M. Kemal Atatürk’ün Cemaatlerle ilgili sözleri var mı?

Published by

on

M. Kemal Atatürk’ün Cemaatlerle ilgili sözleri var mı?

Son zamanlarda sosyal medyada M. Kemal’in “din düşmanı” olmadığı ve cemaat ve tarikatların “ne kadar zararlı” olduklarını ispatlama telaşı kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Bu projenin uydurmalarından birine göre M. Kemal güya şöyle demiş:

“Efendiler, biz tekke ve zaviyeleri din düşmanı olduğumuz için değil; bilakis bu tip yapılar, din ve devlet düşmanı olduğu, Selçuklu ve Osmanlı’yı bu yüzden batırdığı için yasakladık. Çok değil, yüz yıla kalmadan eğer bu sözlerime dikkat etmezseniz göreceksiniz ki; bazı kişiler, bazı cemaatlerle bir araya gelerek bizlerin din düşmanı olduğunu öne sürecek, sizlerin oyunu alarak başa geçecek ama sıra devleti bölüşmeye geldiğinde birbirine düşeceklerdir.”

Aşağıdaki fotoya bakıldığında, bu metne bir nevi “ciddi bir belge” hüviyeti kazandırılmak istendiği bariz bir şekilde görülür:
*

Atatürk-17-Aralık-1927-söz m. kemal atatürk cemaatler m. kemal cemaatler atatürk tarikatlar m. kemal tarikatlar din düsmani oldugumuz icin kapatmadikKemalistlerin uydurma metni…

***

Foto’da herhangi bir kaynak bulunmadığına göre bunun bir “belge” olarak servis edildiği açıktır.

Metnin altında “M. Kemal Atatürk” ismi, “17 Aralık 1927” tarihi ve yer olarak da “Ankara” yazıldığı görülmektedir.

Bu işlerle az çok iştigal edenler böyle bir belgenin varlığını tereddütsüz reddederler.

Sebeplerini aşağıda göreceğiz…

Irdelemeye evvela isimden başlayalım:

1 – Bugüne kadar hiçbir belgede (1)Mustafa (2)Kemal (3)Atatürk” ismine yani 3 isme bir arada rastlamadım. Bütün belgelerde ya “M. Kemal”, ya “Gazi M. Kemal” veyahut da “K.Atatürk” yazdığını gördüm. Bu metnin 1927 senesine ait olduğu iddia edildiğine göre zaten “Atatürk” isminin kullanılmış olması mümkün değildir. Zira o tarihte Soyadı Kanunu daha çıkmamıştı. Dolayısıyla M. Kemal, 1927’de henüz “Atatürk” soyadını almamıştı. Soyadı Kanunu 2.7.1934’te meriyyete girmiş ve M. Kemal bu tarihten ancak aylar sonra “Atatürk” soyadını almıştır.

2 – Bu metnin 17 Aralık 1927 tarihli olması da mümkün değildir. Çünkü Latin harfleriyle yazılmıştır. Halbuki Harf Inkılabı yani Latin harflere geçiş 3 Kasım 1928’de gerçekleşmiştir.

3 – Bu yazının o yıllara ait bir metin olmadığı, bilakis günümüz diliyle kaleme alınmış olduğu neredeyse her kelimesinde kendini ele veriyor.

Şimdi bazı kimseler, bu gerekçelerimize itiraz edemedikleri için; “ama bu belge değil ki, M. Kemal’in sözlerini nakleden bir kitap” diyebilirler.

