Nihal Atsız, Sultan II. Abdülhamid ve M. Kemal hakkında ne dedi?

Published by

on

Nihal Atsız, Sultan II. Abdülhamid ve M. Kemal hakkında ne dedi?

*

 

nihal atsiz Sultan II. Abdülhamid Nihal Atsiz m. kemal atatürk

***

Türkçü Nihal Atsız, 1956 senesinde Peyami Safa’nın Sultan Abdülhamid Han için “cahil” demesi üzerine uzun ve manalı bir yazı kaleme almış ve bizim ırkçıların tahmin edemeyeceği kadar Sultan Abdülhamid’i methetmiştir. Bu ırkçılar hem Atsızcı hem de Atatürkçü geçiniyorlar. Halbuki Nihal Atsız Orkun dergisinde, M. Kemal’in hüküm sürdüğü yılların “gayrimeşru ve müstebit bir diktatörlük” olduğunu yazmıştı. Alakalı kısmı aynen iktibas ediyoruz:

“Türkiye Cumhuriyeti 1950 mayısında (Menderes dönemi) kurulmuştur. Ondan önceki 1923-1950 çağı gayrimeşru ve müstebit bir diktatörlük zamanıdır.”[1]

*

nihal atsiz atatürk, orkun dergisi atatürk bozkurt mu atatürk m. kemal bozkurt

Nihal Atsız’a göre M. Kemal devri “diktatörlük” idi…

***

Şimdi de Atsız’ın Sultan II. Abdülhamid için yazdıklarına yer verelim:

“Bu dünyada herkes bir çok şeyin cahilidir. Yeter ki kendi işinin cahili olmasın”. Kendi işinin ehli olduğunu bin bir delille isbat etmiş bulunan Sultan Hamid ise asla cahil değildir. Onun bir yüksek okul hattâ lise diploması yoktur. Fakat özel öğretmenlerle hayattan ve içinde yetiştiği büyük ve muhteşem hanedandan çok cevherli şeyler öğrenmişti. Ressam, hattât ve musikişinas idi. Doğu ve batı dillerinden bazılarını biliyordu. Kurduğu çok değerli Yıldız Kütüphanesi, bugün, Üniversite Kütüphanesi’ni de yine o kurdu. Yani Sultan Hamid, Türk kültürüne kütüphane kurarak, pek çok okul açarak ve ilmî eserler yazdırarak hizmet etti.

Onun katil olduğu yalan, kızıl sultan olduğu iftiradır. Avrupalıların ve Ermenilerin yakıştırdığı kızıl sultanlığı benimsemek, onların emellerine hizmet etmek olmaz mı?

Sultan Hamid, kızıl değil, “Gök Sultan”dır. Herkeste bulunması mümkün ufak tefek kusurlarını şişirip erdemlerini inkâr etmekle ne Türk tarihi, ne de Türk milleti bir şey kazanır. İsmail Safa, İngiliz-Boer savaşında, İngilizlerin bu başarısını, onların elçiliklerine giderek tebrik ettiği için, Sultan Hamid tarafından haklı olarak, sürgün edilmiştir. Belki İsmail Safa, o zaman, İngilizlerin nasıl bir Türk ve Müslüman düşmanı olduğunu bilmiyordu. Fakat geniş haber alma imkânları ile her şeyi bilen Sultan Hamid, memleket aydınlarının düşman elçilikleriyle temasına müsaade edemezdi.

Şimdi insafla düşünülsün: Hiçbir sebep yokken, sırf yurtlarındaki elmas madenlerini zaptetmek için, bir avuç Boer’e büyük ordularla saldıran İngiltere’yi tebrik etmek hangi hürriyetçilik anlayışının sonucudur?

O günkü İngiltere’yi Boer’leri yendi diye tebrik etmekle, bugünkü Moskofları Finlere karşı başarılarından dolayı alkışlamak arasında ne fark vardır?

