Atatürk Hz. Ali’yi tenkid etti

Published by

on

Atatürk Hz. Ali’yi tenkid etti

*

***

Alevi vatandaşlarımızın kemalist sisteme entegre edilebilmesi için on yıllarca M. Kemal ile Hz. Ali (kerremallahu vecheh) hiçbir dayanağı olmamasına rağmen özdeşleştirilmeye çalışıldı. Halbuki Aleviliği yasaklayan bizzat M. Kemal Atatürk idi. Onun döneminde Alevilere hakaretin bini bir paraydı.[1] Nitekim Hz. Ali’nin M. Kemal tarafından şiddetle tenkid edildiğini CHP’li Şemseddin Günaltay’ın anılarından öğreniyoruz.

Türk Tarih Kurumu eski Başkanı ve CHP’li eski Başbakanlardan Prof. Şemseddin Günaltay, 1930 yılında tarih çalışmalarına katılmak üzere M. Kemal tarafından Yalova’ya davet edildiğini anlatıyor… Devamını kendisinden dinleyelim:

“Toplantılardan birinde Islam tarihinde Hülefayı Raşidin devrine ait bir yazı okundu, dikkatle dinleyen Atatürk, Peygamberin ölümünü müteakip beliren durumu özetledi. Beni Haşim’in (Hz. Ali’nin mensup olduğu Haşimoğullarının), Mekkelilerle Medinelilerin Peygambere kendilerinde olmayanları halef göstermek yolundaki cevaplarından müteessir olarak, başkalarına haber vermeksizin nâşını defneylemek yolundaki teşebbüslerini ve bunlara önayak olan Ali’nin hareketini şiddetle tenkid etti ve şöyle devam buyurdu:

‘Büyük bir inkılap yaratan (Hz. demiyor) Muhammed’e karşı beslenilen sevgi, ancak onun ortaya koyduğu fikirleri, esasları korumakta tecelli etmek gerektir. Peygamber ölür ölmez düşünülecek şey, onu bir an evvel toprağa tevdi etmek değil, yaratmış olduğu inkılabı emniyet altına almaktır. Bu da yerine evvela inkılabı kavramış en yakın bir arkadaşını geçirerek baş gösterecek tehlikeleri önlemekle olurdu. Inkılabı kavramış ve ona bütün varlığı ile bağlanmış böyle bir halef seçtikten sonradırki onun defni düşünülebilirdi. O zaman, beş on akraba ile değil, bütün kendisine bağlananların iştirakiyle ve şanına layık bir törenle fâni nâşı ebedi istirahat yerine tevdi olunurdu… Ne Ali, ne de diğer Haşim oğulları bunu düşünmediler.”[2]

Prof. Günaltay, M. Kemal’in Hz. Ali’yi şiddetle tenkid ettikten sonra bu sözleri dile getirdiğini ifade ediyor. O anlatılmayan “şiddetli tenkid”ler neydi bilemiyoruz. Ancak bildiğimiz bir şey varki, o da M. Kemal’in bu meselede Hz. Ebubekir, Hz. Ömer ve Hz. Ebu Übeyde’yi haklı, Hz. Ali’yi ise haksız bulmasıdır.

Böylece bazı Alevilerin, Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimizin defninde hazır bulunamayan Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer’e yönelik tenkidleri, M. Kemal tarafından çürütülmüş oldu. (Allah bütün sahabelerden razı olsun).

Bu paylaşımı hem “Hz. Ali Atatürk olarak döndü” diyen bazı Alevi önderlerinin dikkatini çekmek ve hem de Alevi vatandaşlarımızın hassasiyetlerini istismar ederek onları kemalizmin müridi yapmaya çalışan karanlık odakların yalanlarını deşifre etmek gayesiyle yaptık.

NOT: M. Kemal’in inancını merak edenler, aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirler:

https://belgelerlegercektarih.wordpress.com/2012/04/30/ataturk-ve-din-ataturk-ve-islam-ataturk-ateist-mi-kemal-ataturk-musluman-mi-ataturk-tabiata-mi-tapiyor/

.

**********

.

KAYNAKLAR:

.

[1] Alevilerin M. Kemal devrinde maruz kaldıkları haksızlıklar için bakınız;

https://belgelerlegercektarih.wordpress.com/2016/07/23/cumhuriyet-aleviligi-yasakladi/

M. Kemal Alevileri kendine bağlamak için Istihbarat Teşkilatı’nı kullandı. Tafsilat için bakınız;

https://belgelerlegercektarih.wordpress.com/2013/03/11/ataturk-ve-aleviler/

[2] Kemal Arıburnu, Atatürk’ten Anekdotlar-Anılar, Ayyıldız Matbaası, Ankara 1960, sayfa 167.