O halde, “hangi kaynaktan nakledildi?” suali gündeme gelir. Bu ve buna benzer sözleri hiçbir kaynakta bulamazsınız, çünkü yoktur. Sosyal medyada bu iddiayı önüme koyan muhataplarımdan biri, CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız’ın, 18.12.2017’de yani iki sene evvel Meclis’te yapmış olduğu şu konuşmayı delil getirmişti:

“Tam 17 Aralık 1927’de Mustafa Kemal Atatürk Mecliste şunu diyor: ‘Efendiler, biz tekke ve zaviyeleri din düşmanı olduğumuz için değil; bilakis, bu tip yapılar din ve devlet düşmanı olduğu, Selçuklu ve Osmanlı’yı bu yüzden batırdığı için yasakladık. Çok değil, yüz yıla kalmadan, eğer bu sözlerime dikkat etmezseniz göreceksiniz ki bazı kişiler bazı cemaatlerle bir araya gelerek bizlerin din düşmanı olduğunu öne sürecek, sizlerin oyunu alarak başa geçecek ama sıra devleti bölüşmeye geldiğinde birbirine düşeceklerdir. Ayrıca, unutmayın ki o gün geldiğinde her bir taraf diğerini dinsizlikle suçlamaktan geri kalmayacaktır.’

Yani doksan yıl önce Atatürk bugünü görmüştü Sayın Bakanlarım. (CHP sıralarından alkışlar)”

*

Atatürk-17-Aralık-1927-söz m. kemal atatürk cemaatler m. kemal cemaatler atatürk tarikatlar m. kemal tarikatlar din düsmani oldugumuz icin kapatmadik chp milletvekili hüseyin yildizCHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız’ın, 18.12.2017’de yani iki sene evvel Meclis’te yaptığı ve hiçbir kaynak göstermediği konuşması: https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/genel_kurul.cl_getir?pEid=64981

***

Bu metin de arızalıdır. Zira;

1 – Bu kaynak olamaz çünkü M. Kemal’in yaptığı iddia edilen konuşmanın zaptı değil, CHP milletvekilinin Meclis’teki kendi konuşmasıdır. Yani kerameti kendinden menkul.

2 – Hüseyin Yıldız hiçbir kaynak zikretmiyor, çünkü yoktur.

3 – CHP milletvekili Hüseyin Yıldız, M. Kemal’in bu konuşmayı 17 Aralık 1927’te mecliste yaptığını iddia ediyor. Halbuki bu tarihte yapılan Meclis içtimaında bırakın M. Kemal’in konuşma yapmasını, Meclis’te bile değildi. Üstelik bu içtimada söz alan milletvekillerinin konuşmalarında “Tekke”, “Zaviye” ve “Cemaat” kelimeleri hiçbir şekilde geçmemektedir.

Isteyenler söz konusu içtimanın zaptını buradan okuyabilirler: BURAYA TIKLAYIN

4 – Yukarıda belirtilen tarihte M. Kemal Meclis’te dahi değildi. Neden olsun ki? Cumhuriyet kurulduktan sonra M. Kemal’in “Meclis Açış Konuşmaları” dışında Meclis’te herhangi bir konuşması yoktur. Cumhurbaşkanları yalnızca Meclis Açış Konuşmaları yaparlar. Nitekim o sene Meclis, 1.11.1927 günü açılmış ve M. Kemal de o gün konuşmuştur. Bu konuşmada ise “Tekke”, “Zaviye” ve “Cemaat” kelimelerini kullanmamıştır. 1927 senesinde TBMM’de başka bir konuşması yoktur.

Isteyenler onun bu konuşmasını da buradan okuyabilirler: BURAYA TIKLAYIN

5 – Tekke ve Zaviyeler 13.12.1925’te kapatılmıştır. Eğer M. Kemal bu inkılabı gerekçelendirmek gayesiyle Mecliste böyle bir konuşma yapmış olsaydı, en erken 1.11.1926‘daki “Meclis Açış Konuşması”nda yapardı. Fakat o konuşmasında da “Tekke”, “Zaviye” ve “Cemaat” kelimelerini telaffuz etmemiştir.