Merhum Gök Sultan Abdülhamid Han, bütün hayatında bir fikir, devleti ayakta tutmak ve hazırlamak için yaşadı. Siyasî dehası ile Avrupa’yı ve Moskof’u oyalıyor, bir yandan da demir yolu ve okul ile Türk milletini kuvvetlendirmeye çalışıyordu.

Sultan Hamid ile onun düşmanları olan hürriyetçileri ölçüştürmek için, yalnız şu noktaya bakmak yeter: Hürriyet kahramanları (!), hürriyeti yok edip yüzlerce masumu astıktan sonra, savaşa soktukları devlet yenilince, hırsızlar gibi kaçtılar. Gök Sultan, bir tek siyasî idam yapmadan, en korkunç siyasî güçlükleri atlatarak 33 yıllık saltanatında devleti ayakta tuttuktan sonra tahtından indirilirken, Moskof çarının Rusya’ya davetini; Selanik’ten Alman gemileriyle İstanbul’a gelirken de Alman İmparatorunun dâvetini reddederek vatanında sürgün ve mahpus gibi yaşamayı tercih etti.

Türkiye dört sınırında yangınlar olan bir ev, Sultan Hamid, o yangınların eve bulaşmaması için hızla koşarak ateşe su serpen, kum döken ve keçe kapatan bir savunucu idi. Bu koşuşmaları sırasında yoluna çıkan bir iki çocuğa çarpıp düşürdüyse, suç onun değildir. Çünkü, yurdun çevresindeki yangınlar göğe yükseliyor ve Gök Sultan, alevleri içeri sokmamak için didiniyordu.

Ve sokmadı da…

Ne diyelim? Durağı cennet olsun…[2]

.

**********

.

KAYNAKLAR:

.

[1] Nihal Atsız, “Kurucular Meclisi”, Orkun Dergisi, sayı 9. (1 Aralık 1950)

[2] Nihal Atsız, “Abdülhamid Han (Gök Sultan)”, Ocak Dergisi, sayı 2. (11 Mayıs 1956)

.

**********

.

Kadir Çandarlıoğlu

.

**********

.

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

www.belgelerlegercektarih.com

*

 

11 responses to “Nihal Atsız, Sultan II. Abdülhamid ve M. Kemal hakkında ne dedi?”

  1. sercemsworld Avatar
    sercemsworld

    “. Herkeste bulunması mümkün ufak tefek kusurlarını şişirip erdemlerini inkâr etmekle ne Türk tarihi, ne de Türk milleti bir şey kazanır.” bunu güzel söylemiş te Atatürk’e neden aynı hassasiyetle yaklaşmamış ta Diktatör diyebilmiş? bu mu ilmiyet?

    1. belgelerlegercektarih Avatar

      sercemsworld, M. Kemal’in hatalarini veya yanlislarini Sultan II. Abdülhamid Han’in ufak tefek kusurlari ile nasil kiyaslayabilirsiniz? Sultan II. Abdülhamid Han sudan bahanelerle adam mi asmis? Daha dogrusu hic adam asmis mi? Sultan milletin kiyafetlerine karisip ne giyip giymeyeceklerine mi karar vermis? Sultan halkin inancina ragmen din derslerini mi yasaklamis? Sultan Ezan-i Muhammedi’yi mi yasaklamis? Sultan kürtleri asimile etmeye mi calismis? Sultan türklerin diliyle mi oynamis? Sultan türklerin kullandigi pasa kelimesini atip fransizlarin generalini mi almis? Sultan müslümanlara icki icirtmeye mi calismis? Sultan türk kizlarini soyup baska bir devlet adaminin karsisinda dans mi ettirmis?

      1. sercemsworld Avatar

        Tüm bu sorularınızın cevabını İlber Ortaylı; Sinan Meydan ve Murat Bardakçı ya sormanız daha sağlıklı olacaktır.

