biri, Kadir Mısıroğlu’nun söylediklerini tasdik etmektedir.

Sözleriyle Kadir Mısıroğlu’nun naklettiklerini doğrulayan kişi, 1935’te TBMM’ye giren ilk kadınlardan Fakihe Öymen’dir. Öymen, 1941-1949 döneminde Türk Eğitim Derneği başkanlığı yaptı. Aynı zamanda Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu ve Türk Parlamenter Birliği’nin aktif üyelerindendi. Ayrıca M. Kemal’in meşhur sofrasına katılma “şerefine” nail olmuş bir isim Fakihe Öymen.

*

Fakihe Öymen Atatürk, Afet Inan Atatürk Ari Inan, Atatürkün din düsmanligi, M. Kemalin din düsmanligi, chp'nin din düsmanligi, kemalizmin din düsmanligi, Atatürk'ün Islam düs

Fakihe Öymen (ortadaki) Afet Inan ve Şevket Aziz Kansu ile Türk Tarih Kurumu’nun bir toplantısında…

***

Bu hanım, Arı Inan ile yaptığı söyleşide M. Kemal’in ölümünden sonra Cumhurbaşkanı olan Ismet Inönü’nün siyasetini tenkid ediyor ve onun zamanında laiklik mevzuunda M. Kemal’in yolundan gidilmediğinden yakınıyor. Ancak bazılarının zannettiği gibi daha dinsiz bir istikamete doğru gidildiği için değil, dine taviz verildiği için tenkid ediyor.

Aynen alıntılıyorum:

“Atatürk öldükten sonra birçok dostlarımız var ki, Ismet Paşa zamanında oruç tutmaya kalktılar, Ismet Paşa zamanında namaz kılmaya kalktılar. Kusurumuz, laikliği memlekete yayamadık.”[1]

Aynı sohbetin devamında ise şöyle diyor:

“Atatürk öldüken sonra Ismet Paşa aynı yoldan (yani dinsizlik yolundan: Kadir Çandarlıoğlu) yürümüş olsaydı, bugün her şey bambaşka olurdu. Ne laiklikte, ne kadın haklarında, ne şunda ne bunda Ismet Paşa Atatürk’ün yolundan yürümedi. Açıkçası bu.”

Ve eşi Edip Öymen hemen ekliyor:

“Namaz kılıp oruç tutmaya başladılar. Neydi o demin söylediğimiz Iktisadi Kamu Teşekkülü’ndeki Sadreddin Bey, namaz kılıp, oruç tutuyor evinde yapsa ibadetini neyse de.”[2]

Şu cehalete bakar mısınız… Çalışan bir insan öğle namazını nasıl evde kılar veya oruç nasıl evde tutulup iş yerinde tutulmaz çok merak ediyorum doğrusu…

Kısacası M. Kemal devrinde devlet görevlilerinin namaz kılıp oruç tutmaları istenmiyordu. Ve biz bunu bir kemalist kaynaktan ispatladık. Mevzu bu kadar açık olduğu halde hala o devri müdafaa eden varsa, kusura bakmasın, ya cahildir, ya da gavurdur. Bunun başka bir izahı yok.

Fakihe Öymen Atatürk, Afet Inan Ari Inan Atatürk, din düsmanligi, M. Kemalin din düsmanligi, chp'nin din düsmanligi, kemalizmin din düsmanligi, Atatürk'ün Islam düsmanligi, m.

.

**********

.

KAYNAKLAR:

.

[1] Arı Inan (M. Kemal’in manevi kızının kızı), Tarihe Tanıklık Edenler-Cumhuriyet’in Kurucu Kuşağıyla Söyleşiler, Türkiye Iş Bankası Kültür Yayınları, 2. Baskı, Istanbul 2017, (Iş Bankası’nın 1. baskısı 2011. Çağdaş Yayınları 1. baskısı 1997), sayfa 434.

[2] Arı Inan (M. Kemal’in manevi kızının kızı), Tarihe Tanıklık Edenler-Cumhuriyet’in Kurucu Kuşağıyla Söyleşiler, Türkiye Iş Bankası Kültür Yayınları, 2. Baskı, Istanbul 2017, (Iş Bankası’nın 1. baskısı 2011. Çağdaş Yayınları 1. baskısı 1997), sayfa 445, 446.

.

**********

.

Kadir Çandarlıoğlu

.

**********

.

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

www.belgelerlegercektarih.com

*

6 responses to “M. Kemal Atatürk devrinde Devlet görevlileri Namaz kılamıyordu”

  1. ismail Avatar
    ismail

    ben çocuktum. dayımın oğlu gençti. 1961 li.gezermiş bizim orada köyleri. anlatırdı şu köyde 3 kişi şu köyde 2, öbür köyde 5 kişi camiye geliyor diye. hiç gidilmeyen iki köyüde söylerdi. 30larda 40larda durum çok daha vahim.26 ağustos 1988 de süleyman demirel darıca bayramoğlunda partisi adına bir gece düzenledi. yüzlerce kişi katıldı.bende gazeteci olarak. her masaya rakı ve meze kondu. benden başka herkes içti o rakıları.nasıl bi tahribat yaptıysa ata öleli 45 yıl 50 yıl olmuş hala çok az bi düzelme var. namaz oruç ayıp içki sigara çağdaşlık göstergesi. ama ata döneminde ömür 40-45 yıl. 1983 te bile 55 yıl..rezilliğin adı çağdaşlık olmuş.
    kadir mısıroğlu hoca anlatıyor you tube da ata döneminde urfalı biri memur olmuş namazını dolabın içinde kıl kimse görmesin atılırsın dermiş amiri.
    1990 larda namaz kıldığı için subayın vurduğu birtekmeyle ölen askeri tvde anlattı hocanın biri. o subay trafik kazasında parçalanıp öldü dedi.10 yıl önce namaz kıldığı için askeri vurup öldüren assubayı akit gazetesi yazmıştı. bu örnekler orduya genellenemez tabiiki.

  2. Putkıran Avatar
    Putkıran

    Hani M. Kamâl (lânetullâhi aleyh) olmasaydı sizler müslüman olamazdınız, ibadetlerinizi yapamazdınız diyen bir güruh varya, tam da onların okuması gereken yazı.

  3. Volkan Avatar
    Volkan

    Çağdaş yayınlarının 1997 baskısını aldım. Kitap 414 sayfa. Yani sizin dediğiniz sayfa numaraları yok

  4. Volkan Avatar
    Volkan

    Tamam buldum 1997 baskısında sayfa 372

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.