Atatürk ve Aleviler

Published by

on

Atatürk ve Aleviler

*

Resimleri orjinal boyutunda görmek için üzerlerine tıklayınız

atatürk ve aleviler atatürk alevilik atatürk alevi mi atatürk bektasi mi atatürk kizilbas mi

Atatürk resmi Cem evlerine neden sokuldu? Alevileri kemalizme bağlamak için mi?

***

M. Kemal Atatürk emeline ulaşmak için devletin istihbarat örgütlerini kullanarak mezheplere ve aşağıda da görüleceği üzere özellikle de Alevilere yönelik çalışmalar yapmıştır. Bu konuda kendisi de bir Bektâşî olan Hüsameddin Ertürk, anılarında şunları yazar:

“Ankara’da Erkanı Harbiye’nin gizli istihbaratında çalışıyordum. M. Kemal Paşa hazretleri beni Çankaya’daki köşklerine çağırmışlardı.

– Hüsameddin Bey diye buyurmuşlardı: Büyük Millet Meclisi’nde Ikinci gruba mensup mebuslar muhalefeti artırdılar, her türlü akıl ve havsalanın almayacağı şeylere kadar dillerini uzatıyorlar. Bu sebeple, nazik devirde meclisi yenilemeye karar verdim. (Sanki babasının çiftliği) Yakında intihabata girişeceğiz. Fakat Istanbul’daki din mensuplarını, Bektaşiler, medrese hocalarını, kürsu vaizlerini bu Kırşehirli Cemaleddin Efendi kandırmış. (Cemaleddin Efendi o sırada Hacıbektaş’ta postnişin idi.) Bütün Alevilerin oylarını ona vereceklerini haber aldım. Sen Bektaşi’sin. Göreyim senin Bektaşiliğini, hemen kalk Istanbul’a git, bunların arasına gir, bizim maksadımızı anlat, onları bizim tarafa kazan.”[1]

Görüldüğü gibi M. Kemal, muhaliflerin güçlenmesini önlemek maksadıyla Genelkurmay’ın gizli istihbaratında vazifeli bir subaya siyasi bir görev veriyor. Üstelik Alevileri “kazanmak” adına veriyor…

Hani Aleviler başından beri M. Kemal ve rejiminin destekçisiydi? Bu tarihi bir yalandır. M. Kemal, rejimine destek vermeyen Alevileri, Genelkurmay karargahının siyasi istihbaratını devreye sokarak kendine bağlamıştır. Böylece kemalist rejime Alevilerin bugün de devam eden sarsılmaz desteğinin ardında devletin istihbarat örgütlerinin yönlendirmesi olduğu açık bir surette anlaşılmaktadır.

Atatürk resminin Cem evlerine sokulması, acaba bu oyunun bir parçası mıydı? Cem evlerine Atatürk resmini sokan Derin Devlet miydi?

Bizce evet…

Zira normal şartlarda Alevilerin, Tekke ve Dergahlarını kapatan M. Kemal Atatürk ve rejimini desteklemeleri mümkün görünmüyor.

 

**********

 

KAYNAK:

[1] Hüsamettin Ertürk, Iki Devrin Perde Arkası, Yayına Hazırlayan: Semih Nafiz Tansu, sayfa 524.

 

**********

 

Kadir Çandarlıoğlu

 

**********

 

“Belgelerle Gerçek Tarih” isimli 792 sayfalık çalışmamızı ücretsiz indirebilirsiniz:

http://www.mediafire.com/?vgk9k8cozdpy7ez

*

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

http://www.belgelerlegercektarih.wordpress.com

*

*

13 responses to “Atatürk ve Aleviler”

  1. aybek Avatar
    aybek

    sitenizi devamlı takip etmekteyim. Allah cihadınızı daim kılsın.

  2. freeman2023 Avatar

    Reblogged this on antigarantie.

  3. MOON'S SON Avatar
    MOON’S SON

    Alevi kelimesinin tanımı yoktur.Çok geniş bir yelpazeye dağılmışlar.çok farklı düşünce inanç gelenek..vb. sahipler bu nedenle aleviliğin tanımını yapmak burada konuyu uzatır.

    tabii genele baktığımızda alevilerin kemalizm ve chp veya türevi partilerin destekçileri olduğu gerçektir.