.

**********

.

Kadir Çandarlıoğlu

.

**********

.

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

www.belgelerlegercektarih.com

*

 

20 responses to “Atatürk Hz. Ali’yi tenkid etti”

  1. ............... Avatar
    ……………

    Yahudiler peygamberimiz döneminde islamla savaşlarinda çok kayiplar vermişler. sonrasinda 4 halife döneminde butun arap coğrafyasindakiler islamin boyunduruğu altina girmek zorunda kalmişlar. Ancak bu dönemde fitneleriyle iç savaşlara sebep olmuşlar muslumani muslumana kırdırmişlardir. Yinede kinleri bitmemiş ve her zaman islama diş bilemişlerdir. Muslumanlarin ispanyayi fethetmesinden sonra filistindeki bir suru yahudi yaklaşik 750 de ispanyaya surulmuş. Bunu asla unutmamislardir. İspanyanin hristiyanlarin eline geçmeye başlamasiyla tabi bazi durumlar değişmeye başlamiş. Buradaki son islam devleti girnatada 2 ocak 1492 de duşunce ispanyadaki yönetim oralardaki müslümanlarla birlikte yahudileride kovmaya başlamiş, muslumanlari afrikaya taşiyan osmanli donanmasi muhtemelen hiç bir avrupa devleti kabul etmediği için kendilerine siğinan yahudileride sahiplenmiş ve onlara siğinma hakki vererek onlari selanik, istanbul ve izmir gibi liman şehirlerine getirip yerleştirmiştir. Osmanli maalesef kendisine oynanan oyunu farkedememiştir. Biz dunyanin merkezindeki ülke olacak bir devletiz ya bunlar bizi içeriden ele geçirmeye kalkarsa diye düşünememiştir.
    Halbuki yahudiler 1492 de islam donanmasini değil ispanya donanmasini yol gostererek amerikaya taşimişlar ve hristiyanlarin bu yeni dünyayi yurt edinmelerini sağlamişlardi. Buda islamla hristiyanlik arasindaki guç dengesini islamin aleyhine bozacak bir durumdur. İnsan buradan uyanir yinede uyanir neler olup bitiğine.
    Siğinmaci olduklarindan belli bir sure Osmanliya muthiş şekilde sadik görülen yahudilerden 1650 lerde ispanya goçmeni bir ailenin çocuğu olan sabeyat ( arkasinda batı olduğuna emin olun) yahudilik adina peygamberligini ilan etmiş, bir gurup yahudi bir gurup yahudi bunun çevresinde toplanmiş. bunu devlete karsi siyasi hareket olarak
    algilayan osmanli bu kişiyi tutuklasada yahudi donmesi paşalarca kollanan şahiş herhalde onlarin telkiniyle sozde musluman olmuş. Hemide muritleriyle birlikte islam kimliği almişlardir. Yinede yahudilik uzerine gizli ayinlerinde yakalanmalarina rağmen ülkeden atilmadiklari gibi sadece balkanlara surulmusler. Burada palazlanip teşkilatlanip musluman kimliğiyle osmanli ordusuna doluşan sabetaycilarin kimisi avrupa ve rusyayla birlik olarak ettikleri oyunlarla osmanliyi yikima gidecek şekilde geriye goturmeye başlamislar. iki asirda orduyu neredeyse tamamen ele geçirmişler. Sonra yine batiyla işbirliği edilerek son darbeyle osmanli halledilmiş. Yeni cumhuriyetide bunlar kurduğu için bu tür islam duşmani soylemler islamin gelişinden 1300 sonrasinda ders kitaplarinda bile yer bulmuştur.
    Bugun hakikatten pek çok alevi mustafa kemalin hz. Alinin reankarnasyonla dunyada tekrar vucut bulmuş hali olduğuna inanma safliğina kapilarak kendilerini kandirmaktadirlar. Hz. Ali camide namazda iken şehid edilmiş iken mustafa kemal döneminde ülkedeki pek çok cami harabe olmuş, hz. Alinin oğlu hz. Huseyin ve bazi çocuklari halifelik layik olmayan ellerde kurtaralim hesabina savaş vermiş bu uğurda şehit duşmüşlerdir. Hz. Hasanin zehirlenmesi bu sebeple idi. Mustafa Kemal ise halifeliği kaldirmistir. Bir daha geleceğine dair bir ışıkda halen gözükmemektedir.