      2. belgelerlegercektarih Avatar

        secremsworld, Murat Bardakci M. Kemal’in “gökten indigi sanilan kitaplar” konusmasinin materyalist bir metin oldugunu söylüyor: https://belgelerlegercektarih.com/2014/11/16/bardakcidan-ataturk-ve-ateizm-cikisi/
        .
        Osmanli tarihcisi Ilber Ortayli’ya da bircok hususta müracaat ettik. Ortayli, Islam’da laiklik olamayacagini söylüyor. Yani m. kemalin laikligi getirmesi bu milletin inancina dinine aykiridir. Ortayli, Ayasofya Camii m. kemalin kapattigini söylüyor. Bu da hem Islam’in hem de türk kültürünün aleyhindedir, halkin dinine ve kültürüne hakarettir. Ortayli, Osmanli padisahlarinin zevk-ü sefaya düskün oldugunu iddia eden kemalistleri yalanliyor. Ortayli, Sultan II. Abdülhamid Han devrinde egitimin bürokrasinin vs. gelistigini söylüyor. Yani osmanli bitmis batmis bir devlet degildi. Ortayli, Sultan Abdülhamid Han’in cenazesinde ittihatcilarin rejimine ragmen, halkin “bize ucuza ekmek yediren Sultanim” diye agit yaktigini söylüyor. Yani halk Sultan Abdülhamid Han’i takdir etmis.
        .
        Sinan Meydan’a müracaat etmeyiz cünkü tarihi hadiseleri carpitiyor. Iste bu carpitmalara verdigimiz cevaplar:

        Atatürk döneminde satılan ve ahır yapılan Camiler (Sinan Meydan’a Cevap)

        Che’nin Çantasından Nutuk çıktı yalanına cevap

        M. Kemal Atatürk’ün Balıkesir Hutbesi’yle ilgili

        Atatürk: “Filistin’e el sürülemez!” dedi yalanı

        Tokyo Camii’ni Atatürk yaptırdı yalanı – Mustafa Armağan


        .
        Ilber ortayliyla alakali yazilar icin bakiniz;

        Prof. Dr. Ilber Ortaylı: Islam’da laiklik olmaz

        Osmanlı Padişahları zevk-ü sefaya düşkündü, müsrifti diyenlere Prof. Dr. İlber Ortaylı’dan cevap

        Osmanlı Devleti geri kaldığı için mi battı?

        Sultan II. Abdülhamid Han’ı çıkardığı fermanlarla tanıyalım

        Ayasofya Camii’ni Atatürk mü kapattı? Atatürk’ün imzası sahte mi?

    2. oğuz Avatar
      oğuz

      sinan meydan sapıgın önde gideni nasıl yalan söylerim insanları nasıl kandırırım düşüncesindeki bir insan murat bardakçıya gelince niye gerçekler saklanıyor diyor yaşlı başlı kemalistlerle programında m.kemal materyelisttir diyor ve daha neler neler ve herkesz şok oluyor konusamıyorlar bile gerçekler m.kemal fasıgının nutuklarında ve yaptıgı işlerde yatıyor bunlar küçük şeylermi kapanan bacımıza vahşi diyor neyden korkuyorsun aç yüzünü diyor nutukta kılık kıfafet devrimi nutugunda diyor daha neler neler islami kıyafete hakaretler say say bitmez bunlarmı küçük adam dikdatörün tekiydi inkilaplarını zorla dayattı il il gezip insanları ahlaksızlaştırmak için ugrastı durdu kendi kastomonu nutugunda var saten hepsi okursan bilirsin halka sesleniyor şapkayı tanıtıyor diyorki medeni olmalıyız diger milletler gibi ancak öyle büyürüz ve bunu türk mileti göstermeli aile olarak bunu yasamalısınız diyor bak bak bak 🙂 daha neler neler ohhhoo 🙂 karşı cıkanlar olucaktır diyor gerekirse kafalar kesilmeli diyor şu diyor bu diyor adam milletin içine sindirmek için ahlaksızlastırma politikasını alıp islami herşleyi atıp içine etti herşeyin sense bunlara ufakmı diyorsun adam islam düşmanı allah düşmanıydı nasıl bukadar cahil olabiliyorsunuz pes yani tüm gerçekler gözler önündeyken yaptıkları bukadar göz önündeyken yav hiçmi göremiyorsunuz arkadas