Yani koskoca CHP milletvekili Hüseyin Yıldız, M. Kemal’in böyle bir konuşma yapmadığını bilmiyor. Üstelik bütün CHP milletvekilleri de onun bu yalanını alkışlıyor. Pes doğrusu… Sosyal medyadaki kemalistler araştırma yapma alışkanlığına sahip olmadıklarından dolayı böyle yalan yanlış şeylere kanıp ahkam kesiyorlar. Kusura bakmayın ama, işte sizin Milletvekilleriniz bile böyle cahildir. Siz Tarih bilmezsiniz… Işiniz gücünüz yalnızca heykel dikip 19 Mayıs nutukları atmaktır. Zira Kemalizm, uydurma bir Tarih üzerine bina edilmiştir. Yani yalana mahkumsunuz!

Kemalistler kaynak ve delilin ne olduğunu bilmedikleri için; “Yalan söylüyorsun” diyebilirler. Bu cehaletlerini de mazur görüyorum. Fakat o halde, M. Kemal’in bu sözleri söylediğine dair Meclis tutanağını önümüze koymaları icab eder.

Hodri Meydan!

.

**********

.

Kadir Çandarlıoğlu

.

Paylaşım Şartı:

Paylaşmak istediğiniz bir yazı, görsel vs. varsa, alakalı yazıya gidin ve yukarıdaki adres çubuğunda görülen linki kopyalayıp paylaşmak istediğiniz yere yapıştırın. Yani YALNIZCA LİNK PAYLAŞIMINA MÜSAADE EDİYORUZ. Ayrıca yazının sonunda “facebook” veya “twitter”ın sosyal medya paylaşım butonları var. O butonlara tıklayarak da paylaşılabilir. Başka türlüsüne hiçbir surette rızamız yoktur.

*

15 responses to “M. Kemal Atatürk’ün Cemaatlerle ilgili sözleri var mı?”

  1. ebuzerr sarıyerlioğlu Avatar
    ebuzerr sarıyerlioğlu

    Allah razı olsun kardeşim. Yazıları okuyoruz ama bazen geri dönüt veremiyoruz. Ama okuduğumuzu bil vesselam.

    1. Siktiksizivatanhainleri Avatar

      Atatürk senin gibileri silip süpürdü baban sinek gibi havada asılı kalmis Atatürk ne koymuş atalarina hepsini cehennemd postakutusu gibi atti sendd anca zirla giden gitti benimkini yalamak kaldk sana

      1. Ahmet Avatar
        Ahmet

        Tapındığınız putlarla cehennemin dibini boylayın kâhrolsun kâfirler kahrolsun kamalizm saçmalığı

  2. Meryem Avatar
    Meryem

    Kemalistlerin bitmek bilmeyen uydurma yalanlarından biri daha!Erdoğan hakkında “FETÖ’nün siyasi ayağı”,”sahte,planlı darbe”(!) diyorlar ya vicdansız,sabataist İslam düşmanları;bu M.Kamal’ın ağzındanmış da M.Kamal basiretiyle bunu görmüş(!) gibi gösterme çabalarıdır!
    Cemaatler,takke ve zaviyeler ASLA dine zarar vermedi-hâşâ-,Osmanlı padişahlarımız ehl-i SÜNNET tarikatlere mensuptular!İslam’ın HAK mezheplerinden,sünnî mezheplerden olan tarikat ve cemaatler yüzyıllardır Anadolu’da müslümanlığın ayakta kalma sebebidir(laikliğe rağmen).Bu yüzden ve sağcı AKP’yi de müslümanlar;yani cemaatler seçtiği için cemaatlere saldıracak yer arıyor dessas yahudiler!