    1. ozg Avatar
      ozg

      Sizlerdeki beyni kusa taksan ters ucar.

      1. belgelerlegercektarih Avatar

        ozg, dünyaya tersten baktigin icin olmasin sakin?

  2. ............... Avatar
    ……………

    Biz ne yaziyoruzki. Ateist cafe facebookda var Anamuhalefet partisi liderinin bozkurt işareti yapan resmini koymuşlar. Birde mustafa kemalin resmi var hemen yaninda.
    Site bozkurt kamal yazmiş ve devam etmiş mustafa kemalin 1921 deki koçgiri ve 1937-38 deki dersimdeki isyanlari çok kanli bir şekilde bastirmasina kasit olarak
    Kizilbaş katili atakurtun izinden giden alevi değil celladina aşik olan yezİtdir faşİTir demiş. Birileri tarihi bizim bildiğimizin çeyreği kadar bilse öyle şeylere uyanirki
    Hatay serinyolda askerdeyim acemi birliğinde. Bolükte askerler var kimisi balikesirli kimiside manisali ama alevi. Hiçbir anlam veremezdim bunlarin alevi olmalarina. En sonunda kendilerine sordum bu işin aslini. 1930 lu yillardaki Doğu olaylari sirasinda yapilan askeri harekatlar sirasinda bati illerine sürgün edilen aslen tunceli yöresinin alevi kürtlerindenmiş meğerse bunlar. Aleviler subaylara evlatlik olarak verilen kiz çocuklarini dersimin kayip kizlari adiyla kitap bile yapmişlardi yanilmiyorsam.

  3. […] über Atatürk Hz. Ali’yi tenkid etti — Belgelerle Gerçek Tarih […]

  4. Bekir Bulut Avatar
    Bekir Bulut

    Gerçekten bu Şiileri anlamak imkansız gibi birşey. 1937’de sizi asıp kesen, kadınlarınızı çırılçıplak soyan CHP’yi niye seviyorsunuz? Niye pek çok ölünüzün cenaze namazı kılınmıyor? Niye cemevi denen ibadethanelerinizde resim ve heykel var?
    Öte yandan kendini Alevî gibi gösteren Ermeni çok. Bunlar da ayrı bir mes’ele…

    1. Naciye Avatar
      Naciye

      Ermeni sizin taptiklarinizdir,aleviye Ermeni diyen soysuzlar Allah cezanizi verecek.

      1. Davut Avatar
        Davut

        Yarası olan gocunur Naciye. Esas mütereddi senin gibilerdir surtok çocuğu.
        Cemil Meriçin dediği gibi Türkiye’de pek çok kişi tecavüzcüsüne aşık olan aptal kız gibi

  5. Naciye Avatar
    Naciye

    Bi bitmediniz ya! Atatürk alevidir asla katliam yapmamıştır bizi böyle saçma hurafelerle dolduramazsiniz kendi başınızın etini yersiniz anca…

    1. belgelerlegercektarih Avatar

      Mümkün mü Naciye hanim? Hz. Aliyi kv. tenkid ettigi halde mi alevi diyorsunuz? Buyrun okuyun: https://belgelerlegercektarih.com/2016/07/23/cumhuriyet-aleviligi-yasakladi/

      1. Naciye Avatar
        Naciye

        Yalan ve iftiralarla dolu…. gülüyorum sadece ağzı olan konuşuyor yazıyor sonra bütün pislikleri ortaya çıkınca susup Atatürkçü olunuyor bırakın Allah aşkına,siz istediginze inanın.

      2. belgelerlegercektarih Avatar

        Naciye hanim, bunlari yazanlar alevi. Altina yorum yaptiginiz yazinin kaynagi ise M. Kemal’in adami. Onlar bilmiyor da siz mi biliyorsunuz?

    2. ismail Avatar
      ismail

      davut insanları yerin dibine sokarak siteye giremez etmeyin neyin ne olduğunu anlaştırmak yeterli

  6. ismail Avatar
    ismail

    naciye ata sabetaycıdır. Alevi değil. aleviler geçen seneler kendileri koçgiriden sivasa alevi katliamları adlı paneller düzenlediler. 1920 den itibaren anadolu işgal bölgeleri hariç mustafa kemalin kontrolünde. koçgiri o zamanlar. 1938 dersime askeri harekat başta mustafa kemal sonra başbakan celal bayar ve genel kurmay başkanı fevzi çakmakın 3 lü imzasıyla yapılmıştır. sonuç 13806 dersimli alevi ölü.
    sen otur evinde örgünü ör. böyle işlere karışma. ha birde sakın ha beyin mr ı çektireyim deme rezil olursun cümle aleme. neler dökülmüş ortaya hala neyi kimi savunmaya uğraşıyorsun sen.