  2. ismail Avatar
    ismail

    türbelere bile karışmış. misal adam koskoca cami yaptırıyor. avlusuna kendisi için türbe yaptıramıyor. kendi arazisinede türbe yaptıramıyor. zenginin birisi çıkar ileride taç mahal benzeri bir türbe yaptırırda millet oraya meyleder karizmam çizilir diye tek ve en büyük adam olmak adına her tedbiri düşünüp buna bile yasak getirmiş. osmanlı padişahlarının türbelerini bari yıktırmamış. gerçi konyadaki selçuklu türbelerini fahretti n altay paşa halletmiş. osmanlı padişah türbeleri nasılsa kalmış.

  3. Rifki Avatar
    Rifki

    @sercemworld Ankara’ya cumhuriyet devrinde onca şey yapıldı da büyük bir cami ne zaman yapıldı.Sen ona bakıver.

  4. emin abdulhamid Avatar
    emin abdulhamid

    Gazı M.Kamal’ı doğru tanımak için tek bir sorunun cevabını bulmak yeterli; “5816 sayılı Koruma Kanunu neden var, dünyada başka emsali yokken?”

  5. Sub zero Avatar

    2.Abdülhamid han ı yahudi ırkdaşlarım devirdi maalesef dedem de 31 mart ayaklanmalarına maddi destekte bulundu ne yazık ki.Kadir bey 23 nisanı bildiğim kadarıyla m.kemal değil 1912 yılında osmanlıda bir cemiyet hediye etti doğru mu

  6. SubZERO Avatar
    SubZERO

    Kadir bey size bir sorum olacak.Bildiğim kadarıyla 23 nisanı kamal değil,1912 yılında Osmanlı devletinde bir cemiyet hediye etmişti.Bu doğru mu?

  7. Sub zero Avatar
    Sub zero

    Şunu söylemek istiyorum,yahudileri ırkdaşlarımın desteklediği odatv vs vs gibi kuruluşlar bundan birkaç yıl öncesine m.kemal kimseyi astırmadı derlerdi,internetin yaygınlaşmasından sonra kirli çamaşırlar ortaya çıkınca şimdide m.kemal astırdı ama vatan hainleriydi deyip işin içinden sıyrılmaya çalışıyorlar.M.kemal döneminde şeref yoksunu din tüccarlarının,halkın kanını emip soyanların kılına dahi dokunulmazdı,ama gel görelim ki nerede şerefli doğru düzgün biri var asılırdı ve m.kemal döneminde m.kemal in emriyle kurulan istiklal en az 500.000 masum asılıp,100.000 lerce insan hapishanelere atıldı.M.kemal döneminde biz yahudilerin sinagog larına dokunulmaz,istediğimiz ibadetimizi yapardık fakat müslümanların binlerce ibadet yeri satıldı ahır yapıldı ibadetine karışıldı,ve ben buradan bakınca türklere gülüyorum,nasıl hala daha uyanamadılar diye.Halifeliğin kaldırılması en çok biz yahudilerin işine yaradı osmanlıyı onlarca parçaya böldük,ve her parçasına kendi adamımızı atayıp kontrol ettik.Halifeliğin kaldırılması ile müslüman ülkeler arasında bağlantıyı koparıp birlik beraberliği bozduk.Ve yahudi ırkdaşlarımın kontrolünde olan ingiltere vasıtasıyla bu ülkeleri sömürdük.Ve artık bunları bilmesi uyanması gerek.Kemalist ideolojinin okullarda dayattığı saçmalıklardan kurtulması gerek.Kadir bey siz ve sizin gibi bu ülkede çoğalması gerek.Zaten yakında yahudi ırkdaşlarım arzı mevudu kuracaklar ve olan yine türkler e olacak.Osmanlı devletini yıkarlar da türkiyeyi kuranlar da biziz

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.