    1. Müslüman Avatar
      Müslüman

      İslam ve müslüman düşmanı CHP belediyeleri vakıflarla protokolleri iptal etti.
      Vakıflardan yapılan açıklamada “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının iddia ettiği gibi vakfımıza aktarılan herhangi bir nakdi bedel bulunmamaktadır. Tahsis edilen 4 bina ve 2 gençlik merkezinde, İstanbul’daki yüzlerce üniversite öğrencimize güvenli ve huzurlu barınma hizmeti sağlanarak, eğitim ve öğretim hayatlarına destek verilmektedir. Bu protokol iptali ile yüzlerce gencimiz, bu çalışmalardan mahrum bırakılacaktır.“ denildi.
      https://m.sabah.com.tr/gundem/2019/08/27/ensar-vakfi-ibb-ile-bazi-vakiflar-arasindaki-protokollerin-iptali-ile-ilgili-aciklama-yapti
      Ekrem İmamoğlu “Artık o bina, o mülk millete ait. İstanbullulara ait. ONUN BUNUN vakfına değil.Bu daha başlangıç…” dedi.
      https://www.takvim.com.tr/guncel/2019/03/19/chpnin-istanbul-adayi-ekrem-imamoglu-cami-karsiti-cikti-5-yilda-88-ret-oyu-vermis
      Suriyeliler gidip gaz bombası atılan Suriye’de ölsünler,buraya gelmesinler diyen CHP’nin Bolu belediye başkanı Suriyelilere yardımı kesti.
      Kendilerini 10 binlerce liralık çifter mesleklere atıyorlar haksız bir şekilde,sonra da ardı ardına tatillere çıkıyorlar!Tek icraat heykel dikmek!

  3. Ferit Avatar
    Ferit

    Kemalizm tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktır idrak yollarını tıkar beyni felce uğratır halüsinasyona sebep olup kişiyi gerçeklerden uzak melenkolik bir hayat yaşatır.

    1. Catircatirsikti Avatar

      Siktik sizi ya vatan haini atalarinizi çok ağlayın siz daha hahahaha cehennemde catir catir yaniyorlardjr insAllah dinj kullanan vatan hainleri az daha yasasaydi da fetoyuda sildrdi sizin yapamadigijnjzj yapardı yavsaklad

      1. Çandarlıoğlu'nun Gönüllü Muhibbinı Avatar
        Çandarlıoğlu’nun Gönüllü Muhibbinı

        M.Kemal Müslüman mıydı ki ? Daha yazamamışsınız bu da sizin yaşı küçük bir masallara kanan kardeşimiz olduğu anlaşılıyor. Küfür etmek yerine yeterince Tarih bilginiz ve tartışma seviyeniz varsa Kadir Çandarlıoğlu ile tartışın ? Ne demiş Malcolm X: “Söyleyecek sözü olmayanlar KÜFREDER” yani cahiller küfreder demiştir. O yüzden küfrü bırakıp tartışma seviyenize ve bilginize bakın.

  4. […] über M. Kemal Atatürk’ün Cemaatlerle ilgili sözleri var mı? — Belgelerle Gerçek Tarih […]

  5. M. Kemal Atatürk’ün Cemaatlerle ilgili sözleri var mı? — Belgelerle Gerçek Tarih | Yalan Yazan Resmi Tarih utansın Avatar

    […] über M. Kemal Atatürk’ün Cemaatlerle ilgili sözleri var mı? — Belgelerle Gerçek Tarih […]

  6. Metehan Avatar
    Metehan

    Okuyor ve takip ediyoruz . Yorum yapmiyor olmamiz dilimizin ve nutkumuzun tutulmasindandir yoksa buradayiz

  7. Eyüp Avatar

    Abi Allah senden razı olsun doğru dürüst bilgiler bulamıyoruz .sen kaynaklarıyla beraber veriyorsun . yolun açık olsun . çok teşekkürler

  8. öylesine Avatar
    öylesine

    vedatı duydunmu vedatı hani öldürülmüştü. sebebini bir araştır

  9. öylesine Avatar
    öylesine

    bunu s. sizi vatan hainleri diyene yazmıştım. yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış denir ya bunlar hırsız olan bu millet mal sahibi

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.