    Buna karşın kemalin emriyle manevi kızı pilot Sabiha gökçen in bizzat alevi diyarı dersimi bombalaması,tekke zaviye dergah kanunu ile cem evlerinin bundan payını alması ile dede hoca ağa gibi ünvanların yasaklanmasıyla alevi dedelerin liderliğinde kendini ifade eden alevi cemaatlerin baskı görmesi yanı sıra cumhuriyet tarihi boyunca alevi toplulukların gördüğü bazı kısıtlama hatta tehditlerin örtbas edilmesi,başta chp olmak üzere türevlerinin iktidar olsun olmasın alevileri sadece oy potansiyeli olarak görmesi her seçim sonrası alevilere verilen sözlerin unutulması..vb. alevi topluluklar içinde de tartışma konusu her zaman olmuştur.

    Bunlara karşın aleviler neden kemal ve kemalizmi destekler sorusunun cevabı da su götürmez bir açıklıkla ortaya çıkar.

    çünkü kemal laikliği getirmiş,dindar muhafazakar sunni kesimi ezmiştir.

    aleviler bu nedenle kemali severler.resmini cem evlerine asarlar.Cem evlerinde alevilik için önemli başka isimlerin resimleri de asılıdır ama kemalin resminin orada olması tamamen siyasi bir nedenden laiklik ilkesi nedeniyledir.kemali ister ezsin ister assın ister bombalasın ,kemalin siyasi muhaliflerinin karşıtında olmuş olması aleviler için yeterlidir.

    bildiğimiz gibi alevi demek bir nevi muhalif demektir.Fakat bu muhalefet daima chp nin karşısında duran büyük çoğunlukla muhafazakar düşünceye karşı tek düze bir muhalefettir.Yoksa yine bir chp tek parti iktidarı yaşansa aleviler iktidar yandaşı olmaktan geri durmazlar.

    tabii ki tarihi etkenler nedeniyle osmanlı karşıtlığı da söz konusudur.kemali osmanlıya son veren kişi olarak gördüklerinden severler

    öyle ki 3. köprüye Yavuz Sultan Selim in isminin verilmesini hazmedemeyen alevi cemaatleri yeni havaalanına bombacı sabihanın isminin verilmesine ise hiç seslerini çıkarmamışlardır.

    tüm bunların dışında mezhepçilik yanı sıra eskiden osmanlı zamanında çok değişik halk topluluklarının bir arada olmasından dolayı ve Osmanlı nın islami bir yönetim anlayışına yakın olması hasebiyle çoğu gayri müslim ve farklı inanç ve kültürdeki topluluk islam içerisinde görülen bir”space” olan aleviliğe girerek kendilerini alevi olarak tanımlamayı tercih etmişlerdir.Böylece alevilik bu toplulukların kendi kültür ve inançlarını aleviliğe taşımasıyla çok yönlü sıradışı bir topluluk haline gelmiştir.

    bu farklı azınlıkların kökleri gereği osmanlı nın hakim çoğunluk tebaasına muhalif olması da düşüncelerinin aleviliğe taşınıp aleviliği etkilemesine yol açmıştır.kemalin başa geçmesiyle bu insanlar düşüncelerini hayata geçirmek adına kemal ve chp si etrafında kenetlenmişlerdir.

  4. filiz Avatar
    filiz

    Allah (cc) razı olsun

  5. Mustafa Avatar
    Mustafa

    birde bunlara körü körüne inanlar var sayfanın adına bak gerçek tarihmiş bak senn o kadar akademisyen tarihçi bir bok bilmiyor 3-5 internet mühendisi başımıza alim kesiliyor

    1. belgelerlegercektarih Avatar

      Mustafa, akademisyen konusamaz, konusursa akademisyen olamaz. 5816 sayili kanun akademisyenlerin tarihcilerin elini kolunu bagliyor.

  6. murat Avatar
    murat

    Selam, Cumhuriyet sonrası islama kuran’a ve camilere uygulanan şiddet aleviler ve cem evleri içinde uygulandı mı acaba. bu konuda bilgi belge mevcut mu.Teşekkürler.

    1. belgelerlegercektarih Avatar

      yorumun icin tesekkürler murat.

      Bu linkteki yaziyi okumanizi tavsiye ederim:

      Cumhuriyet Aleviliği Yasakladı

  7. Kerem Erbaş Avatar
    Kerem Erbaş

    Kadir hocam Mazhar Müfit Kansu anılarında Hacıbektaş Mucur köyünde Mustafa Kemal ile alevi dedelerinden çelebi Cemalettin ve Salih Niyazi ile gizli bir toplantı yapıldığını, bu toplantının içeriğini bilmediğini ifade ediyor. Zannedersem bu toplantıda bir pazarlik söz konusu bahsettiğiniz konu ile bağlantılı bir konu. Elinizde bununla alakalı bir bilgi mevcut mu?

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.