  7. ....... Avatar
    …….

    naciye ata sabetaycıdır. Alevi değil.. aleviler geçen seneler kendileri koçgiriden sivasa alevi katliamları adlı paneller düzenlediler. 1920 den itibaren anadolu işgal bölgeleri hariç mustafa kemalin kontrolünde. koçgiri o zamanlar. 1938 dersime askeri harekat başta mustafa kemal sonra başbakan celal bayar ve genel kurmay başkanı fevzi çakmakın 3 lü imzasıyla yapılmıştır. sonuç 13806 dersimli alevi ölü.
    sen otur evinde örgünü ör. böyle işlere karışma. ha birde sakın ha ömrün boyunca.beyin mr ı çektireyim deme. neler dökülmüş ortaya hala neyi kimi savunmaya uğraşıyorsun sen.

  8. ....... Avatar
    …….

    aleviler ermenidir değil mesele. normal alevi alevidir ona tamam diyelim koyalım bitarafa. bunlara ermeni diyen yok. bu ülkede 103 yıl önce 1.3 yada 1.5 milyon ermeni vardı. 419000 sürgün gitti. onların çoğu döndü ya geri. 100binde kaçtı diyelim. geri kalan milyona varan. islama giren girdi. girmiş gibi yapanlar aleviliğin içinde saklanıyor. kafa kağıtları islam yaptıkları her fırsatta islamı yıkma çabası.ermeniler hala gizliden kimiside gizli yahudi yani sabataycı.ate siteler alevi gözüken gayrimüslimlerin elinde.

  9. ....... Avatar
    …….

    bu arada hiç kimsenin pisliği yok. sadece azınlıklar azıp kudurmasın memleketi yakıp yıkmasın diye bizimkiler atatürkcü gözükmek zorunda kalıyor. malum birileri ata hakkında hoş olmayan söz duyunca ayaklanıveriyolar. kızıllar taptığına toz kondurmuyor..

  10. ismail Avatar
    ismail

    ne olduğunu tam anlayamasamda herhalde sanatcıların ödül gecesinde yağcılık atayı övgü meselesine giriliyor. oradakiller hemen kalkıp ayakta alkışlıyor. ferhat göçer geç farkedip geç kalkıyor. yılmaz morgülden veryansın kalkmadı diye. kalkmasa hayatını söndürürler. yalanlandı neyseki.
    ata askerliği boyunca 11 savaş görüp 24 madalya kazanmışmış. katılmayıp ankarada oturduğu yunanla savaşlar bile onun zaferiymiş ya. 24 madalya her yenilgisine 3 er madalya vermiş olmalılar. nede olsa ülkeyi ele geçiren sabataycıların kutsalı. osmanlıya atılan kazıklar rütbe ve nişanla karşılık bulmuş.
    herkesin üzerine mustafa kemal adı üzerinden dönme tahakkumu kuruluyor. namazla niyazla işi olmayanlar yapıyor bunu. özal zamanı olan 1980 lerin sonlarına kadar 10 kasımlarda ata öldü ağlamaları yapılırdı zorla dönme baskısıyla bütün ülkede. özal, ata ismi üzerinden bu mıllete yapılan baskıyı kırmaya çalıştı, sadece deli saçması yalandan ağlamaları kaldırabildi. sonra zehir verilerek yada kalp krizi yaptıran ilaçlarla failli mechule kurban gitti. utanmaz dönme tahakkumu ve ata yalanları sürsün diye yapıldı bu.
    hristiyanlıkta hz isa haşa Allahın oğlu söylemi herkes bilir yalan olduğunuu. nasıl bir baskıysa 1700 yıldır devam eder bu yalan. herkes birbirini kandırır.
    türkiyedede aslında düşmanlara kendini getirtmiş olan atanın ülkeyi düşmanlardan kurtardiğı yalanı.. milletin 100 misli 1000 misli gelirle çalışmadan yaşayan dönmelerin geleceğimizin gelirlerini kendilerine akıtan böylece beleşe yaşayanların.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.